Αρχαιολογικό μουσείο στον… πρεζόδρομο!

Σημείο όπου οι περαστικοί αποφεύγουν να περάσουν ακόμη και την ημέρα. Για τη νύχτα δε, ούτε λόγος. Ο πεζόδρομος της οδού Τοσίτσα -που φέρει το όνομα μιας κορυφαίας ευεργέτιδος του περασμένου αιώνα, της Ελένης Τοσίτσα- φιγουράρει πρώτος στη λίστα με τις «απαγορευμένες» περιοχές της Αθήνας και έχει μετατραπεί σε στέκι του λευκού θανάτου. Εκεί όπου εξαρτημένοι χρήστες ψάχνουν καθημερινά τη δόση τους, «παζαρεύοντας» την καλύτερη τιμή για την άσπρη σκόνη, ουρούν και αφοδεύουν στη μέση του δρόμου. Κέντρο διακίνησης ναρκωτικών και αυξημένης εγκληματικότητας, στο οποίο ακόμη και η Αστυνομία- παρά τις λιγοστές συλλήψεις- «κρατάει τα μάτια της» ερμητικά κλειστά.

Σε απόσταση αναπνοής από το σημείο «αγκάθι» της πόλης το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας, το οποίο, μεσούσης της τουριστικής σεζόν, «φυλλορροεί», βλέποντας τους επισκέπτες του να «συρρικνώνονται» σημαντικά. Τουρίστες με χάρτες στα χέρια (και μέχρι πριν από λίγο καιρό μικροί μαθητές σχολείων) έρχονται αντιμέτωποι με άρρωστα άτομα που τους ικετεύουν για λίγα ψιλά, κάνουν στροφή επιτόπου και αλλάζουν κατεύθυνση.

Αυτή η διαρκώς ολοένα χειρότερη κατάσταση που επικρατεί στον κεντρικό πεζόδρομο της Αθήνας ήταν και το θέμα της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν οι Ελληνες αρχαιολόγοι στο Επιγραφικό Μουσείο.

Στο επίκεντρο της δριμύτατης κριτικής που άσκησαν η ελληνική Πολιτεία και η ανοχή που τόσα χρόνια επιδεικνύει, καθιστώντας το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά και το Επιγραφικό -το οποίο βρίσκεται επί της οδού Τοσίτσα- μη προσβάσιμα στους πολίτες και επί της ουσίας κλειστά.

«Σε μια περιοχή που υποβαθμίζεται συνεχώς, όπως αυτή στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, δεν υπάρχει καμία παρέμβαση της Πολιτείας. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα μπορούσε να αποτελεί, μαζί με το γειτονικό Επιγραφικό Μουσείο, το ξενοδοχείο Ακροπόλ και το Πολυτεχνείο, τον περιβάλλοντα χώρο και τον πεζόδρομο της Τοσίτσα, έναν ζωντανό πολιτιστικό πόλο για το κέντρο της Αθήνας, που θα άλλαζε τη φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής» επισήμανε η πρόεδρος του Συλλόγου Αρχαιολόγων κ. Δέσποινα Κουτσούμπα.

«Αντί γι’ αυτό, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο “στραγγαλίζεται” οικονομικά και υπολειτουργεί, ο περιβάλλων χώρος του υποβαθμίζεται και η οδός Τοσίτσα έχει παραδοθεί συνειδητά στη διακίνηση ναρκωτικών».

Μάλιστα, οι Ελληνες αρχαιολόγοι υποστήριξαν ότι η χθεσινή τους συνέντευξη Τύπου είναι μόνο η αρχή μιας σειράς ενεργειών δημοσιοποίησης του προβλήματος και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας αλλά και της επιστημονικής κοινότητας. Οχι ότι υπάρχουν έστω και κάποιοι οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει νυχθημερόν στην «αμαρτωλή» οδό. Πολλάκις, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέρος όπου πλέον αποτελεί και απειλή για τη δημόσια υγεία.

Στα τέλη του Σεπτέμβρη οι αρχαιολόγοι θα διοργανώσουν μια διεθνή ημερίδα με θέμα «Μουσεία και κρίση: ο πολιτισμός ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως προϊόν», η οποία θα πλαισιωθεί από εβδομάδα εκδηλώσεων και δράσεων στον πεζόδρομο της Τοσίτσα. Αξίζει να σημειωθεί πως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έχει συγκριθεί κατά καιρούς με το μουσείο του Λούβρου, θεωρείται το κορυφαίο του είδους του, διαθέτει σπουδαία συλλογή με μυκηναϊκά εκθέματα, ενώ ξεχωρίζει στις συλλογές του «ο τζόκεϊ του Αρτεμισίου».

Γιώτα Βαζούρα

Φωτό: Χρήστος Ζήνας

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα