Κλείνει σπίτια ο ΦΠΑ

Η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% στις υπηρεσίες εστίασης κλείνει σπίτια. Η νέα ληστρική επίθεση με έμμεσους φόρους, που αποφάσισε η κυβέρνηση του Μνημονίου, αναμένεται να οδηγήσει στην ανεργία περισσότερους από 120.000 εργαζομένους στον χώρο της εστίασης. Ταυτόχρονα, η λήξη της τουριστικής περιόδου τον Οκτώβριο θα αφήσει χωρίς δουλειά άλλους 100.000 εποχικά εργαζομένους στον τουρισμό. Υπό αυτές τις συνθήκες «κραχ» που βιώνει η αγορά εργασίας στην Ελλάδα, κορυφαία στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι η ανεργία έως το τέλος του έτους θα εκτιναχθεί στο 20%, ποσοστό που μεταφράζεται σε περισσότερους από 1.000.000 ανέργους σε όλη τη χώρα.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης τονίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι «ο φετινός χειμώνας θα είναι ο χειρότερος χειμώνας της κρίσης». Τα δείγματα γραφής που έχει στη διάθεσή της η ηγεσία του υπουργείου όχι μόνο δεν καθησυχάζουν, αλλά αντίθετα χτυπούν «κόκκινο συναγερμό». Με την οικονομία να βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και τον ιδιωτικό τομέα να μη δείχνει ότι μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ο κίνδυνος το φθινόπωρο να δημιουργηθούν νέες στρατιές ανέργων είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.

Ο χορός των απολύσεων αναμένεται να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, αμέσως μόλις δηλαδή ολοκληρωθούν οι εκπτώσεις. Ο κλάδος του λιανεμπορίου είναι βαριά πληγωμένος από την κρίση, με τα ανεπίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας να κάνουν λόγο για ανεργία που προσεγγίζει το 30%. Παράγοντες του κλάδου θεωρούν δεδομένο ότι μόλις τελειώσουν οι εκπτώσεις τα λουκέτα στην αγορά θα αρχίσουν να πέφτουν βροχή, με αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση των ανέργων.

Ο Οκτώβριος όμως είναι ο μήνας που τρέμει το υπουργείο Εργασίας. Εκφράζονται έντονες ανησυχίες ότι μπορεί να προκύψει δραματική άνοδος των ανέργων, κατά δεκάδες χιλιάδες και από όλη τη χώρα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα εφιαλτικό σενάριο, που θα προσθέσει μέσα σε λίγους μήνες τόσους ανέργους όσους είχαν προκύψει μέσα σε όλο τον προηγούμενο χρόνο.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και με όριο τον Απρίλιο του 2011, οι άνεργοι αυξήθηκαν μέσα σε ένα έτος κατά 207.736 άτομα. Αποτέλεσμα είναι η ανεργία από το 11,9% του Απριλίου του 2010 μέσα σε 12 μήνες να εκτοξευθεί στο 15,8%. Τώρα υπάρχει η δραματική πιθανότητα να χάσουν άλλοι τόσοι πολίτες τη δουλειά τους, μέσα σε μόνο ένα τετράμηνο.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θεωρεί ότι μέρος του προβλήματος μπορεί να αντιμετωπιστεί, έστω και προσωρινά, με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, τα οποία γίνεται προσπάθεια να ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα. Ο στόχος είναι όχι μόνο να καλυφθούν οι 55.000 θέσεις εργασίας που είναι το αρχικό σενάριο, αλλά να προκύψουν τουλάχιστον άλλες 20.000, έτσι ώστε να μπει ένα πρώτο «ανάχωμα» στο τσουνάμι της ανεργίας. Ομως, κορυφαία στελέχη του υπουργείου Εργασίας παραδέχονταν ότι για να αντιστραφεί το κλίμα και να μειωθούν οι άνεργοι δεν αρκούν μόνο αυτά τα μέτρα, αλλά πρέπει η χώρα να βγει όσο γίνεται πιο γρήγορα από τη δίνη της οικονομικής ύφεσης, καταγράφοντας, έστω και οριακά, νούμερα ανάπτυξης. Μόνο έτσι θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας, χωρίς όμως να θεωρούν ότι είναι πιθανό να γίνει κάτι τέτοιο πριν από το ερχόμενο καλοκαίρι…

Βασίλης Αγγελόπουλος


Ν.Δ.: Ολέθρια αποτελέσματα για τουρισμό και μικρομεσαίους η κατά 77% αύξηση του συντελεστή

Με συγκεκριμένα στοιχεία η Νέα Δημοκρατία αποκαλύπτει πού θα οδηγήσει τους μικρομεσαίους, τα καταστήματα, αλλά και τους καταναλωτές η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει από τον Σεπτέμβριο κατά 77% τον ΦΠΑ (από 13% στο 23%) στα είδη εστίασης. Οπως επισημαίνει η Ν.Δ., η απόφαση αυτή θα οδηγήσει σε νέα λουκέτα στην αγορά, στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και πλήττει τη βαριά ελληνική βιομηχανία, που είναι ο τουρισμός, καθώς γινόμαστε λιγότερο ανταγωνιστικοί σε σχέση με άλλες χώρες που επενδύουν στον τουρισμό.

Οπως τονίζει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, Ιωάννης Βρούτσης: «Η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει από τον Σεπτέμβριο κατά 77% (από το 13% στο 23%) τον ΦΠΑ στα είδη εστίασης θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στην οικονομία, στον τουρισμό, στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στην απασχόληση. Θα φέρει χιλιάδες νέα λουκέτα και ακόμη περισσότερους ανέργους. Δεν θα αυξήσει, αλλά θα μειώσει τα δημόσια έσοδα. Υπαινιγμοί σύμφωνα με τους οποίους θα προχωρήσουν τώρα στην αύξηση και θα ξαναδούν το θέμα από τον Οκτώβριο αποτελούν γυμναστική στη ματαιότητα, ανευθυνότητα, εμπαιγμό και εμμονή σ’ ένα ατέλειωτο ράβε-ξήλωνε. Καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της και να υιοθετήσει την πρόταση της Ν.Δ. για χαμηλό ΦΠΑ σε ολόκληρο το τουριστικό πακέτο.

Προειδοποιούμε τους “μαθητευόμενους μάγους” ότι η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23% θα έχει καταστροφικές οικονομικές, αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις».

Και ο τομεάρχης της Ν.Δ. καταλήγει:

«Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση απεμπολεί το δικαίωμα για μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση που, ως χώρα, είχαμε εξασφαλίσει με τη Συνθήκη Προσχώρησης στην ΕΟΚ, το 1981.

Σημειώνεται ότι η Ιρλανδία μείωσε τον ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 9%, ενώ η Γαλλία προχώρησε σε μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση από 19,6% στο 5,5%, με αποτέλεσμα την αύξηση της απασχόλησης κατά 40 χιλιάδες θέσεις».

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img