Η μάχη του Μαραθώνα με τα… κουνούπια του Νείλου

Ανακοινώσεις κολλημένες σε κολόνες της ΔΕΗ που καλούσαν τις νοικοκυρές να μαζέψουν την μπουγάδα από τα μπαλκόνια τους, αυτοκίνητα με ντουντούκες που διέσχιζαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, κάτοικοι και καταστηματάρχες που τρομοκρατήθηκαν και κλείστηκαν στα σπίτια τους τρεις ώρες πριν αρχίσουν οι ψεκασμοί και οδηγοί που… ξέμειναν το βράδυ της Δευτέρας στα στενά γύρω από τη λεωφόρο Μαραθώνος και ενημερώθηκαν την τελευταία στιγμή από την Αστυνομία.

Σύμφωνα με τους κατοίκους του Μαραθώνα, οι πρώτοι ψεκασμοί για την καταπολέμηση του ιού του Δυτικού Νείλου, που έχει ήδη στείλει στην εντατική δύο από τους 17 ανθρώπους που προσβλήθηκαν από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού, έγιναν ξαφνικά προχθές, χωρίς οργάνωση και -το κυριότερο- με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. «Αλλες χρονιές γίνονταν τον Μάιο και τον Ιούνιο και το μαθαίναμε εγκαίρως. Φέτος οι περισσότεροι το πληροφορήθηκαν λίγες ώρες πριν βγουν τα αυτοκίνητα του δήμου στον δρόμο και έτρεξαν να κλειστούν στα σπίτια τους σαν τα… ποντίκια. Και σαν να μην έφτανε αυτό, έπρεπε να κρατήσουν κλειστά και τα κλιματιστικά» λέει η εργαζόμενη σε περίπτερο Χριστίνα Δήμα.

Η είδηση ότι τέσσερα από τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα εντοπίστηκαν στον Μαραθώνα έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής. Ενδεικτική του φόβου που επικρατεί είναι η αντίδραση του κ. Βασίλη Γεραμάνη, που μάζεψε από τα κτήματά του φρούτα και λαχανικά για έναν μήνα! «Να τα αφήσω έξω και να τα ψεκάσουν; Μάζεψα ντομάτες, αγγούρια, ό,τι μπορούσα. Κανείς δεν μας έχει ενημερώσει για τις επιπτώσεις του ιού, ενώ τις τελευταίες ημέρες υπήρχε και μια φήμη για θύμα στον Μαραθώνα που τρομοκράτησε τον κόσμο». Ο κ. Γεραμάνης μένει κοντά στο κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά, που μαζί με τα έλη που υπάρχουν στα κοντινά οικόπεδα θεωρείται από τους κατοίκους μία από τις κυριότερες εστίες μόλυνσης της περιοχής. «Αν είχαν ψεκαστεί πριν από λίγους μήνες τα έλη, τα φρεάτια και τα υπόλοιπα επικίνδυνα σημεία, τώρα δεν θα είχαμε πρόβλημα. Παλαιότερα, υπήρχαν κονδύλια 100.000-120.000 ευρώ για ψεκασμούς. Φέτος η απόφαση ελήφθη στις 2 Αυγούστου και το διαθέσιμο ποσό δεν ξεπερνάει τα 10.000 ευρώ. Και το χειρότερο, οι ψεκασμοί που έγιναν το βράδυ της Δευτέρας δεν πλησίασαν στην καρδιά του προβλήματος, κοντά στον υγροβιότοπο» υποστηρίζει ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Μαραθώνα Σπύρος Ζάγαρης.

Ο τρόπος με τον οποίον έγιναν οι ψεκασμοί στη λεωφόρο Μαραθώνος και στους γύρω δρόμους προκάλεσε και την έντονη αντίδραση των καταστηματαρχών της περιοχής, που, όπως αναφέρουν, ειδοποιήθηκαν την τελευταία στιγμή ή υποχρεώθηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους αρκετές ώρες πριν βγουν στους δρόμους τα ειδικά οχήματα, χάνοντας τις εισπράξεις μιας βραδιάς.

«Κλείσαμε το μαγαζί στις 10 και ο ψεκασμός έγινε δύο ώρες αργότερα. Αν το ξέραμε νωρίτερα, θα κάναμε διαφορετική προετοιμασία ή δεν θα ανοίγαμε καθόλου. Την Πέμπτη και την Παρασκευή, που θα περάσουν πάλι τα φορτηγά, θα χάσουμε και άλλα χρήματα. Αντί να δουλέψουμε τώρα που είναι καλοκαίρι, τρομοκρατούμε τους επισκέπτες του Μαραθώνα» λέει ο ιδιοκτήτης ψητοπωλείου Παναγιώτης Πήτας.

Παίρνουν μέτρα πρόληψης και στον Πειραιά

Σε ψεκασμούς των φρεατίων, πλύσιμο των κάδων απορριμμάτων και κλάδεμα δέντρων και θάμνων που μπορεί να αποτελούν εστίες μόλυνσης αποφάσισε να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες ο Δήμος Πειραιά, σε συνεργασία με το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του υπουργείου Υγείας. Υστερα από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Πειραιά, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του τοπικού ιατρικού και φαρμακευτικού συλλόγου, ο δήμος ζήτησε, μέσω ανακοίνωσής του, από τους κατοίκους της πόλης να τοποθετήσουν σίτες στα παράθυρα, να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά, ανεμιστήρες, κλιματιστικά και λαμπτήρες κίτρινου χρώματος που δεν προσελκύουν τα κουνούπια και να απομακρύνουν τα στάσιμα νερά από τις αυλές τους. «Δεν χρειάζεται πανικός, η πρόληψη είναι η καλύτερη λύση. Θα απολυμανθούν τα φρεάτια, θα κλείσουν τα σιντριβάνια και θα γίνει ό,τι άλλο χρειαστεί» είπε ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος.

Συμβουλές

Για την αποφυγή τσιμπημάτων από κουνούπια που φέρουν τον ιό του Δυτικού Νείλου το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει:

– Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα που αυξάνει τον κίνδυνο τσιμπήματος.

– Κάλυψη του δέρματος που δεν προστατεύεται από ρούχα με εντομοαπωθητικές ουσίες.

– Συστηματική χρήση εντομοκτόνων, όπως ταμπλέτες, σπιράλ, αεροζόλ και εξατμιζόμενο διάλυμα.

– Χρήση κουνουπιέρας για την προστασία των μικρών παιδιών.

– Απομάκρυνση των στάσιμων υδάτων από γλάστρες, βάζα, υδρορροές και λάκκους δέντρων.

– Τοποθέτηση πλεγμάτων στα παράθυρα και στους φωταγωγούς των σπιτιών.

– Χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρων που μειώνουν τη δραστηριότητα των κουνουπιών.

Γεράσιμος Κόντος

Φωτό: Χρήστος Ζήνας

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img