Η Ελλάδα κωπηλατεί προς τα βράχια

Την ίδια ώρα που όλοι σχεδόν οι αναλυτές θεωρούν ότι το ευρωομόλογο μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό βήμα (έστω το πρώτο…) για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης, στο Βερολίνο και το Παρίσι ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με τον Νικολά Σαρκοζί. Στο ίδιο τεύχος του γερμανικού περιοδικού «Spiegel», που ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος δηλώνει ότι το ευρωομόλογο είναι μία από τις λύσεις, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθαρίζει ότι προς το παρόν πρέπει να ξεχάσουμε αυτό το ενδεχόμενο. Εκτιμά πως πρώτα πρέπει να συγκλίνουν οι πολιτικές των κρατών-μελών στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στη συνέχεια να τεθεί στο τραπέζι ο δανεισμός μέσω ενός ενιαίου μηχανισμού.

Ο Σόρος θεωρεί ότι ήρθε η ώρα να αποδεχτούν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης της εισαγωγή ευρωομολόγων. Μάλιστα, προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Γερμανίας, προτείνει να καθορίζει η τελευταία τους κανόνες εισαγωγής τους, ως ο ισχυρότερος εταίρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ομως, αρνητικό κλίμα απέναντι στο ευρωομόλογο επικρατεί και στο Παρίσι, ενώ Γάλλοι αξιωματούχοι επιχείρησαν να προσγειώσουν όσους περιμένουν κάτι εντυπωσιακό από τη σημερινή συνάντηση.

Καθώς απομακρύνεται η λύση του ευρωομολόγου, τουλάχιστον στις δηλώσεις, γιατί ουδείς γνωρίζει πότε και πώς θα εκδηλωθεί το νέο κύμα επίθεσης των αγορών, ο Τζ. Σόρος έρχεται να προσθέσει τη φωνή του σε όσους θεωρούν ότι η Ελλάδα (και η Πορτογαλία) πρέπει να βγει «προσωρινά» από την ευρωζώνη αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Εχει γίνει τέτοια κακοδιαχείριση του ελληνικού προβλήματος που ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει επί του παρόντος η χώρα θα ήταν μια ειρηνική έξοδος» τόσο από την Ε.Ε. όσο και από την ευρωζώνη» δηλώνει ο διάσημος κερδοσκόπος, που έχει συναντηθεί δύο φορές με τον Γ. Παπανδρέου το τελευταίο διάστημα. Τα ίδια ακριβώς επαναλαμβάνει σε άρθρο που δημοσιεύτηκε χθες στη «Financial Times».

Μπορεί να υποβαθμίζουν τα σενάρια του ευρωομολόγου, αλλά οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας είναι καταδικασμένοι να αναζητήσουν μοντέλο για στενότερη δημοσιονομική συνεργασία στην ευρωζώνη. Μόνο έτσι εκτιμάται ότι θα καθησυχάσουν τις αγορές (αν και αρκετοί θεωρούν ότι δεν έχουν πλέον αυτήν την πολυτέλεια) για την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου. Τόσο η κυρία Μέρκελ όσο και ο κ. Σαρκοζί αντιλαμβάνονται τώρα ότι οι πολιτικές αποφάσεις του Ιουλίου, ειδικά για την Ελλάδα, απαιτούν χρόνο επεξεργασίας από τους τεχνοκράτες. Οι αγορές δεν είναι διατεθειμένες να δώσουν αυτόν τον χρόνο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος πρέπει μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου να πείσει τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού να στηρίξουν τις αποφάσεις για την Ελλάδα, αλλά οι δημοσκοπήσεις δυσκολεύουν το έργο της. Η αναταραχή στις διεθνείς αγορές καθιστά το μείγμα ακόμα πιο εκρηκτικό.

Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σύμφωνα με την οποία επαναγόρασε κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, αξίας 22 δισ. ευρώ, σε διάστημα μίας εβδομάδας. Από τον Μάιο του 2010, που η ΕΚΤ ξεκίνησε το πρόγραμμα επαναγοράς εξαιτίας της ελληνικής κρίσης, έχει αποκτήσει ομόλογα ύψους 96 δισ. ευρώ. Η κεντρική τράπεζα δεν δίνει λεπτομερή στοιχεία, αλλά εκτιμάται ότι τις τελευταίες ημέρες παρενέβη στη δευτερογενή αγορά για να υποστηρίξει τα ιταλικά και τα ισπανικά ομόλογα.

Η Ελλάδα επείγεται να εγκριθεί από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια η συμφωνία, αλλά έχει ενημερωθεί ήδη ότι πρέπει να συμπεριλάβει στον προγραμματισμό της το ενδεχόμενο να μη δοθεί στις 15 Σεπτεμβρίου η έκτη δόση του δανείου. Οταν ρωτήθηκε για το αν πιστεύει ότι οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου θα είναι επαρκείς για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, ο Β. Σόιμπλε παρέπεμψε στις «εκτιμήσεις των ειδικών οι οποίοι θεωρούν ότι είναι αρκετές». Ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν, με συνέντευξή του στη γερμανική «Bild», ζητεί να εφαρμοστούν «πολύ γρήγορα» οι αποφάσεις ώστε «να δοθεί τέλος στην αβεβαιότητα».

Για παρακμή και πτώση της Ευρώπης (και πιθανώς του δυτικού κόσμου) μιλάει το «TIME»

«Η Ευρώπη πρόκειται να εκραγεί» και οι δύο ισχυρότερες χώρες, η Γερμανία και η Γαλλία, «δεν έχουν το κουράγιο να δεσμευτούν για τη διάσωση του ευρώ» γράφει στο τελευταίο τεύχος του το «TIME». Σύμφωνα με αυτό, η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αναταραχής που πρόκειται να αλλάξει ολόκληρο τον δυτικό κόσμο και θα ανατρέψει μία από τις βεβαιότητες των τελευταίων έξι δεκαετιών, πως κάθε γενιά θα ζήσει καλύτερα και θα έχει περισσότερες ευκαιρίες ευημερίας από την προηγούμενη.

Το αμερικανικό περιοδικό φιλοξενεί δηλώσεις του οικονομολόγου στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ Κένεθ Ρογκόφ, σύμφωνα με τις οποίες η Ευρώπη οδηγείται προς βαθιά ύφεση, αντίστοιχη με αυτή της δεκαετίας του 1930 (με χαρακτηριστικά όπως παρατεταμένη βουτιά της οικονομίας, υψηλή ανεργία, λαϊκιστές πολιτικούς), και τα πρώτα σημάδια της φαίνονται από τα βίαια επεισόδια στις πρωτεύουσες της γηραιάς ηπείρου. Ακόμα κι αν οι πολιτικοί της Ευρώπης συμφωνήσουν στη διάσωση του ευρώ, θα χρειαστούν αιματηρές προσπάθειες ετών, χωρίς να είναι προς το παρόν σίγουρο ότι το κοινό νόμισμα θα επιβιώσει, επισημαίνεται στο δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img