Πληθαίνουν οι φωνές στην Ευρώπη που ζητούν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ το αρνητικό κλίμα στις αγορές δείχνει πως προεξοφλούν αποτυχία της συμφωνίας που είχε αποφασιστεί στις 21 Ιουλίου. Χτες, χρειάστηκε η παρέμβαση της Αν. Μέρκελ, προκειμένου να «συμμαζέψει» Γερμανούς πολιτικούς που ζητούσαν την «έξωση» της χώρας μας από το ευρώ. Στην περίπτωση που έφευγε η Ελλάδα από το ευρώ, «θα μπορούσαμε να ενεργοποιήσουμε το φαινόμενο του ντόμινο που θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις ή διαρροές, σε αντίστοιχο κλίμα με την κυρία Μέρκελ, από σύσσωμη την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο οποίος συνομίλησε με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου οποιασδήποτε χώρας από την ευρωζώνη, ενώ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Χ. Μπαρόζο επιχείρησε να εξωραΐσει την κατάσταση. Τα ίδια είπε και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος προσέθεσε, όμως, πως η Ελλάδα «δίνει σήμερα την εντύπωση ότι δεν καταφέρνει να φτάσει τους δημοσιονομικούς της στόχους».
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται τα παζάρια με τη Φινλανδία και τους λοιπούς Ευρωπαίους για το θέμα των εγγυήσεων που θα συνοδεύσουν τη συμμετοχή των Σκανδιναβών στο νέο πακέτο διάσωσης. Χτες, υπήρξε νέα σύσκεψη των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως εξετάζεται μία ακόμη εναλλακτική λύση: Οσες χώρες λάβουν εγγυήσεις να δώσουν τη βοήθεια προς την Ελλάδα χωρίς το επιτόκιο (3,5%) που θα λάβουν οι υπόλοιπες χώρες για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα διάσωσης.
Για την έκτη δόση του δανείου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος δήλωσε χτες πως «εμείς δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει θέμα». «Εμείς, ως κυβέρνηση, θέλουμε να διασφαλίσουμε τις δανειακές ανάγκες της Ελληνικής Δημοκρατίας» είπε ο κ. Μόσιαλος, αλλά αρκετοί αναλυτές ανά τον κόσμο στοιχηματίζουν το ακριβώς αντίθετο. Ο ίδιος επιχείρησε να «φορτώσει» στον ελληνικό και διεθνή Τύπο τις αστοχίες και τις καθυστερήσεις στον κυβερνητικό σχεδιασμό, οι οποίες επιδεινώνουν το κλίμα στην οικονομία. «Οτιδήποτε συζητείται και γράφεται στην Ελλάδα μεταφράζεται με διαφορετικό τρόπο από τον διεθνή Τύπο» υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας, επαναλαμβάνοντας τα περί λεπτών πολιτικών χειρισμών.
Φώτης Κόλλιας