Μόνη εναντίον όλων εμμένει προκλητικά στο θέμα των εγγυήσεων η Φινλανδία, ως αντάλλαγμα προκειμένου να συμμετάσχει στο διεθνές δάνειο που θα δοθεί στην Ελλάδα. Οι χώρες της ευρωζώνης προσπαθούν να βρουν μια συμβιβαστική λύση που θα μπορέσει να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές, όμως η τελική λύση δεν αναμένεται να είναι έτοιμη πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου λόγω της πολυπλοκότητας του ζητήματος.
Οι απαιτήσεις του Ελσίνκι βρέθηκαν χθες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Βερολίνο σε τριμερή σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν και της Ολλανδίας Γιαν Κις ντε Γιέγκερ. Μάλιστα, η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, κατά τις συνομιλίες με τους ομολόγους της τής Γερμανίας και της Ολλανδίας, τόνισε ξεκάθαρα ότι εμμένει στη βούληση να εξασφαλίσει μια εγγύηση.
Το Eurogroup ζητά από τη Φινλανδία είτε να παραιτηθεί από την αξίωση για τη λήψη εγγυήσεων είτε να παραιτηθεί από τους τόκους των εγγυήσεων. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν, οι χώρες που δεν ζητούν εγγυήσεις επιδεικνύουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ελληνική πολιτική και ως εκ τούτου θα πρέπει να λάβουν και μεγαλύτερες αποδόσεις.
Η νομική πλευρά του ζητήματος είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και, όπως ξεκαθαρίζουν πηγές της ευρωζώνης, η τελική λύση για το αίτημα της Φινλανδίας πιθανόν δεν θα είναι έτοιμη πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου. «Νομίζω ότι θα πάρει περισσότερο χρόνο από τις 16 Σεπτεμβρίου που θα γίνει το επόμενο Ecofin – είναι πολύ περίπλοκο τεχνικά» δήλωσε πηγή στο Reuters, προσθέτοντας ότι το ζήτημα θα ξεκαθαριστεί «το νωρίτερο στο τέλος του μήνα».
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός για τον τρόπο που διαμορφώνεται η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάνοντας λόγο για την ύπαρξη μιας νέας και ανεπίσημης ομάδας εντός της Ε.Ε., η οποία δημιουργεί κινδύνους για τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία. Ξεκαθάρισε ακόμη ότι τα προγράμματα οικονομικής στήριξης θα πρέπει να είναι μια «ακραία εξαίρεση».
Νεκταρία Σταμούλη