Πρόκειται για το συνταγολόγιο που ισχύει σήμερα στο ΙΚΑ, το οποίο θα χορηγηθεί στα 9.500.000 ασφαλισμένων των τεσσάρων αυτών ταμείων, που εφεξής θα έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στα Κέντρα Υγείας, στα ιατρεία του ΙΚΑ αλλά και στους ιδιώτες γιατρούς, συμβεβλημένους με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), για ιατρικές υπηρεσίες που άπτονται της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Την ανακοίνωση αυτή έκαναν χθες οι υπουργοί Υγείας και Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης, παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του νέου Οργανισμού.
Οπως σημείωσαν οι υπουργοί τους επόμενους δύο μήνες, θα ισχύσουν οι ίδιες παροχές σε υλικά για τους ασφαλισμένους των τεσσάρων ταμείων, αφού στο εξής οι εισφορές όλων ανεβαίνουν στο 4% (το ανώτατο που ισχύει σήμερα στην ασφάλιση του ΟΓΑ). Δηλαδή, ένας αγρότης θα δικαιούται, για παράδειγμα, το ίδιο αναπηρικό αμαξίδιο ή τον νάρθηκα με τον ασφαλισμένο του Δημοσίου, του ΙΚΑ και τον ελεύθερο επαγγελματία. Ωστόσο, διευκρινίστηκε ότι οι ασφαλισμένοι των ταμείων δεν θα αλλάξουν το βιβλιάριο υγείας που διαθέτουν σήμερα, αλλά μόνο το συνταγολόγιο.
Επιπλέον, από την 1η Οκτωβρίου εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ 50 μεγάλα Κέντρα Υγείας της χώρας, τα οποία θα στελεχωθούν με γιατρούς και προσωπικό από τις κοντινές μονάδες του ΙΚΑ, ενώ έως το τέλος του 2011 προβλέπεται να έχουν ενταχθεί και τα 230 Κέντρα Υγείας της χώρας.
Για παράδειγμα, το Κέντρο Υγείας (Κ.Υ.) του Μαρκόπουλου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Γεράσιμος Βουδούρης, θα ενοποιηθεί με το ΙΚΑ της περιοχής και θα δημιουργηθεί ένα μικρό νοσοκομείο που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Ετσι, οι ασφαλισμένοι των τεσσάρων ταμείων του ΕΟΠΥΥ που, για παράδειγμα, θα έχουν ένα κάταγμα στο χέρι ή μία ίωση, αντί να συνωστίζονται στις εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων, θα απευθύνονται στο πλησιέστερο Κ.Υ., ΙΚΑ ή ιδιώτη γιατρό του ΕΟΠΥΥ, και θα εξυπηρετούνται άμεσα.
Οσον αφορά τους γιατρούς, στον οργανισμό θα απασχοληθούν και οι 17.000 που είναι σήμερα συμβεβλημένοι με τα παραπάνω ταμεία, οι γιατροί του ΙΚΑ και των Κ.Υ., ενώ μέσα στον Νοέμβριο θα γίνουν 5.000 συμβάσεις, σύνολο 22.000. Ο μισθός των γιατρών του ΕΟΠΥΥ θα κυμαίνεται από 900 έως 2.800 ευρώ, ανάλογα με την ειδικότητα και τον αριθμό των ασθενών που βλέπουν τον μήνα.
Ρίτα Μελά
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θεωρεί θνησιγενές το εγχείρημα του ΕΟΠΠΥ
Στην υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας των πολιτών, αλλά και στον επιστημονικό και επαγγελματικό αφανισμό χιλιάδων γιατρών θα οδηγήσει η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, όπως καταγγέλλει η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ). Ο ΙΣΑ θεωρεί θνησιγενές το εγχείρημα του ΕΟΠΠΥ, αλλά και επικίνδυνο για την περίθαλψη των πολιτών. Επίσης προτίθεται να καταθέσει αγωγές κατά ασφαλιστικών οργανισμών και μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου που διαπομπεύει δημοσίως τον ιατρικό κλάδο.
«Με τον ΕΟΠΥΥ οι Ελληνες πολίτες οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε ουρές και λίστες, ενώ θα εξαναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να προστατεύσουν την υγεία τους» δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των γιατρών έξω από το υπουργείο Υγείας, την ώρα που ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος παρουσίαζε σε συνέντευξη Τύπου το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του νέου οργανισμού.
Οι γιατροί της Αθήνας απορρίπτουν στο σύνολό του τον σχεδιασμό του ΕΟΠΠΥ «ως ψευδεπίγραφο μόρφωμα συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και ως επικίνδυνο για την περίθαλψη των πολιτών, αλλά και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων ιατρών και του ιατρικού έργου».