Τα λεφτά που υπήρχαν τα είχαν «πεθαμένοι»!

Ανθρακες αποδεικνύεται ο θησαυρός των ληξιπρόθεσμων οφειλών που προεκλογικά είχε υποσχεθεί πως θα εισέπραττε η κυβέρνηση, προκειμένου να αιμοδοτήσει την οικονομία. Από τη λίστα με περίπου 6.000 επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ προκύπτει πως η συντριπτική πλειοψηφία των περίπου 31 δισ. ευρώ πρέπει να εισπραχθούν από εταιρίες που έχουν κλείσει εδώ και χρόνια, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η Πειραϊκή-Πατραϊκή (20.000.000), το Μινιόν (22.300.000), το Αιγαίον, η ΧΡΩΠΕΙ, η Γραμμή (για οφειλές επί ιδιοκτησίας, κάποτε, του Γ. Κοσκωτά), η Τράπεζα Κρήτης, κ.λπ.

Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, προκύπτει πως η μερίδα του λέοντος (21,2 δισ. ευρώ από τα 31 δισ.) οφείλεται από 573 επιχειρήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν βάλει λουκέτο. Από αυτές τις χρεοκοπημένες επιχειρήσεις υποτίθεται πως θα έπαιρνε τα δισεκατομμύρια το ΠΑΣΟΚ, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά (όταν «λεφτά υπήρχαν»), προκειμένου να προχωρήσει σε αυξήσεις μισθών και να μοιράσει επιδόματα.

Αρκετοί υποστηρίζουν πως οι εκπρόσωποι της τρόικας θα απογοητεύτηκαν όταν διαπίστωσαν πως πρώτος στη λίστα των οφειλετών (με το δυσθεώρητο ποσό του 1,2 δισ. ευρώ) βρίσκεται ο ΟΣΕ. Στην πρώτη εικοσάδα (συνολικές οφειλές περί τα 6 δισ. ευρώ) συγκαταλέγεται και ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών, η (παλιά) Ολυμπιακή, η (παλιά) Τράπεζα Κρήτης, αλλά και η Δημοτική Επιχείρηση Τεχνικών Εργων του Δήμου Ανω Λιοσίων (με οφειλές 341.000.000 ευρώ!). Στην πρώτη δεκάδα περιλαμβάνονται και τρεις εταιρίες που ασχολούνται με εμπόριο φωτογραφικών ειδών, μεταξύ αυτών και η «Αγιομαυρίτης Φωτογραφικά Είδη» που είχε γεμίσει την αγορά με πλαστά τιμολόγια.

Στη λίστα με τους οφειλέτες φιγουράρουν και τα ονόματα ποδοσφαιρικών ομάδων (ΑΕΚ, Πανιώνιος, κ.λπ.) ή ομάδων μπάσκετ (ΠΑΟΚ, Αρης, κ.λπ.). Στην ΑΕΚ υποστηρίζουν πως η λίστα είναι λανθασμένη και πως δεν οφείλει 103.000.000 ευρώ, όπως αναφέρει το υπουργείο, αλλά μόλις 6.000.000, τα οποία και πληρώνει σε δόσεις, με βάση τις προβλέψεις του άρθρου 44 στο οποίο έχει υπαχθεί. Περιλαμβάνονται επίσης εισηγμένες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν παρελθόν εδώ και καιρό, όπως η Ασπίς Πρόνοια, η ΑΤΕΡΜΩΝ, αλλά και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας (και το Νεώριο, με οφειλές 146.000.000 ευρώ), η υπό ιδιωτικοποίηση ΛΑΡΚΟ (70.000.000 ευρώ), η MAMIDOIL (6.400.000), η Connection (εισηγμένη που φαλίρισε) του Στ. Τζιούφα, η διαφημιστική / εκδοτική εταιρία Εμμ. Αντωνελάκης (με οφειλές 31.600.000) και πλήθος εταιριών έτοιμου σκυροδέματος ή λατομείων. Περιλαμβάνεται, ακόμη, και ο Παραθεριστικός Οικοδομικός Συνεταιρισμός Στεγάσεως Υπαλλήλων Τραπέζης της Ελλάδος (16.700.000 ευρώ).

Ενα άλλο ενδιαφέρον σημείο της λίστας είναι πως σε ορισμένες περιπτώσεις οι εταιρίες χρεοκόπησαν, αλλά οι ιδιοκτήτες μετέφεραν τη δραστηριότητά τους σε νέες επιχειρήσεις ή πούλησαν τα εμπορικά σήματα. Μερικοί, όπως ο Μ. Ανδρουλιδάκης (δύο χρεοκοπημένες εταιρίες που οφείλουν περί τα 82.000.000 ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο), ο οποίος επανέρχεται στον χώρο των εκδόσεων (αγόρασε την αθλητική εφημερίδα «Εξέδρα»). Αγνωστο παραμένει πότε θα δημοσιευτεί η λίστα με τα φυσικά πρόσωπα που οφείλουν σημαντικά ποσά στο Δημόσιο. Μέχρι στιγμής, δεν έχει επιλυθεί η εκκρεμότητα με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Φοίβος Κλαυδιανός

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

Advertisement 4