Ο στενός φίλος του Γιώργου Παπανδρέου, Γιάννης Μίχας, ο οποίος σήμερα κατέχει νευραλγική κυβερνητική θέση, συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των 29 προσώπων που κατηγορούνται για βαριές κακουργηματικές πράξεις όσον αφορά το σκάνδαλο των υποβρυχίων!
Ο κ. Μίχας, μετά την παταγώδη αποτυχία του να εκλεγεί δήμαρχος Πειραιά, πριν από περίπου έναν χρόνο, τοποθετήθηκε πρόεδρος στον ΕΦΕΤ (Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων) με προσωπική εντολή του κ. Παπανδρέου και την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, μολονότι εκκρεμούσε η εισαγγελική έρευνα για το σκάνδαλο. Μπορεί, μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου να προβαίνει ανά διαστήματα σε κηρύγματα πολιτικής ηθικής και διαφάνειας, αλλά στην πράξη συμπεριφέρεται διαφορετικά. Και, σύμφωνα με πληροφορίες, αντί να εκδιώξει αμέσως για πολιτικούς και ηθικούς λόγους τον κ. Μίχα, ώσπου τουλάχιστον να εκκαθαριστεί δικαστικά η υπόθεση, τον προστατεύει και ζήτησε να διατηρηθεί στη θέση του. Και όχι μόνο αυτό. Οπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, το Μαξίμου τον προορίζει για επικεφαλής και του νέου γιγάντιου φορέα που αναμένεται να προκύψει από τη συγχώνευση του ΕΦΕΤ με τον ΕΟΦ…
Ωστόσο δημιουργείται μείζον θέμα, το οποίο θα απασχολήσει και τη Βουλή, ύστερα από ερώτηση-καταπέλτη που κατέθεσε ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Θανάσης Γιαννόπουλος. Ζήτημα έχει προκληθεί και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς στελέχη του ζητούν την παραίτηση του κ. Μίχα από το Πολιτικό Συμβούλιο του οποίου είναι μέλος. Αποτελεί κοινό μυστικό, άλλωστε, ότι από το 2007, ο πρώην νομάρχης διεκδικούσε ρόλο «εσωκομματικού υπασπιστή» του κ. Παπανδρέου και συχνά εμφανιζόταν στο πλευρό του. Επίσης αναστάτωση επικρατεί και στον Πειραιά, όπου πολλοί αναρωτιούνται αν ο κ. Μίχας μπορεί να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του ως επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης.
Στην ερώτησή του ο κ. Γιαννόπουλος τονίζει χαρακτηριστικά: «Η δεοντολογία επιβάλλει, λόγω της βαρύτητας της κατηγορίας και της σοβαρότητας του αδικήματος για την απαλλαγή από το οποίο θα αφιερώσει τους επόμενους μήνες όλη τη δραστηριότητα, ο κ. Μίχας να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του ως προέδρου του ΕΦΕΤ ή τουλάχιστον να αντικατασταθεί από τη διοίκηση του οργανισμού. Τούτο είναι επιβεβλημένο σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία».
Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, ο κ. Μίχας -πρώην συνδικαλιστής των ναυπηγείων- κατηγορείται για δύο κακουργήματα, παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Και το όνομά του, όπως και των υπολοίπων, είδε το φως της δημοσιότητας τόσο στο Διαδίκτυο (zougla.gr) όσο και στο χθεσινό φύλλο της «Real News». Μεταξύ των κατηγορουμένων συμπεριλαμβάνονται επίσης ο άλλοτε στενός συνεργάτης του κ. Μίχα και πρώην αντινομάρχης Πειραιά, Σταύρος Μαρκάτος, ο αρχισυνδικαλιστής των Ναυπηγείων, Γιώργος Κοντάκης, οι πρώην στενοί συνεργάτες του Ακη Τσοχατζόπουλου, Γ. Μπέλτσιος, Γ. Σμπώκος, Σπ. Τραυλός και Αντ. Κάντας, οι Μ. Ματαντός, Αντ. Χάγιας, Αλ. Αβατάγγελος, Σωτ. Εμμανουήλ, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη επιτροπών του υπ. Αμυνας.