Εν μέσω διαφωνιών και ενδοκυβερνητικών παζαριών, η κυβέρνηση, αφού σκόρπισε για εβδομάδες τον τρόμο στην ελληνική κοινωνία, προχώρησε σε μια light εφεδρεία.
Σκοπός της είναι να φανεί τώρα πιο «καλή» σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση πετά στον δρόμο εν μια νυκτί 30.000 εργαζομένους, στέλνοντας τους περισσότερους στη σύνταξη πριν την ώρα τους.
Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία κυβέρνηση προχωράει, ουσιαστικά, σε απολύσεις ακόμη και από τον στενό δημόσιο τομέα, όσο κι αν θέλει να το «βαφτίσει» ως εφαρμογή ενός καλού σεναρίου. Απόδειξη της προχειρότητας που λειτουργούν είναι ότι πήραν πίσω νόμο που είχαν ψηφίσει οι ίδιοι για τη δυνατότητα παραμονής στο Δημόσιο όσων υπαλλήλων για άλλα δύο χρόνια.
Σύμφωνα με το σχέδιο αποχωρήσεων στο πρώτο στάδιο εργασιακής εφεδρείας περιλαμβάνονται εργαζόμενοι σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, με συμβάσεις αορίστου χρόνου, οι οποίοι θέλουν 12-24 μήνες για να βγουν στη σύνταξη. Αυτοί θα συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη.
Στο δεύτερο στάδιο, μόνιμοι σε υπουργεία και ΝΠΔΔ θα μπουν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Πρόκειται ουσιαστικά για ένταξη στην εργασιακή εφεδρεία, αλλά ονομάστηκε έτσι για να αποφευχθούν συνταγματικά κωλύματα, όπως παραδέχτηκε ο Ευ. Βενιζέλος.
Από αυτά τα δύο στάδια εκτιμάει η κυβέρνηση ότι ο αριθμός των υπαλλήλων θα ανέλθει περίπου στις 18.000-20.000. Οι υπόλοιποι 10.000-12.000 υπάλληλοι που πρέπει να μπουν σε εργασιακή εφεδρεία για να ικανοποιηθεί η τρόικα και να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της έκτης δόσης θα προέλθουν από το πλεονάζον προσωπικό των 151 φορέων (η απόφαση κάνει λόγο για 1.000 υπαλλήλους), αλλά και από τις καταργήσεις τμημάτων και διευθύνσεων (8.000-10.000 υπαλλήλους), άρα και θέσεων, σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα, που προωθεί άμεσα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και προβλέπεται μείωση αυτών των θέσεων κατά 30%. Οι «έφεδροι» θα μπορούν να απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα.
Το υπουργικό συμβούλιο χθες έμοιαζε πάντως με καζάνι που βράζει. Νέα κόντρα μεταξύ Ευ. Βενιζέλου και Γ. Ραγκούση ξέσπασε με αφορμή την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων. «Στην απογραφή βρέθηκαν 6.000 δημόσιοι υπάλληλοι πάνω από 90 ετών» είπε ο πρώτος, κάνοντας λόγο για «εξωφρενικά στοιχεία», με τον Δ. Ρέππα να υπερθεματίζει, έχοντας εντοπίσει και οκτώ αρχιεπισκόπους. Οι παρατηρήσεις προκάλεσαν την έκρηξη του Γ. Ραγκούση. «Θα τιναχτεί στον αέρα η κυβέρνηση, αν τιναχτεί στον αέρα η απογραφή» φέρεται ειπών. Οσον αφορά την παράθεση του χρονοδιαγράμματος πρωτοβουλιών έως τα μέσα Νοεμβρίου από τον κ. Βενιζέλο, πολλοί υπουργοί σχολίαζαν ότι αργεί, αφού «ως τότε μπορεί να μας έχει προλάβει η απόφαση για ελεγχόμενη χρεοκοπία». Την ανάγκη «να εξηγήσουμε τι πάμε να κάνουμε» τόνισε για τον Προϋπολογισμό η Αννα Διαμαντοπούλου, παρατηρώντας ότι «δεν έχει πολιτική στόχευση», ενώ για όσα είπε περί του χθεσινού άρθρου του Κ. Σημίτη ο κ. Παπανδρέου -που δεν διαφώνησε με τον δραματικό τόνο του πρώην πρωθυπουργού- υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να λέμε τέτοια πράγματα γιατί θα προκληθεί πανικός».
Επί των ρυθμίσεων της εργασιακής εφεδρείας δεν υπήρξαν σοβαρές ενστάσεις -πλην κάποιων παρατηρήσεων των Χ. Καστανίδη, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Φ. Γεννηματά-, ενώ ο Α. Λοβέρδος παραδέχτηκε ότι δεν προχωρεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Μακάριος Β. Λαζαρίδης