Πολυνομοσχέδιο με έξι «αντάρτες»

Ευθεία στο παγόβουνο πηγαίνει η κυβέρνηση, καθώς με αφορμή το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου κινδυνεύει να δει τουλάχιστον τέσσερις από τους 154 βουλευτές της να το καταψηφίζουν και να δρομολογούν άλλες εξελίξεις. Χθες το βράδυ στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η Λούκα Κατσέλη έκανε την απειλή της πράξη και καταψήφισε με ένα μεγαλοπρεπές «όχι» το άρθρο 37 για την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, ο Δ. Βαρβαρίγος ζήτησε εξηγήσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό προκειμένου να αποφασίσει, ενώ οι Ανδρ. Μακρυπίδης, Γ. Βούρος, Μ. Κυριακοπούλου και Μ. Κατρίνης δήλωσαν την κάθετη αντίθεσή τους στο άρθρο 37.

«Δεν ψηφίζω το άρθρο 37 και περιμένω από την κυβέρνηση να το αλλάξει» είπε η Λούκα Κατσέλη, πετώντας το μπαλάκι στον υπουργό Οικονομικών. Εξηγώντας, τόνισε ότι την αντίθετη στάση της ενδυνάμωσε η στάση των εταίρων και η δήλωση του επικεφαλής της τρόικας ότι δεν ζήτησαν ποτέ αλλαγή εργασιακών σχέσεων.

Κι αν η τοποθέτηση της κυρίας Κατσέλη ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, η αντίδραση του εκλεγόμενου στη Ζάκυνθο Δ. Βαρβαρίγου προκάλεσε σοκ στο ΠΑΣΟΚ. «Καλούμαστε να νομοθετήσουμε υπό καθεστώς εκβιασμού. Αναμένω από τον πρωθυπουργό να δώσει απαντήσεις και θα τοποθετηθώ στην Ολομέλεια» είπε. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Ανδρ. Μακρυπίδης αμφισβήτησε ότι το άρθρο 37 αποτελεί όρο της τρόικας, όπως ισχυρίστηκε ο Ευ. Βενιζέλος, ενώ οι Μ. Κατρίνης και Μ. Κυριακοπούλου ταυτίστηκαν με τη Λ. Κατσέλη.

Η κυρία Κατσέλη, μάλιστα, εξέφρασε σοβαρότατες ενστάσεις και για τα άρθρα της εφεδρείας, συμμεριζόμενη την άποψη της Ν.Δ. ότι η κυβέρνηση προκαλεί τεράστια αναστάτωση για ελάχιστο δημοσιονομικό όφελος.

Αίσθηση προκάλεσε ωστόσο το γεγονός ότι, ενώ όλοι συμφωνούσαν στην ανάγκη να περιοριστούν οι δαπάνες του Δημοσίου, όταν η συζήτηση έφτασε στο ενιαίο μισθολόγιο, κάθε βουλευτής είχε και από μία άποψη για το ποια επαγγελματική ομάδα έπρεπε να εξαιρεθεί, από τους δικαστικούς υπαλλήλους έως τους δικαστικούς και τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Το πολυνομοσχέδιο, το οποίο έλαβε τελικά την έγκριση της επιτροπής, εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί επί των άρθρων την Πέμπτη, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να ρίχνει ένα ακόμα πυροτέχνημα για ίδρυση Ταμείου Κοινωνικής Εξισορρόπησης, ώστε να βοηθηθούν οι πληγέντες από τα μέτρα της κυβέρνησης. Η ίδρυση απαξιώθηκε στο άκουσμα της είδησης ότι οι πόροι του ταμείου θα προέρχονται από τα έσοδα της πάταξης της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, τομέας στον οποίο η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια επιδεικνύει μηδενικές επιδόσεις.

Γιώργος Λυκουρέντζος


ΝΔ: Πλήρης η αποτυχία

Για κενό εξουσίας στο οποίο βρίσκεται η χώρα μιλά ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, την ώρα που το κόμμα της Ν.Δ. αποκαλύπτει με στοιχεία την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης στην επιδίωξη του στόχου της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσίασε τα στοιχεία μιας πλήρους αποτυχίας.

Η σύγκριση του εννεαμήνου του 2011 με το αντίστοιχο του 2009 (τελευταία περίοδος διακυβέρνησης από τηΝΔ) δείχνει ότι:

– Τα έσοδα έχουν μειωθεί κατά 0,7%.

– Οι δαπάνες είναι οριακά αυξημένες κατά 0,2%.

– Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων είναι μειωμένες κατά 55% (ή κατά 4,3 δισ. ευρώ).

– Το έλλειμμα του Τακτικού Προϋπολογισμού, είναι αυξημένο κατά 2%.

Τέλος, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με το άρθρο της «εσωτερικής τρόικας του ΠΑΣΟΚ» επισημαίνει ότι πρόκειται μάλλον για τον επίλογο μιας κομματικής διαδρομής ενός πολιτικού φορέα που έχει πολύ μεγάλη ευθύνη για την εκτροφή φαινομένων όπως αυτά που παρατηρούμε στον συνδικαλισμό. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης, αφού χαρακτήρισε τολμηρή πράξη του Αντώνη Σαμαρά τη διαγραφή του κ. Λυμπερόπουλου, πρότεινε να θεσπιστεί ασυμβίβαστο ανάμεσα στους εκπροσώπους οργανωμένων συντεχνιών και των κομματικών θέσεων που ενδέχεται να καταλαμβάνουν.

Νίκος Ελευθερόγλου


Δεν δίνει (τελικά) ο «είπα-ξείπα» τη λίστα των μεγαλοοφειλετών

Αυτοαναιρέθηκε πριν αλέκτορα φωνήσαι όσον αφορά τη δημοσιοποίηση της λίστας μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Αν και την Παρασκευή επιβεβαίωσε τον τίτλο του «υπάρχου», χθες απέδειξε ότι είναι υπουργός είπα-ξείπα, όρος που του απέδωσε η Ν.Δ.

Την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή δήλωνε με περισσή αλαζονεία ότι όποια κι αν είναι η σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αυτός θα δημοσιοποιήσει τη λίστα εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Χθες πάλι από τη Βουλή τρέλανε τον κόσμο, καθώς λες και το είχε μετανιώσει πάτησε στη γνωμοδότηση ώστε τελικά να μη δημοσιοποιήσει τη λίστα και να τη δώσει μόνο στους βουλευτές, αλλά και πάλι κολοβή και σε τμήματα. Η ανακολουθία σε όλο της το μεγαλείο, ενώ τελικά η λίστα δεν δίνεται στη δημοσιότητα!

Φαίνεται ότι υπήρξε μάλιστα σκηνοθεσία, καθώς ενώ η Αρχή είχε ανάψει -έστω υπό όρους- το πράσινο φως στην κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τη λίστα ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγας έσπευσε να καταθέσει σχετική ερώτηση στον Ευ. Βενιζέλο ζητώντας την. Εκείνος βρήκε την αφορμή για να μην τη δώσει στη δημοσιότητα -ποιος ξέρει αν και τι φοβάται- αλλά μόνο στους βουλευτές, καλοπιάνοντάς τους εν όψει της ψηφοφορίας της Πέμπτης. Χθες μάλιστα θυμήθηκε ότι τα στοιχεία είναι απόρρητα και έτσι πρόσβαση θα έχουν μόνον οι βουλευτές, αλλά ούτε αυτοί θα μπορούν να πάρουν αντίγραφο της λίστας.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, πρόκειται να θέσει υπ’’ όψιν της Βουλής τις καταστάσεις αυτών που εξήγαγαν στο εξωτερικό καταθέσεις, ενώ το προϊόν της εξαγωγής είναι τουλάχιστον εκατονταπλάσιο του δηλωμένου εισοδήματος. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο το 42% των πολιτών που εξήγαγαν καταθέσεις είχε εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ. Γνωστοποίησε επίσης ότι ανάμεσα στα ονόματα που έβγαλαν σημαντικά ποσά στο εξωτερικό υπάρχουν υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών αλλά και 18 πολίτες που επιδοτούνταν ως άνεργοι από τον ΟΑΕΔ. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι δεν υπάρχουν ονόματα βουλευτών ή μετακλητών.


Παραιτήθηκε ο Ρομπόπουλος δεν… ανεξαρτητοποιήθηκε!

Παρελθόν από το ΠΑΣΟΚ αποτελεί από χθες το απόγευμα ο Θωμάς Ρομπόπουλος, ο οποίος έκανε τη χάρη στον Γιώργο Παπανδρέου και δεν ανεξαρτητοποιήθηκε, αλλά παραιτήθηκε, προκαλώντας αγαλλίαση στο Μαξίμου που είδε έναν υποψήφιο αντάρτη να αδειάζει τη γωνιά.

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, ο κ. Ρομπόπουλος μετέβη -χαμογελαστός- στο γραφείο του προέδρου της Βουλής και έκανε αυτό που είχε προαναγγείλει, αλλά λίγοι πίστευαν. Του παρέδωσε τη δισέλιδη επιστολή παραίτησης, η οποία βρίθει από ευθείες βολές κατά του Γ. Παπανδρέου και του Ευ. Βενιζέλου, αλλά και αυτοκριτική.

«Ψήφισα το Μνημόνιο με πολύ βαριά καρδιά, νιώθοντας απογοήτευση. Ψήφισα χωρίς να ξέρω τι ψηφίζω. Οποιος δεν το ψήφισε διαγράφηκε» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε επικρίνοντας τους Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλο για τις μετά Μεσοπρόθεσμου επιδόσεις του. «Δυστυχώς oύτε το Μεσοπρόθεσμο μπορέσαμε να διαπραγματευτούμε προς το καλύτερο αλλά ούτε και εθνική συναίνεση υπήρξε» αναφέρει.

Εξηγώντας τους λόγους της παραίτησής του, ο κ. Ρομπόπουλος τονίζει: «Με μεγάλη μου λύπη πήρα την απόφαση να παραιτηθώ από το βουλευτικό αξίωμα, γιατί δεν μπορώ άλλο να συνεχίσω: Να ψηφίζω. Να ψηφίζω χωρίς να ξέρω τι ψηφίζω, όπως έκανα με το Μνημόνιο 1. Να ψηφίζω χωρίς να συμφωνώ άδικα και αντιλαϊκά μέτρα, υπό την πίεση ότι θα ανατραπεί η κυβέρνηση, η δόση δεν θα καταβληθεί, η χώρα θα χρεοκοπήσει και δεν θα υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, όπως έκανα στο Μεσοπρόθεσμο. Οποιος δεν συμφωνεί να διαγράφεται. Θα είχα παραμείνει ανεξάρτητος βουλευτής, εάν δεν μου είχατε δώσει εσείς την έδρα» αναφέρει ο κ. Ρομπόπουλος.

Αίσθηση, ωστόσο, προκαλεί και η δηκτική αναφορά του κ. Ρομπόπουλου προς συναδέλφους του, τους οποίους, χωρίς να κατονομάζει, φωτογραφίζει ότι αξιοποίησαν τη βουλευτική τους έδρα για να αποκομίσουν οφέλη. «Εγώ δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός που κατέληξα επιχειρηματίας, αλλά είμαι επιχειρηματίας που έγινα και πολιτικός» αναφέρει.

Οπως και να ’χει, παρά τις μπηχτές προς την κυβέρνηση, η Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ ξεφύσηξε από ανακούφιση μαθαίνοντας την παραίτηση του κ. Ρομπόπουλου, καθώς ένας υποψήφιος αντάρτης αποτελεί πλέον παρελθόν. Τη θέση του καταλαμβάνει η Βούλα Τεκτονίδου, η οποία θα ορκιστεί σήμερα στις 6 το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής.


Ο Μόσιαλος σώζει την «πράσινη» νομενκλατούρα

Την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος με άρθρο του σε εφημερίδα κατακεραύνωνε το πολιτικό σύστημα ζητώντας ριζικές αλλαγές για να συνεχίσει να υπάρχει το ίδιο και η κοινωνία, φρόντιζε να τακτοποιήσει τη δική του «πράσινη» νομενκλατούρα στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με νεότερες προσθήκες – αναδιατυπώσεις που κατέθεσε χθες ο υπουργός Οικονομικών στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την προσεχή Πέμπτη, οι σύμβουλοι και οι γραμματείς Επικοινωνίας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης εξαιρούνται από τα υφιστάμενα ειδικά συστήματα αξιολόγησης και τα συστήματα επιλογής προϊσταμένων!

Μέχρι σήμερα από αυτά τα συστήματα αξιολόγησης εξαιρούνταν οι εκπαιδευτικοί, οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι κληρικοί και οι γιατροί υπηρεσίας υπαίθρου και οι μόνιμοι αγροτικοί γιατροί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι… πραίτορες του κ. Μόσιαλου δεν θα κρίνονται για την προαγωγή τους, όπως οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως προβλέπει το νέο βαθμολόγιο, αλλά από τους δικούς τους προϊσταμένους και εκτός χρονικών περιορισμών.

Η εξέλιξη αυτή, στην οποία προστέθηκαν και οι υπάλληλοι του διπλωματικού κλάδου, θα δίνει τη δυνατότητα στις συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων να κρίνονται γρηγορότερα και φυσικά να έχουν και αντίστοιχα και υψηλότερα οικονομικά οφέλη. Με τον τρόπο αυτόν οι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης ενισχύουν τα προνόμιά τους και καλύπτουν τις όποιες μισθολογικές απώλειες έχουν από τις συνολικές μειώσεις που έχει επιβάλει η κυβέρνηση.

Κατά τα άλλα, ο κ. Μόσιαλος στο άρθρο στην εφημερίδα «Εθνος» ασκεί κριτική στο σημερινό κοινωνικό μοντέλο, το οποίο χαρακτηρίζει «αναποτελεσματικό», και τονίζει ότι ο δημόσιος τομέας λειτούργησε μέχρι σήμερα ως «μηχανισμός υποστήριξης των ιδιωτικών και συντεχνιακών συμφερόντων», ενώ ο ιδιωτικός τομέας «ως μηχανισμός διαφθοράς του δημόσιου». Δάσκαλε, που δίδασκες…

Ακόμη, ο κ. Βενιζέλος με λαθραίο τρόπο εξαίρεσε και το προσωπικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών από το ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο.

Εν τω μεταξύ, στις ίδιες προσθήκες του κ. Βενιζέλου εξομοιώνονται οι μισθοί των δημοσιογράφων που εργάζονται σε φορείς του Δημοσίου με αυτούς των υπαλλήλων των φορέων, καταργώντας με αυτόν τον τρόπο τη συλλογική σύμβαση της ΕΣΗΕΑ, ενώ σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό καθεστώς συνεχίζει αυτό που ισχύει κατά την έναρξη ισχύος του νόμου (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).

{{-PCOUNT-}}38{{-PCOUNT-}}
Advertisement 3

Κορυφαίες Ειδήσεις