Κραδασμούς προκαλεί και στην τραπεζική αγορά της Κύπρου το επικείμενο «κούρεμα» κατά 50% στα ελληνικά ομόλογα ή η άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας. Με την κρατικοποίηση των περισσοτέρων να θεωρείται σχεδόν δεδομένη, οι διαφωνίες μεταξύ των τραπεζιτών για τον τρόπο στήριξης από το κράτος οδήγησαν χθες στην παραίτηση του Ανδρέα Βγενόπουλου από τη θέση του προέδρου της Marfin Popular Bank (MPB). Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Λευκωσία, ο κ. Βγενόπουλος (που αντικαθίσταται στην προεδρία της MPB από τον Κ. Μυλωνά) επικαλέστηκε «λόγους αρχής» για την παραίτηση. Νωρίτερα, όμως, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι «με την απουσία του ίσως διευκολυνθεί ο διάλογος» για το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τη διάσωση των κυπριακών τραπεζών.
Και στην Κύπρο υπάρχουν διαφωνίες για το αν η κρατική στήριξη θα γίνει με προνομιούχες ή με κοινές μετοχές. Αν γίνει με κοινές μετοχές, τότε θα κρατικοποιηθούν, και γι’ αυτό αντιδρά ο Σύνδεσμος των Κυπριακών Τραπεζών, ο οποίος επιθυμεί στήριξη με έκδοση προνομιούχων μετοχών. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος διαφωνεί με τη θέση του Συνδέσμου και, όπως δήλωσε χθες, σε περίπτωση που χρειαστεί, οι αυξήσεις κεφαλαίου θα πρέπει να γίνουν με κοινές και όχι με προνομιούχες μετοχές. Πρέπει να οριστεί μια τιμή συμμετοχής από το κράτος, στην οποία να έχουν δικαίωμα προτίμησης οι ιδιώτες μέτοχοι και το Δημόσιο να συμμετάσχει μόνο κατά το υπόλοιπο που ενδεχομένως θα υπολείπεται.
Το θεσμικό πλαίσιο για τη στήριξη των κυπριακών τραπεζών διαμορφώνεται αυτή την περίοδο, με την κυβέρνηση να λαμβάνει εσχάτως πρωτοβουλίες υπέρ των ιδιωτών επενδυτών. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος διαφωνεί και δήλωσε χθες ότι «δεν πιστεύω ότι οι διοικήσεις πρέπει να αγωνιστούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν τις τράπεζες ιδιωτικές, εάν αυτό είναι εις βάρος της πραγματικής οικονομίας, διότι π.χ. μια πολιτική απομόχλευσης και μείωσης στοιχείων ενεργητικού για τη μείωση κεφαλαιακών απαιτήσεων θα προκαλέσει ή θα επιτείνει μια ύφεση, που θα πλήξει την κοινωνία, αλλά στο τέλος και τους ιδιώτες μετόχους των τραπεζών».