Ετοιμοι οι βενιζελικοί να διαλύσουν το κόμμα!

Τα μαχαίρια έχουν βγει για τα καλά στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται ήδη στην «επόμενη μέρα» μετά την αλλαγή σελίδας στην κυβέρνηση. Την ώρα λοιπόν που ο Γ. Παπανδρέου επιχειρεί να κρατήσει με νύχια και με δόντια την ηγεσία του κόμματος, και άρα την προεδρία της «πράσινης» Κ.Ο., αφού, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι και επικεφαλής της Κ.Ο., τα στρατόπεδα έχουν ήδη αρχίσει να συγκροτούνται και να καταστρώνουν στρατηγικές.

Τα νέα δεδομένα άλλαξαν τις ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματος, το οποίο πάντως δεν προτίθεται να εγκαταλείψει αμαχητί ο Γ. Παπανδρέου, πράγμα για το οποίο τον «ζυμώνουν» και τα αδέλφια του, τα οποία θεωρούν το ΠΑΣΟΚ «οικογενειακή υπόθεση». Αλλοι, πάλι, με κομματικά ένσημα χρόνων, δεν πρόκειται να ξεχάσουν εύκολα ότι η θητεία του κ. Παπανδρέου στην ηγεσία του κόμματος ολοκληρώνεται το προσεχές Σάββατο 12 Νοεμβρίου, και εφόσον δεν είναι πια πρωθυπουργός -οπότε καταστατικά θα συνέχιζε να είναι πρόεδρος-, μπορεί ανά πάσα στιγμή να δρομολογηθεί η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού, ώστε να μη βάλει εκείνος τη «σφραγίδα» του στα ψηφοδέλτια που θα συγκροτηθούν στις επόμενες εκλογές. Και ενώ οι εκτιμήσεις στην Ιπποκράτους επιμένουν ότι προς το παρόν κανείς δεν θα θέσει ζήτημα ηγεσίας, καθώς και η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ «προεδροκρατείται», με μόλις την προηγούμενη Πέμπτη να έχει συγκροτηθεί κίνηση υπέρ της παραμονής του Γ. Παπανδρέου από 100 περίπου βουλευτές, κανείς δεν ξέρει πώς θα κινηθούν στο εξής ο Ευ. Βενιζέλος, που θεωρεί εαυτόν περίπου ως τον «φυσικό διάδοχο» του Γ. Παπανδρέου, αλλά και οι «τρεις» που έγιναν «τέσσερις» (Αννα Διαμαντοπούλου, Αν. Λοβέρδος, Γ. Ραγκούσης, Η. Μόσιαλος), οι εκπρόσωποι του παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ, ακόμα και οι λεγόμενοι γεννηματικοί.

Ο Ευ. Βενιζέλος φέρεται να εκτιμά ότι τις διαδικασίες για τη διαδοχή του θα δρομολογήσει ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, εν είδει παράδοσης δαχτυλιδιού, με τους βενιζελικούς βουλευτές, μάλιστα, να μιλούν για «συμφωνία» που έχει προηγηθεί. Εφόσον αυτή καταπατηθεί, απειλούν με αποχώρηση από το ΠΑΣΟΚ και άρα διάσπασή του. Εν τω μεταξύ, φέρονται να ετοιμάζουν κείμενο, με το οποίο θα δρομολογούν τις εξελίξεις για την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Τις δικές τους δυνάμεις μετρούν Αννα Διαμαντοπούλου και Αν. Λοβέρδος, με τον τελευταίο να συναντά προχθές τον πάλαι ποτέ σύμμαχό του Ευ. Βενιζέλο και να μην αποκλείεται συμφωνία για «διαρχία» στο μέλλον. Χαμηλότερους τόνους κρατά προς το παρόν ο Γ. Ραγκούσης, με πολλούς συντρόφους του πάντως να τον παρουσιάζουν ως «κίλερ», ενώ γρίφος παραμένει η στάση του Μ. Χρυσοχοΐδη.  Παράλληλα, η ομάδα των Χρ. Παπουτσή και Μ. Καρχιμάκη στηρίζουν… αμυνόμενοι προς το παρόν τον απερχόμενο πρωθυπουργό, έως ότου βρεθεί ο κατάλληλος για να τους εκφράσει.

Σε μια προσπάθεια να δείξει την «ισχύ» του, ο Γ. Παπανδρέου επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες με τους Ανγκελα Μέρκελ, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, Χ. Β. Ρομπάι και Ζ. Μ. Μπαρόζο, «πουλώντας» το αργότερα ως έκφραση «σεβασμού» στην απόφασή του να προωθήσει τη μεταβατική κυβέρνηση -και άρα στο πρόσωπό του- από τους ισχυρούς της Ε.Ε. Αναλόγως παρουσιάστηκε και η δήλωση του Φ. Φιγιόν περί «εξαιρετικής λύσης». Την ίδια στιγμή, και ενώ ο Η. Μόσιαλος και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στήριζαν τον Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ, ο Τ. Χυτήρης άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο κομματικών εξελίξεων. Και ενώ όλοι εξήραν την πρωτοβουλία για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ο Σπ. Κουβέλης κατέθεσε αίφνης τις επιφυλάξεις του, λέγοντας ότι δεν τον χαροποιεί το γεγονός ότι μια χώρα χρεωμένη, σε καθεστώς επιτήρησης, θα έχει επιπλέον έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που δεν θα έχει εκλεγεί, αλλά θα έχει τοποθετηθεί, αντιπροτείνοντας να είχε προτιμηθεί το… δημοψήφισμα.


Ο Παπανδρέου πήγες χθες στο γυμναστήριο κατευθείαν από τη Βουλή!

Απίστευτες σκηνές εκτυλίχθηκαν χθες στο προαύλιο της Βουλής, με τον Γιώργο Παπανδρέου να αποδεικνύει ότι δεν έχει αίσθηση κινδύνου και κρισιμότητας των στιγμών, καθώς αποπειράθηκε να διασχίσει σχεδόν ασυνόδευτος μέρα μεσημέρι την πλατεία Συντάγματος για να πάει γυμναστήριο και σπα!

Το ρολόι έδειχνε 16.45, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έβγαινε από το γραφείο του Φ. Πετσάλνικου στη Βουλή. Και ενώ οι λίγοι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν απέξω πίστεψαν ότι θα επιστρέψει στο γραφείο του, ο πρωθυπουργός άρχισε να περπατά προς την έξοδο του κτιρίου, που «βλέπει» την Αμαλίας. «Τι κάνει; Φεύγει με τα πόδια;» άρχισαν να αναρωτιούνται μεταξύ τους οι δημοσιογράφοι, με τις σκηνές που ακολούθησαν να μοιάζουν λες και είχαν βγει από σουρεαλιστική ταινία. Μπροστά ο Γιώργος Παπανδρέου, να περπατά στο προαύλιο της Βουλής προς την Αμαλίας, με μόνο έναν αστυνομικό που κρατούσε ένα σακίδιο και πίσω καμιά δεκαριά δημοσιογράφοι να τρέχουν πιστεύοντας ότι ο κ. Παπανδρέου κατευθύνεται σε κάποιο από τα κεντρικά ξενοδοχεία για να συναντήσει τον κ. Παπαδήμο.

Και ενώ οι περαστικοί άρχισαν να αντιλαμβάνονται την παρουσία του και να συγκεντρώνονται για να τον «υποδεχθούν», αυτό που «έσωσε» τον πρωθυπουργό από το να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τους περαστικούς ήταν τα κιγκλιδώματα που κρατούν κλειστή την έξοδο στο φυλάκιο στη συμβολή Αμαλίας και Βασ. Σοφίας. Με τον έντρομο αστυνομικό να του λέει ότι δεν μπορεί να περάσει, ο πρωθυπουργός έκανε μεταβολή και διέσχισε πεζός περίπου 200 μέτρα έως το αυτοκίνητό του, με τους περαστικούς να παρακολουθούν έκπληκτοι πίσω από τα κάγκελα στα λουλουδάδικα τα πηγαινέλα του Γιώργου. Μέχρι να φύγει, μάλιστα, ο πρωθυπουργός, περίπου 30 άτομα, κυρίως κοστουμαρισμένοι αλλοδαποί (!), συγκεντρώθηκαν στην έξοδο της Βασ. Σοφίας, ενώ ανάμεσά τους βρέθηκαν και 2-3 κλακαδόροι που τον χειροκρότησαν.

Η ασημί Μερσεντές έστριψε αριστερά στη Βασ. Σοφίας και έπειτα από λίγα δευτερόλεπτα πάρκαρε έξω από το ξενοδοχείο «Μεγ. Βρεταννία». Ομως ο πρωθυπουργός προκάλεσε ερωτήματα, καθώς δεν μπήκε από την κύρια είσοδο, αλλά από μια παρακείμενη μικρότερη πόρτα, η οποία οδηγούσε στο υπόγειο του κτιρίου. Τι βρίσκεται στο υπόγειο; Η πισίνα, το σπα και το γυμναστήριο του ξενοδοχείου!


Καταλυτική η στρατηγική Σαμαρά στην εκλογή της νέας κυβέρνησης

Λύση για κάθε εμπλοκή έχει το Σύνταγμα, αποδεικνύοντας πόσο δίκιο έχει ο Αντώνης Σαμαράς να επιμένει στις συνταγματικές επιταγές. Πόσο μάλλον όταν η παραίτηση του κ. Παπανδρέου είναι το ένα και μοναδικό προαπαιτούμενο, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα για νέα κυβέρνηση. Αυτό που, ωστόσο, φαίνεται ότι κωλυσιεργεί τις διαδικασίες είναι η εναγώνια προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να βρει έναν εύσχημο τρόπο ώστε να δείξει ότι ο κ. Παπανδρέου δεν φεύγει από το Μαξίμου παραιτηθείς, αλλά παραδίδων τη σκυτάλη της εξουσίας σε μια άλλη κυβέρνηση. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι όσα διαδραματίζονται εδώ και λίγες ημέρες γίνονται άτυπα, προκειμένου, όταν παραιτηθούν ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνηση, η διάδοχη κατάσταση να είναι έτοιμη και να μην υπάρξει αναστάτωση με χρονοβόρες διερευνητικές εντολές κ.λπ. Αυτό πρέπει φυσικά να πιστωθεί στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αποδέχτηκε να συμμετάσχει στις άτυπες συνομιλίες και η πολιτική συμφωνία να προηγηθεί της τυπικής παραίτησης του πρωθυπουργού, προκειμένου να μη διαταραχθούν η ομαλότητα και η ηρεμία. Οπως και να γίνει όμως, ένα είναι βέβαιο. Ο Γ. Παπανδρέου στο τέλος πρέπει να παραιτηθεί και με τη βούλα, καθώς το Σύνταγμα δεν προβλέπει άλλη διαδικασία.

Μολονότι υπάρχει και το άρθρο 38 του Συντάγματος που προβλέπει τη διαδικασία για παραίτηση μόνο του πρωθυπουργού, αυτό δεν δείχνει πιθανό, καθώς σε αυτήν την περίπτωση τον νέο πρωθυπουργό θα έπρεπε να προτείνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ που είναι το κυβερνών και πλειοψηφούν στη Βουλή κόμμα. Ετσι όλα δείχνουν ότι, μόλις επέλθει η συμφωνία μεταξύ Παπανδρέου – Σαμαρά, ο κ. Παπανδρέου θα συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο και θα ζητήσει τις παραιτήσεις των υπουργών του. Αμέσως μετά θα μεταβεί στον κ. Παπούλια, στον οποίο και θα ανακοινώσει την παραίτηση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το άρθρο 38, ο κ. Παπούλιας θα απαλλάξει αμέσως την κυβέρνηση από τα καθήκοντά της και θα ακολουθήσει τις διαδικασίες του άρθρου 37 και των διερευνητικών εντολών στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Με δεδομένο ότι οι χρόνοι είναι ασφυκτικοί, δεν αποκλείεται να συντμηθεί σε μερικά δευτερόλεπτα το τριήμερο για κάθε διερευνητική εντολή, ούτως ώστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συγκαλέσει απευθείας Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, το οποίο θα αποφασίσει σχηματισμό κυβέρνησης. Με δεδομένη τη συμφωνία τουλάχιστον των δύο μεγάλων κομμάτων, εκεί θα οριστικοποιηθεί ο αντικαταστάτης του Γ. Παπανδρέου.

Η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα πρέπει και αυτή να απολάβει την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, μέσα σε 15 ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Bουλής. Αυτό σημαίνει ότι άμεσα η Βουλή θα βιώσει ξανά τη διαδικασία της προηγούμενης εβδομάδας. Μόνο που αυτή τη φορά η συζήτηση θα αφορά ψήφο εμπιστοσύνης επί προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης και όχι επί απολογισμού μιας απερχόμενης, όπως έγινε την περασμένη εβδομάδα.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα