«Ως εδώ!» Αυτό το σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς στο «τελεσίγραφο ταπείνωσης» που έστειλαν ΔΝΤ και Eurogoup, απαιτώντας «γραπτές εγγυήσεις για την ψήφιση και εφαρμογή των συμφωνηθέντων» προκειμένου να ξεπαγώσουν την έκτη δόση. Με αυτόν τον τρόπο ο Αντώνης Σαμαράς έδειξε ότι «ακούει» την οργή των πολιτών, αλλά και σηματοδοτεί μια πολιτική εθνικής αξιοπρέπειας.
Πρέπει να καταλάβουν οι δάνειες δυνάμεις, έλεγαν άνθρωποι πολύ κοντά στον κ. Σαμαρά, ότι στην Ελλάδα έχουν αλλάξει τα πράγματα και η πολιτική της υποτέλειας αλλά και της αναξιοπιστίας που εφάρμοσε για περίπου δύο χρόνια ο κ. Παπανδρέου τελείωσε την ημέρα της παραίτησής του από το πρωθυπουργικό αξίωμα. Το πιο θλιβερό από όλα ήταν ότι στις απαιτήσεις των δάνειων δυνάμεων είχε προσχωρήσει ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup είχε υποστηρίξει ότι η Ελλάδα πρέπει να δώσει τις έγγραφες εγγυήσεις.
Ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι αποτελεί «προσβολή» να απαιτούν εγγράφως ο Ολι Ρεν και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την τήρηση των όρων της 26ης Οκτωβρίου, ενώ γνωρίζουν ότι δημόσια ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει δεσμευτεί γι’ αυτό (αναφέρεται και γραπτά στις ανακοινώσεις για τον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης) και ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει δώσει δείγματα ότι δεν τηρεί τις υποσχέσεις του.
«Εγώ δηλωσίας δεν πρόκειται να γίνω» ακούστηκε να λέει ο πρόεδρος της Ν.Δ., δείχνοντας τη σαφή ενόχλησή του, και ξεκαθάρισε σε συνεργάτες του ότι δεν πρόκειται να υπογράψει κάτι τέτοιο, όχι εγωιστικά σκεπτόμενος, αλλά γιατί θα ήταν προσβολή για έναν ολόκληρο λαό που δοκιμάζεται σκληρά με θυσίες που δεν έχει κάνει κανείς άλλος λαός στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., μάλιστα, φερόταν αποφασισμένος όχι μόνο να μην υπογράψει, αλλά να στείλει, εάν χρειαστεί, και εγγράφως τις αντιρρήσεις του με επιχειρήματα.
Ο Αντώνης Σαμαράς στη δήλωσή του τόνισε: «Υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια. Εχω από καιρού και επανειλημμένα εξηγήσει γιατί, προκειμένου να προστατευτούν η ελληνική οικονομία και το ευρώ, έχει γίνει “αναπόφευκτη” η εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Τις δηλώσεις αυτές δεν επιτρέπω σε κανέναν να τις θέτει σε αμφιβολία».
Από τη μεριά του ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν, όταν ρωτήθηκε για τη δήλωση του κ. Σαμαρά, «κάρφωσε» τον έως πριν από λίγες ημέρες προνομιακό συνομιλητή του Γιώργο Παπανδρέου λέγοντας: «Μετά την μονομερή απόφαση του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα έχει διαρραγεί η εμπιστοσύνη μας στην Ελλάδα και ως εκ τούτου είμαστε υποχρεωμένοι να ζητούμε όχι μόνο έγγραφες εγγυήσεις, αλλά και πράξεις».
Αμεση ήταν η απάντηση από τον εκπρόσωπο της Ν.Δ. Γιάννη Μιχελάκη: «Το ότι η Ευρώπη έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να προσβάλλει την εθνική μας αξιοπρέπεια».
Η άρνηση υπογραφής εγγυήσεων από τον κ. Σαμαρά ίσως είναι ένας από τους λόγους που χθες δεν ανακοινώθηκαν κυβέρνηση και πρωθυπουργός. Σενάρια για «μπαϊπάς» αυτής της δέσμευσης που άφησαν να διαρρεύσουν ανέφεραν μεταξύ άλλων:
1. Την υπογραφή των εγγυήσεων από τον μεταβατικό πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών καθώς και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Στο κείμενο απλώς θα αναφερόταν η δέσμευση των δύο αρχηγών για τήρηση των όρων της 26ης Οκτωβρίου.
2. Τη δέσμευση των αρχηγών στις προγραμματικές δηλώσεις της μεταβατικής κυβέρνησης για τήρηση των όρων.
3. Την υπογραφή εγγυήσεων με «φόρμουλα Πορτογαλίας», όπου ο κ. Σαμαράς θα επισήμαινε ότι θα επαναδιαπραγματευτεί όρους του Μνημονίου.
Νίκος Ελευθερόγλου
Η απίστευτη υποκρισία! Τους αρκούσε το προφορικό ναι των Πορτογάλων
Πολλοί είναι εκείνοι που φέρνουν ως παράδειγμα την Πορτογαλία για τη συναίνεση των κομμάτων στο Μνημόνιο και για τις δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσης που υπάρχουν. Ας δούμε, όμως, τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.
Στην έκθεση που συνέταξαν οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ τον Ιούνιο του 2011, με την οποία δόθηκε το πράσινο φως για το δάνειο στην Πορτογαλία, σημείωναν τα εξής: «Τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δημόσια υποστηρίξει τους συνολικούς στόχους και τις βασικές πολιτικές του προγράμματος» (σελ. 1 της έκθεσης). «Η ένδειξη υποστήριξης από τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης για τους κύριους στόχους και τις βασικές πολιτικές του προγράμματος ελπίζουμε ότι υποδηλώνουν ότι αναδύεται μια ευρύτερη πολιτική θέληση να αντιμετωπιστούν τα μακροχρόνια προβλήματα της Πορτογαλίας» (σελ. 25). Είναι σαφές ότι η δημόσια -και μόνο- εκπεφρασμένη βούληση της αντιπολίτευσης να στηρίξει το πρόγραμμα έγινε δεκτή με πολύ θετικά σχόλια από το ΔΝΤ.
Παράλληλα, την Περασμένη Κυριακή, ο Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, από την Παραγουάη όπου βρισκόταν για να συμμετάσχει σε διεθνές συνέδριο, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα ζητήσει από την τρόικα την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του οικονομικού προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα. Χαρακτήρισε, μάλιστα, το πρόγραμμα «μη ρεαλιστικό» και δήλωσε ότι θα προτείνει «κάποιες προσαρμογές στο πρόγραμμα, που θα λαμβάνουν υπόψη τους την οικονομική πραγματικότητα».
Το αντιπολιτευόμενο σοσιαλιστικό κόμμα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επέπληξε την κυβέρνηση όχι γι’ αυτό που προτείνει, αλλά για τον τόπο και τον χρόνο που διάλεξε να το ανακοινώσει!
Κώστας Παπαχλιμίντζος
Γιατί η ΝΔ αποδέχτηκε (τελικά) να μπουν πολιτικά πρόσωπα στην υπηρεσιακή κυβέρνηση
«Δεν μπορούμε να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος» εκμυστηρεύτηκε, έπειτα από μια ακόμη σύσκεψη που έγινε χθες στη Συγγρού, στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, καθώς η ένταση κυριαρχούσε στα γραφεία του κόμματος.
Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι, μόλις κατακαθίσει η σκόνη από όσα συμβαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα, θα γίνει ο ψύχραιμος απολογισμός και θα αναλυθούν οι στρατηγικές και οι τακτικές κινήσεις που έγιναν. Οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά πιστεύουν ότι θα έχουν όλο τον πολιτικό χρόνο που χρειάζεται έως τις εκλογές για να αναδείξουν και το πώς φτάσαμε στη μεταβατική κυβέρνηση, ποιες ήταν οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, αλλά και γιατί ελήφθησαν οι συγκεκριμένες αποφάσεις. Το «μασάζ» θα ξεκινήσει από τις κομματικές οργανώσεις, γι’ αυτό και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέας Λυκουρέντζος είναι ήδη σε επικοινωνία με τον κομματικό μηχανισμό, και ιδιαίτερα με τους προέδρους των ΝΟΔΕ, με διπλό σκοπό. Από τη μια να αφουγκραστεί τα μηνύματα των τοπικών κοινωνιών και από την άλλη να περιοριστούν οι «γκρίνιες» των στελεχών της Ν.Δ.
Για την ώρα το επιτελείο του κ. Σαμαρά περιμένει, έπειτα από αρκετό καιρό υπεροχής στα γκάλοπ, τις πρώτες μετρήσεις από έρευνες εταιριών που διενεργούνται και αποκωδικοποιούν τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Αυτό θα αποτελέσει το πρώτο crash test των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, από την παραίτηση του κ. Παπανδρέου έως τον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης. Αν και ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν λειτουργεί βάσει των μετρήσεων, θα αποτελέσουν ένα πρώτο υλικό με αποτυπωμένες εκτιμήσεις πέραν του στενού κομματικού πυρήνα.
Η αίσθηση που κυριαρχούσε στη Συγγρού ήταν «να τελειώνουμε επιτέλους». Και αυτό γιατί δεν θέλουν να περάσει μια εικόνα που θα πλήξει την αξιοπιστία της Ν.Δ. και να την «ταυτοποιήσει» με λογικές ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία που περιφραστικά αποτυπώνονται στο «όλοι ίδιοι είναι».
Αυτός ήταν και ο λόγος που χθες το πρωί ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης ήρε το «βέτο» για μη συμμετοχή πολιτικών προσώπων από τον χώρο της Ν.Δ. στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, καθώς ήθελαν να κόψουν μια κι έξω τις διαρροές για το ότι η μάχη γίνεται για τις καρέκλες.
Με αυτόν τον τρόπο εκτιμούν ότι αφαιρούν από το ΠΑΣΟΚ ένα επικοινωνιακό «όπλο» ότι η Ν.Δ. «μπλοκάρει» τις εξελίξεις και ευθύνεται για την εμπλοκή που παρουσιάστηκε τις τελευταίες 48 ώρες.
Από εκεί και πέρα η Ν.Δ. επιμένει να δηλώνει μέσω του Γιάννη Μιχελάκη ότι δεν διαπραγματεύεται το θέμα της ημερομηνίας προκήρυξης των εκλογών και επιμένει στην προκήρυξή τους για τις 19 Φεβρουαρίου.
Και προειδοποιήσεις: Δεν πρέπει να σφουγγαρίσουμε το γάλα που έχυσε στο πάτωμα ο Παπανδρέου
Παρενέργειες προκαλούν στο εσωτερικό της Ν.Δ. οι πολιτικές διεργασίες και εξελίξεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων. Οι ισορροπίες και τα δεδομένα έχουν επηρεαστεί, καθώς άλλοι συμφωνούν και άλλοι διαφωνούν με όσα ανακοινώνονται από τη λεωφόρο Συγγρού.
Από τη μια, υπάρχουν οι φωνές που θεωρούν ότι η συμφωνία στη συμμετοχή πολιτικών προσώπων στη νέα μεταβατική κυβέρνηση δεν είναι σωστή και, από την άλλη, όσοι θεωρούν ότι από τη στιγμή που έχουν επιτευχθεί οι βασικές επιδιώξεις της Ν.Δ. το θέμα ήταν να «τελειώνουμε» και να ετοιμαζόμαστε για τις εκλογές. Ως εκ τούτου ένταση υπάρχει στα κομματικά, στα συνδικαλιστικά στελέχη αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπου αρκετοί υποστηρίζουν ότι «δεν πρέπει να σφουγγαρίσει η Ν.Δ. το γάλα που έχυσε στο πάτωμα ο κ. Παπανδρέου».
Ηδη, από τη μια πλευρά οι Κώστας Μαρκόπουλος, Γιάννης Μανώλης, αλλά και πρόεδροι ΝΟΔΕ και συνδικαλιστικά στελέχη τάσσονται κατά της «συγκυβέρνησης» και από την άλλη βρίσκονται κυρίως η «πεντάδα» (οι κ. Σπηλιωτόπουλος, Μητσοτάκης, Αντώναρος, Βαρβιτσιώτης, Χατζηδάκης) που πρωταγωνίστησε στην υπογραφή κοινής επιστολής με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας.
Σε αυτήν την ομάδα προσχώρησε και ο Σωτήρης Χατζηγάκης, που με δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ μιας κυβέρνησης μακράς πνοής.
Χθες ο γραμματέας Συνδικαλισμού Γιάννης Μανώλης τόνισε ότι δεν τον ενδιαφέρει ποιος θα είναι πρωθυπουργός, «ακόμη και ο φούφουτος», φτάνει να μείνει λίγο χρόνο και ότι θα κάνει συγκεκριμένα πράγματα. Εριξε ταυτόχρονα ευθέως βολές στην «πεντάδα», λέγοντας ότι «η παράταξη είναι λαϊκή πατριωτική. Δεν είναι αυτοί οι πέντε που μεθόδευαν με επιστολή να πάμε σε συγκυβέρνηση πριν ακόμη μιλήσει ο πρόεδρος του κόμματος ή που σήμερα αναζητούν απεγνωσμένα να μπουν σε υπουργική θέση» και κατέληξε λέγοντας ότι «με τις παρούσες συνθήκες δεν κατεβαίνω υποψήφιος».
Χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Μαρκόπουλος, που φερόταν ως επικεφαλής πρωτοβουλίας για συλλογή υπογραφών βουλευτών, δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, αλλά υπάρχει και ανησυχία και προβληματισμός για όσα εξελίσσονται αυτές τις μέρες. Αλλωστε και ο βουλευτής Π. Καμμένος έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση.
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ισχυρίστηκε ότι «δυστυχώς υπήρχαν φωνές και στη Ν.Δ. που ήθελαν μια σκληρή στάση. Ευτυχώς οι φωνές αυτές δεν φαίνεται να ακουμπούν την ηγεσία». Στην ίδια γραμμή και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος, απαντώντας στον Γιάννη Μανώλη, ισχυρίστηκε ότι, για να είναι υποψήφιος, θα πρέπει να υπάρχει χώρα και προσέθεσε ότι «δεν χρειάζεται να μηδενίζουμε τα πάντα για να κάνουμε τους υποψηφίους». Τέλος, οι πληροφορίες ότι υπήρξε φραστικό επεισόδιο χθες μεταξύ συνεργατών του κ. Σαμαρά, παρουσία του ίδιου, διαψεύστηκαν από φερόμενους ως πρωταγωνιστές.