Κόλπο για να μειωθεί το έλλειμμα του 2011 με «επενδύσεις» 2,4 δισ. € τον Δεκέμβριο!

Επενδυτικές δαπάνες 2,4 δισ. ευρώ, οι οποίες όμως κατά περίεργο τρόπο δεν έγιναν αισθητές από τις επιχειρήσεις, ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι απελευθέρωσε μέσα σε έναν μήνα, τον Δεκέμβριο του 2011, στην αγορά. Την απότομη αύξηση αυτών των δαπανών θα δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2011 που θα δοθούν τις ερχόμενες ημέρες στη δημοσιότητα. Πρόκειται για ένα από τα φτωχότερα επενδυτικά σχέδια που έχει υλοποιήσει ποτέ η κυβέρνηση από τότε που άρχισε να λαμβάνει κονδύλια από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

Τα κονδύλια αυτά χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να ωραιοποιήσει την εικόνα του ελλείμματος, προκειμένου το συγκεκριμένο μέγεθος να κατέλθει στα επίπεδα του 9,8% του ΑΕΠ από 10,3% του ΑΕΠ που είχε διαμορφωθεί με βάση τα στοιχεία των εσόδων και των δαπανών του Νοεμβρίου. Τα νεότερα στοιχεία για το έλλειμμα σε συνδυασμό με την κατάσταση ρευστότητας που επικρατεί στα κρατικά ταμεία και τις «εκκρεμότητες» εν όψει της προγραμματισμένης για τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας άφιξης της τρόικας εξετάστηκαν χθες σε σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τους αναπληρωτές υπουργούς Φίλιππο Σαχινίδη και Παντελή Οικονόμου. Σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές αυτές διαμορφώνονται στα 50,1 δισ. ευρώ από 51,3 δισ. ευρώ που εκτιμούσε ότι θα εισπράξει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Για την ώρα η «τρύπα» των εσόδων στα κρατικά ταμεία περιορίζεται για το σύνολο του 2011 στο 1,2 δισ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ, που ήταν στο εντεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2011. Τα 500.000 ευρώ που εξοικονομεί το οικονομικό επιτελείο προέρχονται από το «μαγείρεμα» των στοιχείων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, στο Ταμείο του οποίου εισέρρευσαν περισσότεροι πόροι εξαιτίας της μεγάλης απορρόφησης που σημείωσε το ΕΣΠΑ στην εκπνοή του 2011.

Τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για το 2011, ύστερα από επτά περικοπές σε δύο χρόνια, από τα 10,3 δισ. ευρώ περιορίζονται σε 6,7 δισ. ευρώ ή στο 3% του ΑΕΠ από 6,89 δισ. ευρώ του τελευταίου αναθεωρημένου στόχου.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει μέσα στην εβδομάδα να διευθετήσει συγκεκριμένα θέματα, τα οποία το ΔΝΤ, η Ε.Ε. και η ΕΚΤ έχουν θέσει ως προαπαιτούμενα προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 16 Ιανουαρίου και να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα. Στο νομοθετικό σκέλος η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει εντός των ερχόμενων ημερών τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, ενώ εκκρεμεί και το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.

Ως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί και το σχήμα του PSI μέσα από τη διαβούλευση με τον ιδιωτικό τομέα. Θα ακολουθήσει η εκπόνηση ενός σχεδίου για το PSI που θα φέρει τον τίτλο «Μνημόνιο Κατανόησης» προκειμένου να εκταμιευτούν τα αναγκαία για τους ιδιώτες ποσά. Ενδέχεται οι χρηματοδοτικές ανάγκες των τραπεζών (επανακεφαλοποίηση) να ξεπεράσουν τα 60 δισ. ευρώ, εφόσον το «κούρεμα» στα ομόλογα που έχουν ήδη στο χαρτοφυλάκιό τους φτάσει στο 60%.

Το μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι για την ώρα τα ταμειακά διαθέσιμα, που από πολύ νωρίς βρέθηκαν στο κόκκινο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον ο Ευάγγελος προχώρησε εσπευσμένα στην έκδοση έντοκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας για να μπορέσει να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και άλλες ανάγκες που έχει μέσα στον Γενάρη. Σύμφωνα με την κυβέρνηση η νέα δανειακή σύμβαση θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως τις 15 Μαρτίου 2011.

Μάριος Χριστοδούλου


Spiegel: Θέμα λίγων εβδομάδων η άτακτη ελληνική χρεοκοπία!

Το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» υποστήριξε σε χθεσινό δημοσίευμα στην ηλεκτρονική του έκδοση ότι η Ελλάδα απέχει μόλις μερικές εβδομάδες από μία άτακτη χρεοκοπία. Το περιοδικό επικαλείται τόσο τα τελευταία οικονομικά στοιχεία της χώρας μας όσο και ένα έγγραφο του ΔΝΤ για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του. «Η ελληνική οικονομία αναμενόταν να συρρικνωθεί κατά 3% μέσα στο 2011. Σύμφωνα όμως με τους τωρινούς υπολογισμούς η συρρίκνωση πλησίασε το 6%. Οι ελπίδες ότι η οικονομία θα ξαναβρεί τη δύναμή της μέσα στο 2012 μάλλον θα μείνουν ανεκπλήρωτες. Αντιθέτως, θα συνεχίσει την κατιούσα για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Γίνεται λοιπόν όλο και πιο προφανές ότι χωρίς μία καθολική ανακούφιση από το χρέος, η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες δανειστών από τις ιδιωτικές τράπεζες έως την ΕΚΤ, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει από τη δύσκολη θέση. Σύμφωνα με ένα εσωτερικό έγγραφο, η τρόικα βλέπει τρία πιθανά σενάρια: Είτε οι Ελληνες θα πρέπει να εφαρμόσουν ακόμη πιο σκληρά μέτρα είτε οι πιστωτές θα πρέπει να αποδεχτούν μεγαλύτερο «κούρεμα» ή να δώσουν στη χώρα κι άλλα δάνεια». Οπως αναφέρει το «Spiegel», ακόμη και οι Γερμανοί πολιτικοί αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι θα πρέπει να διαγραφούν κάποια από τα χρέη της χώρας. «Είναι πολύ πιθανό να πρέπει να διαγράψουμε κάποια από τα ελληνικά χρέη. Εξάλλου, δεν έχει κανένα νόημα να απαιτείς μια αποπληρωμή χρεών που δεν πρόκειται ποτέ να πραγματοποιηθεί» σχολιάζει στο περιοδικό ο εκπρόσωπος οικονομικών θεμάτων του κόμματος των Πρασίνων Γκέραρντ Σικ. Η εφημερίδα «Tageszeitung» του Βερολίνου, από την άλλη, αναφερόταν στην άσχημη κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα μας σε ένα δημοσίευμα που είχε τίτλο «Επιστροφή στην εξαθλίωση». «Η Ελλάδα δεν είναι απλώς χρεοκοπημένη, έχει πραγματικά χρεοκοπήσει. Ο όρος “χρεοκοπία” μπορεί να μην έχει διαβαθμίσεις, παρ’ όλα αυτά όμως η ελληνική καταστροφή γίνεται κάθε μήνα και μεγαλύτερη» ανέφερε η εφημερίδα που στη συνέχεια θέτει εξαιρετικά ερωτήματα για το μέλλον της χώρας μας. «Ακόμη κι αν διαγραφεί το ελληνικό χρέος στο σύνολό του, ένα ερώτημα θα παρέμενε αναπάντητο. Αυτό που αφορά το μέλλον της Ελλάδας. Ολες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί είναι σωστές, ωστόσο επιδεινώνουν την ύφεση. Η χώρα θα γνωρίσει εκείνη τη μαζική φτώχεια, η οποία όφειλε να έχει ξεπεραστεί με το ευρώ. Η Ελλάδα είναι ένα πείραμα με αβέβαιη έκβαση. Ποτέ άλλοτε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μια δυτικοευρωπαϊκή χώρα δεν οδηγήθηκε τόσο βάναυσα στην εξαθλίωση. Ηρθε ο καιρός να ασχοληθεί κανείς -πέρα από τα χρέη του παρελθόντος- και με το μέλλον της Ελλάδας» ανέφερε μεταξύ άλλων η γερμανική εφημερίδα.

Μαρία Παναγιώτου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα