Στρατός: Η κρίση φέρνει συγχώνευση μονάδων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις μονάδων διοικητικής μέριμνας του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο τόσο των επιχειρησιακών αναγκών όσο και των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ενοπλες Δυνάμεις. Με τον τρόπο αυτό εξοικονομούνται προσωπικό και πόροι προς όφελος των σχηματισμών και μονάδων εκστρατείας, που αποτελούν την «καρδιά» του Ελληνικού Στρατού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», ήδη στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας αποφασίστηκε η άμεση κατάργηση μίας προκεχωρημένης αποθήκης υλικού πολέμου (ΠΑΥΠ), μίας υποαποθήκης Προκεχωρημένης Αποθήκης Πυρομαχικών (ΠΑΠ) και ενός ανεξάρτητου Λόχου Τεχνικού (ΛΤΧ). Στην τελευταία περίπτωση ο ΛΤΧ θα ενσωματωθεί στο 303 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (303 ΠΕΒ), που επίσης εδρεύει στη Λάρισα, σε παρακείμενο μάλιστα στρατόπεδο, το οποίο θα αναλάβει και την αποστολή (παραλαμβάνοντας και τα μέσα) που είχε ο συγκεκριμένος Λόχος Τεχνικού. Με αυτόν τον τρόπο θα αναβαθμιστεί το 303 ΠΕΒ και θα γίνει καλύτερη εκμετάλλευση του προσωπικού.

Σε όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις αλλά και πολλές άλλες που βαίνουν προς υλοποίηση ο αντικειμενικός σκοπός της διαδικασίας είναι η μείωση των μονάδων και ανεξάρτητων υπομονάδων, η βελτιστοποίηση της εκμετάλλευσης προσωπικού και των μέσων, και η αύξηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας. Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν σχετίζεται με τη μελλοντική δομή δυνάμεων (για την υιοθέτηση της οποίας φυσικά απαιτούνται αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας), αλλά αποτελεί μία πρώτη, άμεσου αποτελέσματος κίνηση εξοικονόμησης πόρων και μέσων, βελτιστοποίησης της κατανομής του και άρα της επιχειρησιακής λειτουργίας και άμεσης ενίσχυσης των σχηματισμών και μονάδων εκστρατείας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ΓΕΣ θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε συνολική μελέτη αναδιαμόρφωσης και οργανωτικής αναδιοργάνωσης του συστήματος Διοικητικής Μέριμνας με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και πρακτικών που θα μειώσουν το λειτουργικό κόστος του συστήματος, θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητά του και θα ικανοποιήσουν τις αυξημένες απαιτήσεις συντήρησης και υποστήριξης των προηγμένων οπλικών συστημάτων που διαθέτει σε υπηρεσία σήμερα ο Ελληνικός Στρατός.



Δεν καλύπτουν τα φαρμακεία (στις ακριτικές περιοχές) τις συνταγές στρατιωτικών!

Σοβαρά προβλήματα στην προμήθεια φαρμάκων από τα φαρμακεία αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδιαίτερα των απομακρυσμένων περιοχών. Το θέμα έχει φτάσει στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος αναζητάει επειγόντως λύσεις.

Ειδικότερα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «δημοκρατία», πολλοί στρατιωτικοί, κυρίως αυτοί που υπηρετούν στην περιφέρεια, σε παραμεθόριες μονάδες και σε μονάδες των νησιών του Αιγαίου, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την ευθεία άρνηση των φαρμακοποιών στην προσπάθειά τους να προμηθευτούν φάρμακα για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων υγείας των ιδίων και των οικογενειών τους, με τη μέχρι τώρα προβλεπόμενη μέθοδο αποδοχής των εντολών βιβλιαρίων υγείας τους.

Ηδη, κάποιοι εκ των Φαρμακευτικών Συλλόγων της Ελλάδας (Αθηνών, Λακωνίας κ.λπ.) με σχετικές αποφάσεις τους ανακοίνωσαν ότι από την 1η Φεβρουαρίου δεν εξυπηρετούν πλέον τις εντολές βιβλιαρίων υγείας συγκεκριμένων Ταμείων, μεταξύ των οποίων και αυτών των ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ, λόγω συσσώρευσης οφειλόμενων χρηματικών ποσών από παλαιότερες εντολές, που η ικανοποίησή τους εκκρεμεί.

Υπενθυμίζεται ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων καταβάλλουν, εισφέροντας και παρακρατώντας από τον μισθό τους, ανελλιπώς και κάθε μήνα, το 2,55% του συνόλου των αποδοχών τους για την υγειονομική και τη φαρμακευτική περίθαλψη των ιδίων και των οικογένειών τους.

«Η μη εξυπηρέτηση των εκτελεσθέντων εντολών δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις για το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων και των στελεχών τους στην τοπική κοινωνία, στην οποία έχουν δημιουργηθεί τάσεις, όπως και στον ιατρικό κλάδο, να πάψουν να είναι συμβεβλημένοι με τα Ταμεία των ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ, καθώς η εξυπηρέτηση των εντολών, που στο παρελθόν κατά ομολογία τους γινόταν ανά τρίμηνο, έχει υπερβεί σε κάποιες περιπτώσεις το οκτάμηνο» υποστηρίζει ο ΣΥΣΜΕΔ και καταλήγει: «Θεωρώντας βέβαιο ότι παρόμοια προβλήματα, κατά τη συνηθισμένη ελληνική πρακτική, θα παρουσιαστούν και σε φρουρές, οι οποίες απέχουν από στρατιωτικά νοσοκομεία, όπου θα μπορούσαν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και οι οικογένειές τους να εξυπηρετηθούν με την παροχή ιατρικής φροντίδας και αγοράς φαρμάκων, καθώς και το ότι, όπου τα στρατιωτικά νοσοκομεία υπάρχουν, δεν υπάρχουν ειδικότητες που να καλύπτουν τις ανάγκες των εξαρτώμενων μελών (όπως παιδίατροι, γυναικολόγοι κ.λπ.), παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας, για την ικανοποίηση των εκτελεσθέντων εντολών (τώρα και στο μέλλον), ώστε να αποφευχθεί η επί μακρόν ταλαιπωρία των στελεχών και των οικογενειών τους».

Ουρανία Γαλανού

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img