Οι αποκλίσεις από τους στόχους του Μνημονίου, που παρουσιάζονται κυρίως στο σκέλος των εσόδων λόγω τις αποτυχίας του εισπρακτικού μηχανισμού του Δημοσίου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, που παρακολουθεί στενά την εφαρμογής του προγράμματος που επέβαλε στην Ελλάδα η τρόικα.
Παρά τον εκτροχιασμό του ελλείμματος που παρατηρείται στα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού από το πρώτο κιόλας τρίμηνο του 2012, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται υπεραισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα. Δηλαδή τα έσοδα του Δημοσίου θα είναι μεγαλύτερα από τις δαπάνες μετά την αφαίρεση των τόκων.
Σε δηλώσεις του ο Φ. Σαχινίδης τόνισε ότι «η Ελλάδα σε δύο χρόνια κατάφερε να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Σε όρους πρωτογενούς ελλείμματος».
Ο υπουργός Οικονομικών προσπάθησε με «διπλωματική γλώσσα» να προϊδεάσει για το νέο πακέτο σκληρών μέτρων που θα αφορά το διάστημα έως το 2014, λέγοντας ότι «η αναγκαιότητα για τη συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και την επαναφορά των δημόσιων οικονομικών σε βιώσιμη τροχιά οριοθετεί την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια».