Αρχαιοελληνικά κοσμήματα στο σφυρί

Με πολλές ευχάριστες αλλά και δυσάρεστες εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η χθεσινή δημοπρασία αρχαιοτήτων του οίκου Christie’s στο Λονδίνο. Κι αυτό διότι δεν ήταν λίγα τα αντικείμενα -κυρίως τα πιο τσουχτερά- στα οποία το φανατικό κοινό των δημοπρασιών… γύρισε την πλάτη προτιμώντας πιο οικονομικές λύσεις.

Βέβαια, αυτό δεν ισχύει για τα αρχαιοελληνικά κοσμήματα που βγήκαν χθες στο σφυρί, αφού τα περισσότερα από αυτά βρήκαν νέο αγοραστή, με κορυφαίο το πολυσυζητημένο χρυσό στεφάνι μυρτιάς το οποίο έπιασε κοντά στα 220.000 ευρώ.

Η δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε νωρίς χθες το απόγευμα στο Λονδίνο είχε από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσής της διχάσει τους συλλέκτες και τους ειδικούς, λόγω της αμφισβητούμενης προέλευσης πολλών εκ των αντικειμένων της. Το περίεργο είναι ότι σε αρκετά από αυτά ο οίκος δημοπρασιών δεν κατονόμαζε συγκεκριμένη πηγή προέλευσης, αρκούμενος στην επισήμανση ότι πρόκειται για «αντικείμενα τα οποία ανήκαν σε ιδιωτικές ελβετικές συλλογές». Αυτό ήταν που προβλημάτισε αρκετούς, αφού η Ελβετία είναι μια χώρα με βεβαρημένο… ιστορικό λόγω της ελεύθερης ζώνης των τελωνείων της και θεωρείται top προορισμός για τη διακίνηση παράνομων αρχαιοτήτων.

Η δημοπρασία που χωρίστηκε σε δυο μέρη λόγω του μεγάλου όγκου των αντικειμένων (396 στον αριθμό) ξεκίνησε στις 2.00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας). Ωστόσο, τα αντικείμενα που είχαν ελληνικό ενδιαφέρον βγήκαν στο σφυρί μετά τις 4.00, με τους συλλέκτες να έχουν πάρει από νωρίς τη θέση τους για να χτυπήσουν τα αντικείμενα της αρεσκείας τους. Ο συνολικός τζίρος της δημοπρασίας άγγιξε τα 5.000.000 ευρώ.

Ενα εκ των κορυφαίων εκθεμάτων ήταν φυσικά το χρυσό στεφάνι μυρτιάς, με διάμετρο 21 εκατοστά, το οποίο «μοσχοπουλήθηκε» στα 220.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κόσμημα το οποίο αποτελείται από τέσσερα μέρη, ενώ τα φύλλα του είναι στερεωμένα σε πολύ μικρά στελέχη. Το σπουδαίο αυτό αρχαιοελληνικό στεφάνι της ελληνιστικής περιόδου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει αναρτήσει στην επίσημη ιστοσελίδα του ο οίκος, αγοράστηκε από τους ίδιους πριν από το 1987 από Βρετανό αριστοκράτη. Μάλιστα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα βρισκόταν και στο Hever Castle, αλλά και σε ιδιωτική ελβετική συλλογή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η πλειονότητα των αρχαίων ελληνικών κοσμημάτων πουλήθηκαν αποδεικνύοντας πως αποτελούν σταθερές αξίες στην αγορά έργων τέχνης. Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν οι συλλέκτες και για τους αρχαιοελληνικούς αμφορείς.

Κοντά στα 105.000 ευρώ πουλήθηκε όμως και ένα πανέμορφο σφυρήλατο δοχείο το οποίο και αυτό προέρχεται από συλλέκτη που επιθυμούσε να κρατήσει την ανωνυμία του. Το κωνικού σχήματος δοχείο φέρει στο εσωτερικό του μια επιγραφή, στην οποία αναγράφεται «Ανισίμπιλα, Βασιλιάς του Σαμάτι, γιος του Νταμπάλα».

Σε υψηλή τιμή δόθηκε και ένα ασημένιο κύπελλο που χρονολογείται γύρω στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ. Το κύπελλο, που μέχρι εσχάτως ανήκε σε βρετανική ιδιωτική συλλογή, «κατοχυρώθηκε» από τον νέο ιδιοκτήτη του στην τιμή των 133.000 ευρώ.

Περί τα 148.000 ευρώ κόστισε η αγορά ενός ασημένιου πιάτου της ελληνιστικής περιόδου, ενώ ικανοποιητικές ήταν και οι πωλήσεις των ρωμαϊκών αντικειμένων τα οποία «έφυγαν» πολύ γρήγορα. Εκ των κορυφαίων ρωμαϊκών εκθεμάτων ήταν φυσικά και ένα άγαλμα της Αφροδίτης το οποίο πουλήθηκε στα 147.000 ευρώ, ένας ανδρικός κορμός που έπιασε την τιμή των 293.000 ευρώ, καθώς και μια εκπληκτικής ομορφιάς μαρμάρινη προτομή του Ιούλιου Καίσαρα Γερμανικού η οποία έφτασε τα 133.000 ευρώ.

Μεταξύ των δημοπρατηθέντων ελληνικών αρχαιοτήτων βρίσκονταν μικρών διαστάσεων γλυπτά, προτομές αλλά και δοχεία. Ακόμη υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός βυζαντινών κοσμημάτων, όπως σκουλαρίκια και χρυσά βραχιόλια.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα