Ενας Ελληνας αφηγείται τον μύθο του Διονύσου, τον θαυμαστό τρόπο γέννησής του αλλά και τον έξαλλο χορό του, την ώρα που 20 χορευτές σε ένα ταβερνάκι κάπου στην Ελλάδα στήνουν το δικό τους ξέφρενο γλέντι, δείχνοντας στους παρευρισκομένους τι θα πει ελληνικό συρτάκι. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις εικόνες της θρυλικής χορογραφίας του Μορίς Μπεζάρ «Διόνυσος», που θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά όσοι βρεθούν στις 6 Ιουνίου στο θέατρο Badminton. Φυσικά, εκτός από την αμιγώς ελληνική χορογραφία, τα κορυφαία μπαλέτα της Λοζάνης θα παρουσιάσουν ακόμη δύο σπουδαίες δημιουργίες, το «Syncope» και το πασίγνωστο «Bolero», την πλέον εμβληματική χορογραφία του Μπεζάρ, σε μουσική του Μορίς Ραβέλ.
Τα κορυφαία μπαλέτα της Ευρώπης, που εδρεύουν στη Λοζάνη, καταφθάνουν για μια ακόμη φορά στη χώρα μας, γιορτάζοντας τα 25 χρόνια από τη δημιουργία τους. Τέσσερα έτη μετά τον θάνατο του Μορίς Μπεζάρ, του πολυβραβευμένου χορογράφου και ιδρυτή του, το συγκρότημα χορού δεν έχει σταματήσει να κάνει παγκόσμιες περιοδείες, αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια και αποδεικνύοντας ότι δίκαια συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των καλύτερων ομάδων του κόσμου.
Συνεχιστής της πλούσιας χορευτικής παράδοσης του Μπεζάρ είναι ο Ζιλ Ρομάν, ο σημερινός καλλιτεχνικός διευθυντής του μπαλέτου, που είχε χρίσει ο ίδιος ο χορογράφος ως αντικαταστάτη του προτού φύγει από τη ζωή. Ακολουθώντας πιστά τα βήματα του προκατόχου του, ο Ρομάν προσφέρει μια σειρά παραστάσεων που καταφέρνουν να συζητιούνται. Βέβαια, η δράση του δεν περιορίζεται μόνο στο να δίνει νέες εκδοχές στα παλιότερα έργα του ρεπερτορίου του Μπεζάρ, αλλά στο να δημιουργεί νέα. Ενα από αυτά, το «Syncope», θα έχουμε την ευκαιρία να το απολαύσουμε και στην Ελλάδα. Πρόκειται για την πιο νέα χορογραφία, στην οποία ο καλλιτεχνικός διευθυντής ξεδιπλώνει το μοναδικό του ταλέντο.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσης και η ιστορική χορογραφία του Μπεζάρ «Μπολερό», που πρωτοπαρουσιάστηκε στο κοινό το 1961. Στην εν λόγω δουλειά, που έχουν χορέψει μεταξύ άλλων η Μάγια Πλισέτσκαγια, η Σιλβί Γκιγιέμ και ο Χόρχε Ντον, ο Μπεζάρ απέφυγε -σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους τους- τις εύκολες, καθιερωμένες επιλογές και στράφηκε στην απλή, αλλά εξίσου δυνατή, έκφραση της ουσίας.
Το μπαλέτο «Διόνυσος», που από τις 6 Ιουνίου θα δούμε στο θέατρο Badminton, δημιουργήθηκε, τροποποιήθηκε και ενδυναμώθηκε στο Μιλάνο το 1984. Αμέσως, μάλιστα, το έργο που ήταν επενδεδυμένο με τις μουσικές του Ρίτσαρντ Βάγκνερ και του Μάνου Χατζιδάκι, καθιερώθηκε ως μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του πλούσιου ρεπερτορίου του Μπεζάρ. Αργό στην αρχή, ταραχώδες αργότερα, καταφέρνει και κορυφώνεται με την είσοδο των Βάκχων στην ταβέρνα, όπου ο ρυθμός εντείνεται παρέα με 20 χορευτές, που επιδίδονται σε ένα «διονυσιακό» συρτάκι. Μάλιστα, και ο Ζιλ Ρομάν υπήρξε μέλος του αρχικού καστ.
Με αυτήν τη δουλειά ο Μπεζάρ εγκαινίασε και τη μακροχρόνια γόνιμη συνεργασία του με Ιταλό σχεδιαστή Τζιάνι Βερσάτσε. Ο «Διόνυσος» του Μπεζάρ παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 1985 στην Επίδαυρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Αθήνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των παραστάσεων στους χώρους του Badminton θα λειτουργεί έκθεση με κοστούμια μεγάλων παραστάσεων των μπαλέτων Μπεζάρ.
Infο: Οι παραστάσεις των μπαλέτων του Μορίς Μπεζάρ στο θέατρο Badminton (Αλσος Στρατού, Γουδή) θα πραγματοποιηθούν από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου. Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 21.00. Οι τιμές των εισιτηρίων θα κυμανθούν από 20 ευρώ (φοιτητικά) έως και 65 ευρώ.
Οι μαγικές εμφανίσεις στο Ηρώδειο
Ο Γάλλος χορογράφος, που γεννήθηκε στη Μασσαλία την 1η Ιανουαρίου 1927, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους όλων των εποχών. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην καρδιά αυτού του πολυβραβευμένου καλλιτέχνη η Ελλάδα κατείχε μια ιδιαίτερη θέση. Υπήρξε λάτρης της χώρας μας, όχι μόνο ως συχνός επισκέπτης, αλλά ως χορογράφος. Η πρώτη εμφάνιση του Μπεζάρ επί ελληνικού εδάφους ήταν το 1963, όταν παρουσίασε στο Ηρώδειο δουλειά του με τα «Μπαλέτα του 20ού αιώνα», καταφέρνοντας να παρασύρει έκτοτε στην τέχνη του πολλές γενιές Ελλήνων. Εχει χορογραφήσει έργα Ελλήνων συνθετών, ενώ ξεχωριστή θέση στις μουσικές του συναντήσεις έχει ο Μάνος Χατζιδάκις, με τον οποίο τον συνέδεε στενή φιλία ήδη από το 1965.
Γιώτα Βαζούρα