Αδωνις: Ο,τι πουν οι Γερμανοί για τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλεια!

Με γερμανικό τιμοκατάλογο θα καθορίζονται στο άμεσο μέλλον τα νοσήλια των ασθενών στα ελληνικά νοσοκομεία. Σε πρώτη φάση η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα έχει στα χέρια της ως το τέλος του Ιουλίου τα πρώτα 200 γερμανικά Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) ή Diagnosis Related Groups (DRGs), που θεωρούνται πρότυπα, αντί συμβολικού αντιτίμου, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλα. Η συμφωνία έκλεισε χθες στη σύσκεψη που είχε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης με εκπρόσωπους της «Ομάδας Δράσης» για την Ελλάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του γερμανικού υπουργείου Υγείας. Να σημειωθεί ότι οι Γερμανοί χρειάστηκαν 10 χρόνια για να καταφέρουν να έχουν επιτυχημένα ΚΕΝ, δηλαδή νοσήλια που δεν βάζουν μέσα τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Η τιμολόγηση

Τα ΚΕΝ αποτελούν μια διαδικασία τιμολόγησης και διαχείρισης νοσοκομειακών νοσηλειών ασθενών, η οποία βασίζεται στα διεθνώς καθιερωμένα DRGs. Στόχος της διαδικασίας είναι η ομαδοποίηση σε περίπου 700 κατηγορίες όλων των ασθενειών που οδηγούν τους πολίτες σε νοσηλεία (π.χ. ογκολογικές, καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, τοκετοί κ.λπ.), έτσι ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία τιμολόγησης, ελέγχου, εκκαθάρισης τιμολογίων και αποζημίωσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Εκτιμάται ότι με την καθολική εφαρμογή των ΚΕΝ μπορούν να επιτευχθούν πολλά οφέλη σε διαχειριστικό χρόνο αλλά και κόστος τόσο των θεραπευτηρίων όσο και των ασφαλιστικών ταμείων. Επί της ουσίας τα ΚΕΝ δεν είναι τίποτε άλλο από ένας τιμοκατάλογος νοσηλειών, ο οποίος καθορίζει το κόστος και τη μέση χρονική διάρκεια για κάθε κατηγορία νοσηλείας. Για παράδειγμα: φυσιολογικός τοκετός 600 ευρώ και τρεις ημέρες νοσηλείας, ενώ καισαρική 1.000 ευρώ και τέσσερις μέρες νοσηλείας.

Τα στοιχεία αυτά ανταποκρίνονται στους μέσους όρους νοσηλειών και χρησιμοποιούνται για την ταχεία και εύκολη τιμολόγηση των περιστατικών, ανεξάρτητα του ακριβούς αριθμού χρεώσεων και του ακριβούς κόστους νοσηλείας που πραγματικά υπήρξε.

Να σημειωθεί εδώ ότι τα ΚΕΝ αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα για τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας. Οι απόπειρες που έγιναν να μιμηθούμε αντίστοιχα συστήματα άλλων χωρών, όπως για παράδειγμα τα ΚΕΝ της Αυστραλίας, το 2012, δεν ήταν και τόσο επιτυχημένες.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα