Αποτελεί persona non grata για ολόκληρο τον Ελληνισμό της Θράκης, γεγονός που αυτομάτως τον καθιστά… ήρωα για τους Τούρκους. Η σκιά του γιατρού Σαδίκ Αχμέτ, του φανατικού ανθέλληνα ιδρυτή του κόμματος Εμπιστοσύνη, προπομπού του τουρκόφιλου DEB, παρότι σκοτώθηκε σε τροχαίο το 1995, συνεχίζει να καλύπτει τη Θράκη.
Τη Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση των σοκαριστικά υψηλών ποσοστών στις εκλογές της Κυριακής, ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς μαζί με την Ισίκ Σαδίκ Αχμέτ, σύζυγο του Σαδίκ Αχμέτ, και τον γιο του Λεβέντ Σαδίκ, επισκέφτηκαν τον τάφο του Σαδίκ Αχμέτ στην Κομοτηνή. Εκεί με στελέχη του κόμματος απέτισαν φόρο τιμής στον ιδρυτή του κόμματος. Μάλιστα, η επίσκεψή τους πραγματοποιήθηκε παρουσία αστυνομικής δύναμης, υπό τον φόβο επεισοδίων.
Ο Σαδίκ Αχμέτ αποτελεί μια προσωπικότητα που προκαλεί φόβο και απέχθεια στους Ελληνες της Θράκης, καθώς πολλοί πρόλαβαν να ζήσουν το υπόγειο ανθελληνικό έργο του, που συνεχίζει σήμερα το κόμμα που ίδρυσε. Γεννήθηκε το 1947 στην Κομοτηνή, αποφοίτησε από το μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο της Κομοτηνής «Τζελάλ Μπαγιάρ» και στη συνέχεια σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Διασυνδέσεις
Από μικρή ηλικία, όντας ο ίδιος φανατισμένος μουσουλμάνος, αφιερώθηκε σε έναν αβυσσαλέο ανθελληνικό αγώνα, χρησιμοποιώντας ως «όπλα» του την επιρροή και τις διασυνδέσεις του τουρκικού προξενείου, τους ψευτομουφτήδες και χρήμα από «εργαλεία» στην Τουρκία, που ενίσχυαν τη δράση του. Τα «πάρε δώσε» του με τους Γκρίζους Λύκους ήταν γνωστά σε όλη την Κομοτηνή.
Εκτός από την υπόγεια δράση του όμως, απασχόλησε και τις δικαστικές Αρχές της Ελλάδας, καθώς καταδικάστηκε δύο φορές σε κάθειρξη ως υπέρμαχος του παντουρκισμού στη Θράκη και επειδή είχε διασυνδέσεις με εξτρεμιστικούς κύκλους στην Τουρκία.
Το 1989 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο πολιτικό προσκήνιο ιδρύοντας τον πολιτικό συνδυασμό Εμπιστοσύνη, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στον νομό Ροδόπης, και εξελέγη βουλευτής. Λόγω της βραχύβιας κυβέρνησης Τζαννετάκη που προέκυψε και σε σύντομο διάστημα της διεξαγωγής νέων εκλογών (Νοέμβριος 1989), ενώ ο συνδυασμός κατέβηκε κανονικά, ο ίδιος ο Αχμέτ προτίμησε να μην είναι υποψήφιος. Λίγους μήνες αργότερα όμως, και μετά το πέρας της θητείας της οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα, προκηρύχθηκαν νέες εκλογές (Απρίλιος 1990), όπου ο Αχμέτ επανήλθε.
Λαμβάνοντας 29.567 ψήφους (35,31%), η Εμπιστοσύνη αναδείχθηκε και πάλι πρώτο κόμμα στον νομό Ροδόπης, ο ίδιος ο Αχμέτ απέσπασε 28.811 σταυρούς προτίμησης (ποσοστό 97,44% όσων ψήφισαν τον συνδυασμό) και επανεξελέγη για δεύτερη φορά βουλευτής, έως τη διάλυση της νέας Βουλής το 1993.
Ο Σαδίκ σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στις 24 Ιουλίου 1995 στον δρόμο έξω από το χωριό Σώστης, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή, και τιμάται ως ήρωας (σ.σ.: με το ψευδώνυμο Ντενκτάς της Θράκης), καθώς στην Κωνσταντινούπολη ο δρόμος όπου βρίσκεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο (στο Φανάρι) έχει μετονομαστεί σε οδό «Αχμέτ Σαδίκ».
Αριστείφης Ματιός