Πωλείται τώρα και το ελληνικό αλάτι

Τη μοναδική εταιρία που έχει το μονοπώλιο της συλλογής αλατιού στην Ελλάδα σήμερα, την Ελληνικές Αλυκές Α.Ε., επιχειρεί να (ξανά)πουλήσει το Δημόσιο, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε την πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος για την επιλογή νομικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου για τον σχετικό διαγωνισμό.
Η εταιρία, που ιδρύθηκε το 1988, με σκοπό την ανάπτυξη και την εκμετάλλευση των αλυκών και του ορυκτού αλατιού της χώρας, ελέγχεται σήμερα κατά 55,19% από το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ το 24,81% ανήκει στην ιδιωτική εταιρία παραγωγής αλατιού Καλαμαράκης ΑΕΒΕ – ΚΑΛΑΣ Α.Ε. (εξαγόρασε το μερίδιο της ΕΤΒΑ το 2003) και το υπόλοιπο 20% ανήκει σε διάφορους δήμους της χώρας όπου υπάρχουν οι αλυκές (Μεσολόγγι, Κίτρος Πιερίας, Ν. Κεσσάνη Ξάνθης, Μέση Ροδόπης, Μεγάλο Εμβολο Θεσσαλονίκης, Καλλονή και Πολίχνιτος Λέσβου και Αδάμας Μήλου).
Την εταιρία, που παράγει 200.000 τόνους άλατος (οι επιπλέον 150.000 τόνοι της ποσότητας που καταναλώνεται ετησίως στη χώρα κατ’ έτος εισάγονται), το Δημόσιο επιχείρησε να πουλήσει και το 2009, με ενδιαφερόμενο την ΚΑΛΑΣ, αλλά προσέκρουσε στην έντονη αντίδραση των άλλων βιομηχανιών παραγωγής άλατος, αφού φοβούνταν ότι η ήδη μέτοχος των Ελληνικών Αλυκών θα μπορούσε να αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στην αγορά, κάτι που η ίδια αρνήθηκε.
Υπενθυμίζεται ότι το 2001 είχαν επιχειρηθεί η μετοχοποίηση της εταιρίας και η είσοδός της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά δεν έγιναν ποτέ. 

Η προκύρηξη

Σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη, έργο των νομικών συμβούλων είναι να διερευνήσουν τη δυνατότητα του Δημοσίου να εκχωρήσει σε ιδιώτη ή σε μη δημόσιο ΝΠΙΔ το 55% των μετοχών που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο των Ελληνικών Αλυκών, δηλαδή αν δύναται το Δημόσιο να αποκρατικοποιήσει τη διαχείριση των αγαθών αυτών, καθώς πιθανώς να πρόκειται για κοινόχρηστα πράγματα και ευαίσθητα οικοσυστήματα, τα οποία δεν μπορούν να καταστούν αντικείμενο αποκρατικοποίησης.
Εργα των χρηματοοικονομικών συμβούλων θα είναι η σύνταξη μελέτης αξιολόγησης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας και η υποβολή εισήγησης για τις δυνατότητες παραγωγής νέων προϊόντων, καθετοποίησης της παραγωγής και δραστηριοποίησης σε νέους κλάδους με οικονομική αποδοτικότητα. Οι ίδιοι θα εκπονήσουν έκθεση αποτίμησης της αξίας της εταιρίας με την υφιστάμενη κατάσταση και με κάθε προτεινόμενη ως άνω εναλλακτική, με την εφαρμογή τεσσάρων μεθόδων αποτίμησης, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα