Σήμερα το βράδυ στις 7 η ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή του Προέδρου

Ακαρπη θα είναι, όπως όλα δείχνουν, η αποψινή πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα και καθώς δεν προβλέπεται καμία συζήτηση ή αιτιολόγηση της ψήφου, αναμένεται να ολοκληρωθεί γρήγορα. Σε αυτή την ψηφοφορία, όπως και στη δεύτερη, που θα γίνει στις 23 Δεκεμβρίου, απαιτούνται τουλάχιστον 200 θετικές ψήφοι, αλλά απόψε θα φανεί κατά πόσο μπορούν τα «ναι» να πλησιάσουν τα 180, που είναι το όριο για την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου.

Με βάση, πάντως, τις δηλώσεις και τις ενδείξεις που υπάρχουν, μέχρι στιγμής τα σίγουρα «ναι» για τη σημερινή ψηφοφορία ανέρχονται μόλις στα 161. Με δεδομένο ότι ο Κανονισμός της Βουλής δεν επιτρέπει «όχι» (καθώς η ψηφοφορία αφορά πρόσωπα), από τους υπόλοιπους 139 υπολογίζεται ότι τουλάχιστον οι 131 θα ψηφίσουν «παρών», με την έννοια της αρνητικής ψήφου, και οι υπόλοιποι οκτώ λογίζονται ως αναποφάσιστοι μέχρι την τρίτη ψηφοφορία.

Στα «ναι» υπολογίζονται οι 155 βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι ανεξάρτητοι Γιώργος Νταβρής, Χρήστος Αηδόνης, Γρηγόρης Ψαριανός και Σπύρος Λυκούδης. Χθες προστέθηκε και το όνομα της προερχόμενης από τη ΔΗΜ.ΑΡ. Κατερίνας Μάρκου, η οποία, ύστερα από αμφιταλαντεύσεις, δήλωσε ότι θα ψηφίσει θετικά, αν και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δεν έχει επίγνωση των κινδύνων που διατρέχει η χώρα» και «δημιουργεί και υποθάλπει και αυτή τις συνθήκες πόλωσης, οι οποίες τελικά αποσταθεροποιούν την οικονομία». Στα «ναι» υπολογίζεται και ο Παναγιώτης Μελάς, αν και έλεγε ότι ενδεχομένως απόψε να επιλέξει το ενδιάμεσο «παρών».

«Παρών» με την έννοια του «όχι» έχουν αποφασίσει να ψηφίσουν και στις τρεις ψηφοφορίες οι 71 του ΣΥΡΙΖΑ, οι 12 του ΚΚΕ και οι 16 της Χρυσής Αυγής, όπως επίσης οι 12 των ΑΝ.ΕΛ. και οι 10 της ΔΗΜ.ΑΡ. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛ. χθες ομόφωνα επιβεβαίωσε την απόφασή της να ψηφίσει «όχι».  Από τους ανεξάρτητους, επίσης, δεν θα ψηφίσουν τον κ. Δήμα οι Οδυσσέας Βουδούρης, Θεοδώρα Τζάκρη, Θεόδωρος Παραστατίδης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Ραχήλ Μακρή, Πάρις Μουτσινάς, Μίμης Ανδρουλάκης, Μάρκος Μπόλαρης και (τουλάχιστον για τις δύο πρώτες ψηφοφορίες) ο Πέτρος Τατσόπουλος. Στα «όχι» -και για τις τρεις ψηφοφορίες- προστέθηκε και το όνομα της ανεξάρτητης, προερχόμενης από τους ΑΝ.ΕΛ. Μίκας Ιατρίδη.

«Παρών», αλλά χωρίς να αποκλείεται αλλαγή στάσης στην τρίτη ψηφοφορία, αναμένεται να ψηφίσουν σήμερα οι ανεξάρτητοι Γιώργος Κασαπίδης, Γιάννης Κουράκος, Βύρων Πολύδωρας, Κώστας Γιοβανόπουλος, Βασίλης Καπερνάρος και Βασίλης Οικονόμου, οι οποίοι επιμένουν στη συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού. Ο κ. Κουράκος έλεγε χθες στη Βουλή ότι θα ψηφίσει «ναι» εφόσον ο κ. Σαμαράς τον πείσει ότι όντως δεν επιδιώκει τις εκλογές. Αγνωστο παραμένει τι θα κάνουν οι δύο προερχόμενοι από τη Χρυσή Αυγή Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας.

Κυβέρνηση ειδικού σκοπού θέλει ο «Τζιτζικώστας»

«Κυβέρνηση ειδικού σκοπού, χωρίς, αν χρειαστεί, να είναι πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς»: Αυτό ζήτησε χθες ο Απόστολος Τζιτζικώστας, επαναλαμβάνοντας την πρόταση που είχε κάνει στα τέλη Σεπτεμβρίου. Σήμερα η πρόταση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς διατυπώνεται τη στιγμή που ξεκινά η πρώτη και κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να μπει σε παρατεταμένη περίοδο αστάθειας. Αν δεν βρεθούν οι 180, θα έπρεπε να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση εθνικού σκοπού, με αλλαγή και του ίδιου του πρωθυπουργού» υποστήριξε τις τελευταίες ώρες σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
Μιλώντας μάλιστα στη «δημοκρατία», απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό να σημαίνει μια νέα κυβέρνηση Παπαδήμου. «Η χώρα δεν σηκώνει κάτι τέτοιο. Εγώ είμαι οπαδός της συναίνεσης. Δεν είναι δυνατόν δύο άνθρωποι να μην μπορούν να συνεννοηθούν μπροστά στο ορατό για τη χώρα αδιέξοδο. Αυτός που έχει τον πρώτο λόγο είναι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Αν διαπιστώσει ότι μετά και τη δεύτερη ψηφοφορία υπάρχει αδιέξοδο, θα πρέπει να καλέσει τον κ. Τσίπρα και να βρουν μια λύση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ορισμό ημερομηνίας εκλογών. Με την Ελλάδα δεν παίζει κανείς» σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας. Και πρόσθεσε: «Αν χρειαστεί, να κάνουμε και αλλαγή πρωθυπουργού, αλλά όχι στη λογική να φτιάξουμε μια καινούργια κυβέρνηση Παπαδήμου. Ο πρωθυπουργός πρέπει να προέρχεται από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, γιατί αυτό είναι το πρώτο κόμμα σήμερα στη Βουλή, να μη δημιουργεί εντάσεις και να αμβλύνει τις αντιθέσεις».
Προέτρεψε δε άπαντες να είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις τους και να μη ρίχνουν λάδι στη φωτιά με φραστικές αντιπαλότητες.

Ν. Οικονόμου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα