Το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση που θα προκύψει στις εκλογές της Κυριακής είναι να πείσει τους πολίτες ότι οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις είναι προς όφελος της χώρας. Η μόνη διαφορά, αυτήν τη φορά, είναι ότι μπροστά από τις μεταρρυθμίσεις μπαίνει ένα «εθνικό πρόσημο». Μεταρρυθμίσεις made in Greece.
Ο πρώτος πολιτικός που μίλησε για πρόγραμμα «ελληνικής κατασκευής και ιδιοκτησίας» και για μεταρρυθμίσεις με εθνικό πρόσημο είναι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθηνών Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οταν τον Ιούνιο του 2013 ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε το υπουργείο, οι ποσοτικοί στόχοι για απολύσεις στο Δημόσιο και η μεταρρυθμιστική ατζέντα για τη Δημόσια Διοίκηση έφεραν εξ ολοκλήρου τη σφραγίδα της τρόικας.
«Δεν είμαι εγώ αυτός που διαπραγματεύτηκε αυτούς τους αριθμούς με την τρόικα» εξηγεί στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο κ. Μητσοτάκης. «Τους βρήκα μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου. Ωστόσο, έπρεπε να τους εφαρμόσω και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Μόλις παρουσίασα τα πρώτα αποτελέσματα μπόρεσα να ανοίξω με τους δανειστές μας μια ουσιαστική συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις, γιατί το πραγματικό στοίχημα στην Ελλάδα είναι το ποιοτικό».
Οι μεταρρυθμίσεις με εθνικό πρόσημο εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κλείνει τον κύκλο των ποσοτικών στόχων και να θέτει εκείνος την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων στους δανειστές μας.
Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί τους τελευταίους 18 μήνες στη Δημόσια Διοίκηση, με έμφαση στην αξιολόγηση, τόσο των δομών όσο και του προσωπικού, αλλά και τις στοχευμένες ενέργειες για τη μείωση της γραφειοκρατίας, καθώς και για τη μεταρρυθμιστική ατζέντα 2014-2016, φέρουν την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη.
Η ουσιαστική μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση ξεκίνησε από τα ΚΕΠ. Το ΥΔΜΗΔ ενίσχυσε και αναβάθμισε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών με μια νέα σειρά υπηρεσιών, απαραίτητων για τους πολίτες, ενώ παράλληλα διασυνδέονται on line με βασικά μητρώα του Δημοσίου, προσφέροντας έτσι πιστοποιητικά μέσα σε ένα λεπτό.
Με την on line εξυπηρέτηση αυξήθηκε κατά 41,3% ο αριθμός των πολιτών (υποθέσεις) που εξυπηρετήθηκαν, βελτιώνοντας σημαντικά την καθημερινότητα όλων μας, μειώθηκαν κατά 43,5% οι ανθρωποώρες που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση, γλιτώνοντας πολύτιμο χρόνο και για τους εργαζομένους των ΚΕΠ και για τους πολίτες και, τέλος, αυξήθηκε κατά 150% η παραγωγικότητα (απόδοση ανθρωποώρας υπαλλήλων ΚΕΠ).
Μείωση γραφειοκρατίας – διοικητικών βαρών
Μια από τις σημαντικότερες μάχες που έδωσε το ΥΔΜΗΔ ήταν ο περιορισμός της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο, ώστε να δρομολογηθούν συνθήκες υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.
Οι βασικότερες αλλαγές που πέτυχε ο κ. Μητσοτάκης ήταν:
1. Κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων από τους ενδιαφερομένους.
2. Κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης στο ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ των τροποποιήσεων καταστατικού και των ετήσιων ισολογισμών των Ανωνύμων Εταιριών και των Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης.
3. Μπήκε τέλος στην υποχρέωση βεβαίωσης γνησίου υπογραφής στην υπεύθυνη δήλωση που κατατίθεται στην πρώτη φάση προσφοράς σε διαγωνισμό του Δημοσίου.
4. Νέος τρόπος έκδοσης αστυνομικής ταυτότητας. Από την 1η Οκτωβρίου 2014 κάθε πολίτης μπορεί να πηγαίνει μόνο με δύο φωτογραφίες του και έναν μάρτυρα στο Αστυνομικό Τμήμα και να λαμβάνει άμεσα και εύκολα το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, χωρίς να προσκομίζει πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις.
Το ΥΔΜΗΔ προχώρησε στην ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία των πρώτων συστάσεων της στρατηγικής συνεργασίας με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που είχαν ως στόχο την οικονομική και διοικητική ελάφρυνση των ελληνικών επιχειρήσεων και της διοίκησης σε επιλεγμένους τομείς της οικονομίας.
Καταργήσεις
Σε αυτές περιλαμβάνονται η κατάργηση της υποχρέωσης της υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ, η κατάργηση της πρόβλεψης αίτησης επιστροφής ΦΠΑ, η οποία πλέον θα προβλέπεται στο έντυπο επιστροφής φόρου, χωρίς να απαιτείται υποβολή διακριτής αίτησης, η διαμόρφωση του πλαισίου απενεργοποίησης των ΑΦΜ σε περιπτώσεις παύσης της οικονομικής δραστηριότητας ή διάπραξης αδικημάτων, η κατάργηση της απαίτησης δημοσίευσης ετήσιων οικονομικών καταστάσεων και εταιρικών ανακοινώσεων, η νομοθέτηση της πλήρους ηλεκτρονικής υποβολής όλων των κοινοποιήσεων στο ΓΕΜΗ με προφανή οφέλη για τις επιχειρήσεις.
Μεγάλο βάρος δόθηκε και στην προσπάθεια για τον εξορθολογισμό των δομών του Δημοσίου. Τα υπουργεία απέκτησαν νέα, απλοποιημένα και λιτά οργανογράμματα, αλλάζοντας με τον τρόπο αυτόν τον πυρήνα του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης έπειτα από δεκαετίες.
Θεσμοθετήθηκε νέος τρόπος επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο. Με το νέο σύστημα εισάγονται αξιοκρατικά κριτήρια για την ανάληψη θέσης ευθύνης στη Δημόσια Διοίκηση και μπαίνει τέλος στη λογική της αρχαιότητας, αλλά και της κομματικής συχνά επιλογής.
Η επιτάχυνση της πειθαρχικής δικαιοσύνης
Ο έλεγχος των πειθαρχικών αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο κ. Μητσοτάκης, από τις πρώτες κιόλας ημέρες στο υπουργείο, είχε δώσει εντολή για την επίσπευση των πειθαρχικών ελέγχων. Τα ελεγκτικά σώματα ενισχύθηκαν και αναβαθμίστηκαν.
Παράλληλα με τον έλεγχο των πειθαρχικών, μεγάλο βάρος δόθηκε και στον έλεγχο για πλαστά πιστοποιητικά. Για πρώτη φορά έγινε έλεγχος εγκυρότητας όλων των τίτλων σπουδών και των λοιπών στοιχείων που περιέχονται στα ατομικά μητρώα των υπαλλήλων. Οι φορείς είναι υποχρεωμένοι να καταχωρούν αναλυτικά τις σχετικές ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί, καθώς και τα αποτελέσματα των ενεργειών τους.