Οι μάχες στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τα τελευταία 24ωρα, ενώ έχουν φουντώσει ξανά και οι μάχες των διπλωματικών… χαρακωμάτων ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση. Ομπάμα και Μέρκελ, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χθες, φέρονται ότι κατέληξαν στην άποψη πως η Ρωσία πρέπει να θεωρηθεί υπόλογη για τη βία που έχει ξεσπάσει στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που η Ε.Ε. σχεδιάζει να παρατείνει τις ισχύουσες οικονομικές κυρώσεις και να προετοιμάσει νέο γύρο μέτρων κατά της Μόσχας μέσα στο επόμενο διάστημα.
Την ίδια στιγμή, χθες, στη Μόσχα, ο πρόεδρος του ρωσικού Κοινοβουλίου Σεργκέι Ναρίσκιν περνούσε στην αντεπίθεση, καθώς ζητούσε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας να εξετάσει το μέχρι σήμερα αδιανόητο ενδεχόμενο -για τη Δύση, και δη για τη Γερμανία- να υιοθετήσει μια απόφαση που θα καταδικάζει την «προσάρτηση» της Ανατολικής Γερμανίας από τη Δυτική Γερμανία το 1989!
Η διακήρυξη αυτή θεωρείται «απάντηση» στην πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αν Μπρασέρ, η οποία χαρακτήρισε «προσάρτηση» την ένωση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας με τη Ρωσία, μετά το δημοψήφισμα του περασμένου Μαρτίου.
Διακήρυξη
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ανέλαβε «να προετοιμάσει μια διακήρυξη που θα καταδικάζει την προσάρτηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, το 1989» είπε χαρακτηριστικά ο Ναρίσκιν απευθυνόμενος στους βουλευτές, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Σώματος.
Στις 3 Οκτωβρίου 1990 ολοκληρώθηκε η διαδικασία που είχε ξεκινήσει έναν χρόνο νωρίτερα, με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, και οι δύο Γερμανίες ενώθηκαν ξανά, 40 χρόνια μετά τη διχοτόμησή τους. «Σε αντίθεση με την Κριμαία, δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα στη Λ.Δ. της Γερμανίας» πρόσθεσε ο Ναρίσκιν, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που οργανώθηκε πέρυσι στην ουκρανική χερσόνησο, στο οποίο, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, το 97% των κατοίκων τάχθηκε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία.
Εάν η ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία θεωρείται προσάρτηση, τότε «θα μπορούσαμε να πούμε και ότι η Λ.Δ. της Γερμανίας προσαρτήθηκε από την Ο.Δ. της Γερμανίας» είπε ο Ναρίσκιν, τονίζοντας ότι η Μόσχα τάσσεται κατά της λογικής των «δύο μέτρων και δύο σταθμών».
Στη Μόσχα ο Κιμ Γιονγκ Ουν!
Ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν με την αντιδυτική ρητορική και τη ροπή στο δυτικό lifestyle θα επισκεφθεί τη Ρωσία τον ερχόμενο Μάιο, με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για τη σοβιετική νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και με απώτερο στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του εκτός της Βόρειας Κορέας από την ανάληψη της εξουσίας το 2011. Θεωρείται δε αρκετά πιθανό ο Κιμ Γιονγκ Ουν να έχει πραγματοποιήσει την επίσκεψη στη Ρωσία προτού επισκεφθεί την Κίνα, τον βασικό σύμμαχο της χώρας του, ενδεχόμενο που θα λειτουργήσει αρνητικά στις ήδη ψυχρές σινοβορειοκορεατικές σχέσεις.
Γιώργος Τραπεζιώτης