Σε ρήξη οδηγήθηκαν οι χθεσινές επαφές της νέας κυβέρνησης με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος άκουσε εμβρόντητος τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να δηλώνει δημοσίως μετά τη συνάντησή τους πως δεν θα συνεργαστεί με τους τεχνοκράτες της τρόικας και δεν θα ζητήσει παράταση του υφιστάμενου Μνημονίου.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, μάλιστα, ενοχλήθηκε και έδειξε την αποστροφή του όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε την τρόικα σαθρά οργανωμένη επιτροπή και με την οποία δεν θα συνεργαστεί.
Η εξέλιξη αυτή οδήγησε αυτομάτως στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο της Αθήνας και τα ελληνικά ομόλογα, ενώ ο οίκος Standard & Poor’s έθεσε την αξιολόγηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών υπό παρακολούθηση με αρνητικές προοπτικές.
«Θα συνεργαστούμε μόνο με τους νόμιμους θεσμούς της ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Με την τριμερή επιτροπή, η οποία είναι αντιευρωπαϊκής λογικής, δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε. Με αυτή τη σαθρά οργανωμένη επιτροπή εμείς δεν θα συνεργαστούμε» ήταν η κατηγορηματική δήλωση του κ. Βαρουφάκη με την οποία έκλεισε απότομα τη συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών στο υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Ντάισελμπλουμ άκουσε τη μετάφραση εμφανώς σοκαρισμένος και αμέσως μετά σηκώθηκε για την καθιερωμένη αποχαιρετιστήρια χειραψία, αλλά φρόντισε να απομακρύνει γρήγορα το χέρι του, να στρέψει μετά την πλάτη του προς τους δημοσιογράφους και να μιλήσει ψιθυριστά και με εμφανή εκνευρισμό στον Ελληνα υπουργό. Στη συνέχεια, έφυγε άρον άρον από το κτίριο της οδού Νίκης με έκδηλη την έντονη δυσφορία του, η οποία είναι ενδεικτική και των διαφωνιών που εκφράστηκαν στη διάρκεια της δίωρης συνάντησής του με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Ο Ολλανδός αξιωματούχος είπε δημοσίως και το δικό του «όχι», απορρίπτοντας κατηγορηματικά την ελληνική πρόταση περί διάσκεψης για το χρέος: «Υπάρχει ήδη διάσκεψη για το χρέος και αυτή λέγεται Eurogroup». Ωστόσο, με εξαίρεση αυτή την άρνηση, επέλεξε ήπιους τόνους, κάνοντας λόγο για εποικοδομητικές συζητήσεις.
«Μονομερείς ενέργειες»
«Ηθελα να ακούσω τις προθέσεις της κυβέρνησης και να εξηγήσω τις υποχρεώσεις… Η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι επιθυμία μας. Οι μονομερείς ενέργειες δεν βοηθούν» επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι ο ελληνικός λαός χρειάστηκε να αντέξει σκληρά μέτρα.
Στη συνάντηση, πέραν της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ τον κ. Ντάισελμπλουμ συνόδευε ο πρόεδρος του Euro Working Group Τόμας Βίζερ. Είχε προηγηθεί ημίωρη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανέφερε στον Ολλανδό αξιωματούχο: «Το πρόγραμμα απορρίφθηκε με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Δεν έχω το δικαίωμα να την αγνοήσω και ουδείς το έχει. Θεμελιώδης αρχή της Ε.Ε. είναι ο σεβασμός στη λαϊκή κυριαρχία».
Μάριος Ροζάκος
«Δεν θα ζητήσουμε τα 7 δισ. € από τις δόσεις»
Την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να μη ζητήσει τα 7 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην εκκρεμή δόση της ευρωζώνης προς την Ελλάδα από το δεύτερο μνημονιακό δάνειο αλλά να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με τους εταίρους για συνολική επανεξέταση του προγράμματος εξέφρασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στους «New York Times».
«Η αποστολή μας δεν είναι να πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου αλλά να αναδιαρθρώσουμε το χρέος και την οικονομία, για να πάρουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε. Δεν θέλουμε τα 7 δισ. ευρώ» είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Θέλουμε να καθίσουμε και να επανεξετάσουμε ολόκληρο το πρόγραμμα… Το μόνο που ζητάμε είναι μια ευκαιρία να διαμορφώσουμε μια πρόταση που θα ελαχιστοποιήσει το κόστος της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας και θα δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να αναπνεύσει και πάλι μετά τις πολιτικές που δημιούργησαν τεράστια κοινωνική εξαχρείωση».
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα ζητήσει να περιοριστούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 1%-1,5% του ΑΕΠ, από τα επίπεδα του 3% και του 4,5% στα οποία είχαν τεθεί αντιστοίχως για φέτος και για τη διετία 2016-2017.
Αντίδραση των αγορών
Ερωτηθείς για την αρνητική αντίδραση των αγορών τις πρώτες ημέρες της θητείας της νέας κυβέρνησης, σημείωσε ότι ήταν αναμενόμενη, αλλά «μόλις οι αγορές δουν ότι οι προτάσεις είναι λογικές, συνεργατικές και θεραπευτικές, αναμένουμε ότι οι τιμές των μετοχών θα ανακάμψουν». Για τις ιδιωτικοποιήσεις δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανάσχεση αλλά διαφορική προσέγγιση, ώστε να μην πουληθούν τα ασημικά.
Επίθεση Newsweek σε Σόιμπλε
Η άποψη ότι «ο Σόιμπλε αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την ευρωζώνη από τον Τσίπρα» αναφερόταν σε άρθρο που δημοσίευε το αμερικανικό περιοδικό «Newsweek» και υπέγραφε ο Τόμας Ράιτ, διευθυντής του Project on International Order and Strategy στο Brookings Institution. Ο Ράιτ τόνιζε ότι «ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας διαθέτει σαφή εντολή για την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους», ενώ υπογράμμιζε ότι ο Σόιμπλε ήταν εκείνος που επέβαλε τη γερμανική οικονομική ορθοδοξία στην ευρωζώνη.