Θρίλερ με τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα εξελίσσεται στην αγορά, καθώς ασκούνται πιέσεις από επιχειρήσεις διάφορων κλάδων έτσι ώστε να μειωθούν περαιτέρω οι αποδοχές των εργαζομένων «εδώ και τώρα». Αφορμή για αυτή τη νέα επίθεση κατά των μισθών αποτέλεσαν οι κυβερνητικές εξαγγελίες περί αλλαγών στην αγορά εργασίας, σε μια προσπάθεια να στηριχτούν οι μισθοί είτε μέσω της επαναφοράς των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα στα 751 ευρώ είτε μέσω της ενεργοποίησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Ορισμένοι εργοδότες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το διάστημα που μεσολαβεί έως την υλοποίηση των εξαγγελιών της κυβέρνησης και πιέζουν τους εργαζομένους να δεχτούν νέες περικοπές σε μισθούς, υπογράφοντας, φυσικά, τις σχετικές ατομικές συμβάσεις που θα τους δεσμεύουν.
Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία για να τεθεί σε λειτουργία ο νέος κατώτατος μισθός από την κυβέρνηση προϋποθέτει κατάθεση νομοσχεδίων που θα ακυρώνουν τις σχετικές μνημονιακές παρεμβάσεις που οδήγησαν τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα στα 586 ευρώ μικτά (511 ευρώ μεικτά για νέους έως 25 ετών) και στην ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
Στο υπουργείο Εργασίας έχουν ενημέρωση για τις επιχειρήσεις που έχουν επιλέξει να πιέσουν τους εργαζομένους για περαιτέρω περικοπές στις αποδοχές τους. Η περίπτωση της Praktiker Ελλάς είναι χαρακτηριστική, αφού η εταιρία ζήτησε από τους υψηλόμισθους υπαλλήλους της (1.400 ευρώ και άνω) καθώς και από όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη να δεχτούν περικοπές 15%-20%. Η απάντηση που δίνεται είναι η προσπάθεια ενεργοποίησης των συνδικάτων σε έναν ρόλο «προστατευτικής ασπίδας» των εργαζομένων απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις από την πλευρά μεμονωμένων επιχειρηματιών.
Στο πλαίσιο αυτό, τα συνδικάτα, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εργασίας, θα επιδιώξουν να στηρίξουν τους εργαζομένους και να παρεμβαίνουν δυναμικά σε όλες τις περιπτώσεις εκείνες όπου θα διαπιστώνεται πίεση των εργοδοτών για να επιτευχθεί νέα συμφωνία με τους εργαζομένους που θα περιλαμβάνει χαμηλότερες αποδοχές. Είναι ξεκάθαρο ότι μέχρι να αποκατασταθεί το νομικό καθεστώς η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θέλει να αποφύγει νέες περικοπές σε μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, που έτσι κι αλλιώς από το 2010 και μετά μετρούν έως 50% απώλειες.