Θα αποδειχτεί γούρικη η Παρασκευή και 13 (Φεβρουαρίου) για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο; Κι αυτό γιατί ο επίτροπος της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι το απόλυτο φαβορί για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, μια και ο Κώστας Καραμανλής, το όνομα του οποίου «έπαιζε» για τη θέση, επέμεινε στην αρχική του θέση να μην αποδεχτεί σχετική πρόταση, όπως είχε διαμηνύσει εδώ και καιρό.
Η υποψηφιότητα του εξ Αρκαδίας ορμώμενου πολιτικού, που από το 1989, όταν ανέλαβε διπλωματικός σύμβουλος του Κώστα Μητσοτάκη, διέγραψε μια ανοδική πορεία με τις μετοχές του συνεχώς να ανεβαίνουν, φαίνεται ότι κλείδωσε την Πέμπτη το πρωί, όταν δέχτηκε το τηλεφώνημα του Αντώνη Σαμαρά στη Ρίγα της Λετονίας, όπου βρισκόταν με την ιδιότητα του επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Στήριξη
Σε αυτό το τηλεφώνημα ο τέως πρωθυπουργός τον ενημέρωνε ότι, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ τον προτείνει, η Νέα Δημοκρατία θα τον στηρίξει.
Βέβαια, η απόφαση αυτή του Αντώνη Σαμαρά δεν ήταν από την αρχή θετική, μια και οι πρώτες σκέψεις που είχαν γίνει στη Συγγρού ήταν σε άλλο μήκος κύματος. Συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού επέμεναν στην πρόταση Δήμα ή στο να απέχει η ΝΔ από την ψηφοφορία, αν είναι υποψήφιος ο κ. Αβραμόπουλος.
Τελικά, έπειτα από παρεμβάσεις από τη Μαβίλλη, από τον τέως πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, από τον Νικήτα Κακλαμάνη και από άλλα στελέχη, η γραμμή άλλαξε και τελικά ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να στηρίξει τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Εάν τελικά ο σημερινός επίτροπος είναι υποψήφιος, θα μπορέσει να εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία (απαιτούνται 180) αφού ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΑΝ.ΕΛ. φαίνεται ότι λένε «ναι», ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ψηφιστεί και από το ΠΑΣΟΚ (έπειτα από σχετική κωλοτούμπα του κ. Βενιζέλου) αλλά και από το Ποτάμι. Οπότε πιθανόν να συγκεντρώσει πολύ μεγάλη πλειοψηφία και η εκλογή Προέδρου από πεδίο αντιπαράθεσης να μετατραπεί σε διαδικασία που θα συμβάλει στη συναίνεση, έπειτα από μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο.
Από τη μεριά του, ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτόν τον τρόπο τηρεί την παράδοση που θέλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από διαφορετικό πολιτικό χώρο σε σχέση με την κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρχουν ισορροπίες αλλά και να δημιουργείται η αίσθηση της σταθερότητας.
Ιδιαίτερα στην περίπτωση Αβραμόπουλου το συναινετικό προφίλ του αλλά και οι γνωριμίες του τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη δίνουν τη δυνατότητα στο Μαξίμου να στείλει μήνυμα ενότητας προς τους εταίρους μας.
Παράλληλα, η επιλογή Αβραμόπουλου εξυπηρετεί ακόμη έναν στόχο του ΣΥΡΙΖΑ: Να στείλει έναν δικό του άνθρωπο στην Κομισιόν, δηλαδή στο υπουργικό συμβούλιο της Ε.Ε. Δεν αποκλείεται βέβαια η ενδεχόμενη αποχώρηση Αβραμόπουλου, και μάλιστα σε χρόνο-ρεκόρ, να οδηγήσει σε ανασχηματισμό της Κομισιόν με αλλαγή χαρτοφυλακίου για την Ελλάδα. Αλλά αυτό είναι κάτι που έπεται στους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα. Οσο για τον ίδιο τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, θεωρεί ότι αυτός ο ρόλος του πάει… γάντι. Θα είναι από τους νεότερους Προέδρους και με διαφορετικό προφίλ από τον Κάρολο Παπούλια. Για τον πρώην σύμβουλο, δήμαρχο Αθηναίων, υπουργό πολλές φορές, αρχηγό κόμματος και αντιπρόεδρο της Ν.Δ. το πέρασμα από τις Βρυξέλλες στην Ηρώδου του Αττικού είναι κάτι που ευχόταν. Ηταν η κορύφωση μιας μακράς πορείας συνεχούς ανόδου.