Μετά την εγκατάλειψη των όρων τρόικα και Μνημόνιο και τις εντατικές διαβουλεύσεις της τελευταίας εβδομάδας, τα σημεία σύγκλισης που έχουν επιτευχθεί ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους δανειστές μας συνοψίζονται στα εξής:
- Μείωση των δυσθεώρητων στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 και των προσεχών ετών κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ: Η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι βρίσκεται κοντά στην αποδοχή του αιτήματος για ριζικό «κούρεμα» των στόχων που είχαν τεθεί στο Μνημόνιο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ φέτος και 4,5% του ΑΕΠ την επόμενη διετία. Η μείωση του στόχου περίπου στο μισό και φέτος και στο ένα τρίτο για την επόμενη διετία δίνει δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να αποφευχθούν πρόσθετα επώδυνα μέτρα, όπως αυτά στο «mail Χαρδούβελη», να τονωθεί η ανάπτυξη και να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση.
- Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής / φοροαποφυγής και της διαφθοράς: Η προτεραιότητα που δηλώνει ότι θα δώσει η κυβέρνηση στους τομείς αυτούς βρίσκει σύμφωνους τους εταίρους. Εντούτοις, δεν λείπει η επιφυλακτικότητα για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δέσμευσης, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν έχει δείξει θετικά δείγματα γραφής σε αυτόν τον τομέα. Η κυβέρνηση επιμένει ότι θα υπάρξουν καρποί. Ελληνας αξιωματούχος έλεγε χαριτολογώντας πως όποιος αμφιβάλλει, είναι σαν να μην αντιλαμβάνεται την ανάγκη να έχει η Μπαρτσελόνα στη βασική της εντεκάδα τους Μέσι και Νεϊμάρ στον τελικό του Champions League!
- Σειρά μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων: Ο εξορθολογισμός του μισθολογίου του Δημοσίου, το Περιουσιολόγιο, το Κτηματολόγιο, η μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου των εξαγωγών, οι δράσεις ενίσχυσης του επιχειρηματικού κλίματος, ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας για τις τράπεζες, οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είναι μερικές από τις αλλαγές στις οποίες συμφωνούν οι δύο πλευρές.
Συνεργασία με τον ΟΟΣΑ για τον σχεδιασμό μεταρρυθμίσεων: Το αίτημα της κυβέρνησης να συνδράμει ο ΟΟΣΑ την κυβέρνηση στον σχεδιασμό 10 κομβικών μεταρρυθμίσεων, που θα αντικαταστήσουν το 30% των «τοξικών», κατά την κυβέρνηση, εκκρεμών μνημονιακών δράσεων έγινε δεκτό με ικανοποίηση από τους εταίρους.
Διαφωνούν σε πρόγραμμα-γέφυρα, Ασφαλιστικό,εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις, χρηματοδοτικό κενό, απολύσεις, άντληση των 11 δισ. € του ΤΧΣ
Από τις έως τώρα διαβουλεύσεις προκύπτει ότι τα κυριότερα σημεία διαφωνίας ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και στους πιστωτές μας είναι:
- Πρόγραμμα-γέφυρα: Πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι επιμένουν για παράταση του ισχύοντος Μνημονίου, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει απευθείας ένα νέο πρόγραμμα.
- Δημοσιονομικά: Η υστέρηση στα έσοδα σε σχέση με τους συμφωνημένους στόχους, οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη μικρότερη της πρόβλεψης περί το 2,9% φέτος και η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μέτρα με δημοσιονομικό αντίκτυπο (π.χ. επαναφορά της 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους) έχουν ως αποτέλεσμα οι εταίροι μας να εξακολουθούν να θέτουν ζήτημα δημοσιονομικού κενού που πρέπει να καλυφθεί.
- Ασφαλιστικό: Η βιωσιμότητα του συστήματος αμφισβητείται από τους δανειστές μας, την ώρα που η κυβέρνηση θέτει ως κόκκινη γραμμή την αποφυγή παρεμβάσεων που θα προκαλούσαν νέες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων.
- Εργασιακά: Αποτελούν άλλη μία κόκκινη γραμμή της ελληνικής πλευράς, ενώ οι πιστωτές μας επέμεναν εδώ και καιρό, μεταξύ άλλων, για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.
- Ιδιωτικοποιήσεις: Οι εταίροι μας επιμένουν να συνεχιστεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσουν μόνο όσα εγχειρήματα έχουν ήδη φτάσει στο στάδιο της κατάρτισης της σύμβασης παραχώρησης (με εξαίρεση την αποκρατικοποίηση του Ελληνικού), ενώ τα υπόλοιπα θα επανεξεταστούν και το 50% των εσόδων θα μεταφερθεί στο Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης που σχεδιάζεται. Σήμερα το σύνολο των εσόδων των αποκρατικοποιήσεων διατίθεται για την αποπληρωμή του χρέους.
- Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων: Η κυβερνητική εξαγγελία για επαναπρόσληψη απολυμένων έχει προκαλέσει την αντίδραση των δανειστών μας.
- Χρησιμοποίηση του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ύψους 11,4 δισ. ευρώ, για τη σεισάχθεια στους δανειολήπτες. Αυτή η πρόταση δεν βρίσκει σύμφωνους τους εταίρους μας.
- Χρηματοδοτικό κενό: Αν οι δανειστές αποδεχθούν να μεταφερθούν τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ για σεισάχθεια (ενώ είναι προορισμένα για να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό) και επίσης αν αποδεχθούν τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και την υστέρηση στα έσοδα φέτος, τότε θα χρειαστεί συνολική αναδιάρθρωση του χρέους με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή επιμήκυνση αποπληρωμών και μείωση επιτοκίου, κάτι στο οποίο οι δανειστές λένε προς το παρόν όχι. Πάντως, μέρος της λύσης περνάει μέσα από την ΕΚΤ και την άμεση επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα χωρίς όρους.


