Κύμα ανατιμήσεων την 1η Ιουνίου σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα. Στις αρχές Ιουλίου ο ΦΠΑ 24%
Το πρώτο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά που θα πλήξει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς θα χτυπήσει την 1η Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία αυξάνονται οι φόροι στα καύσιμα. Το μεγαλύτερο βάρος αναμένεται να πέσει στη βενζίνη αντί στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ χωρίς φόρο θα παραμείνει πιθανότατα η χρήση του διαδικτύου.
Ο συνολικός λογαριασμός των χαρατσιών ύψους 1,8 δισ. ευρώ περιλαμβάνει:
1. Καύσιμα: Ο φόρος στην αμόλυβδη θα αυξηθεί κατά 8 με 10 λεπτά το λίτρο, φέρνοντας στα κρατικά ταμεία 200.000.000 ευρώ αντί για 100.000.000 ευρώ που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, με τη μέση λιανική τιμή να ανεβαίνει περίπου στο 1,49 ευρώ. Η επιβάρυνση στο πετρέλαιο κίνησης θα κινηθεί περίπου στα 3 με 4 λεπτά το λίτρο, με τη μέση λιανική τιμή να διατηρείται στα επίπεδα του 1,08 ευρώ ανά λίτρο. Αυξήσεις έρχονται και στο πετρέλαιο θέρμανσης το, υγραέριο και το φυσικό αέριο.
2. Μπίρα – ποτά. Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην μπίρα, ενώ καταργείται το ειδικό καθεστώς (έκπτωση 50%) στις εταιρίες οινοπνευματωδών που εδρεύουν στα Δωδεκάνησα.
3. Τσιγάρα. Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται επίσης ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα και στον καπνό, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2017 σχεδιάζεται να επιβληθεί φόρος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.
4. Αυτοκίνητα: Από την 1η Ιουνίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα φορολόγησης των αυτοκινήτων. Το σχέδιο προβλέπει την επιβολή των χρεώσεων στη βάση της αξίας, κατάργηση του φόρου πολυτελείας στην αγορά και την αναμόρφωση του συστήματος έκπτωσης φόρου από το ατομικό εισόδημα για τα εταιρικά αυτοκίνητα.
Το δεύτερο κύμα ανατιμήσεων θα έρθει στην καρδιά του καλοκαιριού, την 1η Ιουλίου, με την αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από 23% σήμερα στο 24%.
ΓΣΕΕ: Θυμίζει Βουλγαρία η οικονομία μας
Η ελληνική οικονομία αποκτά ολοένα και περισσότερο χαρακτηριστικά αναπτυσσόμενων χωρών (όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία), με τους μισθούς να συμπιέζονται στα όρια της επιβίωσης προκειμένου να διασωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Οι πολιτικές της λιτότητας και της ύφεσης στην Ελλάδα όχι μόνο δεν βοήθησαν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά αντίθετα διόγκωσαν το πρόβλημα της καταβολής ολοένα και χαμηλότερων μισθών.
Το στοιχείο αυτό προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ και αποτυπώνει ξεκάθαρα την αρνητική πορεία των μισθών στην Ελλάδα, σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα, από το 2004 και μετά. Ως τέτοια, η έρευνα αναφέρει τη χαμηλή τεχνολογική ανάπτυξη σε συνδυασμό με τη συμπίεση των ονομαστικών μισθών στην Ελλάδα, διαδικασία που κορυφώθηκε από το 2010 και μετά, δηλαδή στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Επιπλέον, στην ίδια έρευνα διαπιστώνεται ότι το εργασιακό κόστος από το 1995 έως το 2010 δεν είχε αρνητική επίδραση στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Στη συνέχεια, όμως, επιχειρήθηκε η μείωσή του, μέσω των συνεχών πιέσεων στους μισθούς, χωρίς ωστόσο η ανταγωνιστικότητα να ανακάμψει, όπως ήταν το ζητούμενο των παρεμβάσεων.
«Μπλόκο» από τους δανειστές για τις αδήλωτες καταθέσεις
Στον «πάγο» μπαίνουν τα σχέδια της κυβέρνησης για παροχή κινήτρων σε φορολογουμένους, έτσι ώστε να αποκαλύψουν εθελοντικά αδήλωτα εισοδήματα που διατηρούν σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι δανειστές, και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι αντίθετοι τόσο στη θεσμοθέτηση ευνοϊκών διατάξεων για φοροφυγάδες όσο και στη θεσμοθέτηση ειδικών διατάξεων που θα προβλέπουν τον επαναπατρισμό κεφαλαίων στην Ελλάδα από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι επικεφαλής των θεσμών ζήτησαν από τις ελληνικές Αρχές να ενεργοποιήσουν τις διακρατικές συμφωνίες για ανταλλαγή πληροφοριών, με στόχο να εντοπισθούν Ελληνες φορολογούμενοι με κεφάλαια στο εξωτερικό. Το μόνο που δέχονται οι θεσμοί είναι να δοθούν μικρά κίνητρα, όπως η μη επιβολή προσαυξήσεων, με διατήρηση ωστόσο των ποινικών κυρώσεων.
Στις 21 και 22 Μαΐου η ψήφιση των μέτρων
Την τελική διατύπωση του επικαιροποιημένου Μνημονίου και των διατάξεων που αναμένεται να κατατεθούν την επόμενη εβδομάδα (πιθανότατα την Τρίτη) στη Βουλή, ώστε να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου, «χτένιζαν» έως αργά χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες οι τεχνοκράτες από τα υπουργεία Οικονομικών της ευρωζώνης (Euro Working Group).
Στόχος είναι να ψηφιστούν το Σαββατοκύριακο 21-22 Μαΐου όσα μέτρα εκκρεμούν στο πεδίο των έμμεσων φόρων, μαζί με τον αυτόματο «κόφτη» δαπανών (δηλαδή μισθών-συντάξεων και επιχορηγήσεων), σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων, καθώς και το πλαίσιο για την πώληση «κόκκινων» και «πράσινων» δανείων σε funds και για την ενεργοποίηση του Κατοχικού Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Ετσι, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μπορέσει να λάβει στο Eurogroup της 24ης Μαΐου το πράσινο φως για την πολυπόθητη εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης.
Συμφωνία -πακέτο
Πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν χθες ότι με σκληρή δουλειά θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία-πακέτο για την πρώτη αξιολόγηση, τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα και την ελάφρυνση του χρέους στο προσεχές Eurogroup. Ωστόσο, άλλοι αξιωματούχοι, όπως ο Σλοβένος υπουργός Οικονομικών Ντούσαν Μράμορ, εκτιμούν ότι θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για το θέμα του χρέους. Επιπλέον, το ΔΝΤ κρατάει κλειστά τα χαρτιά του και όλα δείχνουν ότι, ακόμα κι αν συμμετάσχει τελικά πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα, αυτό δεν θα γίνει πριν από το τέλος του καλοκαιριού.
Μ. Ροζάκος


