Ο δάσκαλος καταδύσεων Κ. Μαυροχωρίδης μιλά για τα πρώτα βήματα και διαλύει τους μύθους!
Ρεπορτάζ
Φανή Χαρίση
Αν φορώντας μια μάσκα θαλάσσης κοιτάτε τον βυθό και νιώθετε έκσταση, φανταστείτε τι θα νιώσετε αν κάνετε κατάδυση με μπουκάλα και μπορέσετε να δείτε τον βυθό και τις ομορφιές του από κοντά και κυρίως για αρκετή ώρα.
Από αρχαιοτάτων χρόνων ο άνθρωπος στράφηκε στον βυθό. Η πρώτη υποβρύχια αναπνευστική συσκευή -μια χύτρα ανεστραμμένη πάνω από την κεφαλή του δύτη, ώστε να συγκρατεί τον αέρα- ανήκει στον Αριστοτέλη. Ο Θουκυδίδης κάνει αναφορά σε δύτες που πριόνιζαν τα υποβρύχια φράγματα προστασίας των Συρακουσίων, ενώ ο Αρριανός εξιστορεί πώς ο Αλέξανδρος έκανε χρήση δυτών στην πολιορκία της Τύρου.
Αυτόνομη αναπνοή
Το δώρο του Ζακ Ιβ Κουστό στην ανθρωπότητα δεν είναι μόνο τα ντοκιμαντέρ με τις υποβρύχιες εξερευνήσεις του, αλλά και η συσκευή αυτόνομης αναπνοής. Το 1943, ο Κουστό με τη βοήθεια του μηχανικού Εμίλ Γκανιάν έγραψε Ιστορία, κατασκευάζοντας την πρώτη ολοκληρωμένη συσκευή αυτόνομης κατάδυσης. Ετσι, οι άνθρωποι μπορούσαν πλέον να καταδυθούν και να παραμείνουν στον βυθό αναπνέοντας οξυγόνο, όπως στην επιφάνεια της Γης.
Από τότε μέχρι τώρα πολλά έχουν εξελιχθεί στην αυτόνομη κατάδυση και κυρίως ο αριθμός αυτών που έχουν μυηθεί στο εν λόγω χόμπι, που μπορεί να φαντάζει δύσκολο, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι.
«Είναι ένα μαγικό σπορ, χωρίς ιδιαιτερότητες. Δεν υπάρχουν περιορισμοί. Ολοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, μπορούν να κάνουν κατάδυση. Σου δίνει ηρεμία και απίστευτη ενέργεια» λέει στη «δημοκρατία» ο δάσκαλος καταδύσεων και ιδιοκτήτης σχολής στη Θεσσαλονίκη Κώστας Μαυροχωρίδης.
Η εκμάθηση στηρίζεται σε δομημένα μαθήματα διάφορων οργανισμών, με πρώτο παγκοσμίως την PADI. Από το απλό πρώτο μάθημα «ανακαλύψτε την κατάδυση» μέχρι την πιο βαθιά κατάδυση, εξειδικευμένοι και πιστοποιημένοι δάσκαλοι δύτες θα σας συνοδεύσουν και θα σας εκπαιδεύσουν κατάλληλα.
«Ο σκοπός του προγράμματος “Ανακαλύψτε την κατάδυση” είναι να εισάγουμε τους μη πτυχιούχους αυτοδύτες σε ένα ασφαλές, ελεγχόμενο και ευχάριστο περιβάλλον που διαλύει τους μύθους για την κατάδυση. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο ενδιαφερόμενος θα κάνει τα πρώτα βήματα στην κατάδυση με έναν ευχάριστο και συναρπαστικό τρόπο, ο οποίος μεταδίδει τα αισθήματα της άνεσης, της ασφάλειας και της συμμετοχής στο περιβάλλον» λέει ο κ. Μαυροχωρίδης.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορα προγράμματα και πτυχία αναβάθμισης των ικανοτήτων του δύτη, όπως το Open Water, το Advanced Open Water, τo Adventure Diver, αλλά και πολλές άλλες ειδικότητες, όπως νυχτερινή κατάδυση, ναυαγιοκατάδυση, υποβρύχια φωτογραφία, nitrox κ.ά.
«Το PADI Open Water είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα κατάδυσης αρχαρίων στον κόσμο. Ενας πτυχιούχος open water diver έχει τη δυνατότητα να καταδύεται με το ζευγάρι του (σ.σ.: άλλος δύτης) ελεύθερα, χωρίς την παρουσία επαγγελματία» τόνισε ο κ. Μαυροχωρίδης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κατάλληλα προγράμματα της PADI και για τα παιδιά.
Οι τιμές για την εκμάθηση κατάδυσης ξεκινούν από τα 89 ευρώ. Τα πτυχία των ειδικοτήτων διαφέρουν, ωστόσο κατά μέσο όρο θα χρειαστείτε 350 ευρώ και άνω. Στις τιμές περιλαμβάνεται και ο απαραίτητος εξοπλισμός, οπότε δεν χρειάζεται να αγοράσετε, αν και μετά το πρώτο πτυχίο που θα πάρετε είναι βέβαιο πως θα αποκτήσετε τη δική σας στολή, βατραχοπέδιλα, μάσκα BCD, φιάλη κ.λπ.
Στα πρώτα μαθήματα θα διαχθείτε μερικούς από τους πλέον βασικούς κανόνες της κατάδυσης:
- Δεν βουτάμε μόνοι μας, αλλά ΠΑΝΤΑ «ζευγάρι».
- Δεν καταδυόμαστε εάν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ ή φάρμακα.
- Αν για κάποιον λόγο δεν αισθανθούμε καλά, ενημερώνουμε το ζευγάρι μας και αναδυόμαστε.
- Δεν πάμε πιο βαθιά από αυτό που έχουμε εκπαιδευτεί.
Στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική δραστηριοποιούνται διάφορες σχολές αυτόνομης κατάδυσης:
- Sea World Θεσσαλονίκη: 2310321410, Seaworld Divind Center – Sani στη Χαλκιδική: 2374031745-8
- Ocean Diving Center στη Λαγόμανδρα Μαρμαρά Χαλκιδικής: 69440440192.