Η σιδηρά «πιτσιρίκα» του υπ. Εργασίας!

Η… σταρ του ανασχηματισμού Εφη Αχτσιόγλου εξαφάνισε αμέσως μόλις υπουργοποιήθηκε τις αντιμνημονιακές απόψεις της! Η σχέση της με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, που έγινε θέμα σεξιστικών σχολίων

Κ ατευθείαν στα «βαθιά» έπεσε η… σταρ του ανασχηματισμού, η μόλις 31 ετών Εφη Αχτσιόγλου. Η νέα υπουργός Εργασίας συγκέντρωσε εξαρχής τα φώτα πάνω της, αλλά όχι με τον τρόπο τον οποίο η ίδια θα επιθυμούσε. Καταρχάς, έγιναν συγκρίσεις των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων που τώρα η ίδια καλείται να εφαρμόσει με όσα ριζοσπαστικά και αριστερά διατράνωνε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην ασφάλεια της αντιπολίτευσης.
Επειτα ήρθαν μερικά δημοσιεύματα για την προσωπική ζωή της και τη σχέση της με τον απερχόμενο, μέχρι πρότινος προϊστάμενό της στο υπουργείο, Γιώργο Κατρούγκαλο. Το κερασάκι στην τούρτα αποτέλεσαν οι έντονες αποδοκιμασίες από συνομηλίκους της για την εργασιακή ζούγκλα, που θα είχε αποδέκτρια την υπουργό, αν ήταν παρούσα στην εκδήλωση.

Μέλη μιας πρωτοεμφανιζόμενης κίνησης με την ονομασία «Η γενιά των 400 ευρώ» «μπούκαραν» σε κεντρικό αθηναϊκό κινηματογράφο, όπου ήταν σε εξέλιξη εκδήλωση η οποία διοργανώθηκε από την Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Αθήνας, το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του κόμματος και τη Νεολαία. Στην εκδήλωση επρόκειτο να μιλήσει και η νέα υπουργός Εργασίας, η οποία τελικά δεν έδωσε το «παρών» εξαιτίας της έντασης.

Ως στέλεχος της Νεολαίας του Συνασπισμού πάντως ήταν ιδιαίτερα δυναμική και δραστήρια. Συμμετείχε ενεργά στο κίνημα για το Αρθρο 16 και στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ.
Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Πόλης Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα ήταν παρούσα σε κινήματα αλληλεγγύης για τα κοινωνικά, πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Είχε βάλει δε την υπογραφή της μαζί με άλλους συντρόφους της -πολλοί εκ των οποίων κατέχουν σήμερα κυβερνητικά πόστα- στο κατάπτυστο κείμενο του 2008, με το οποίο πρόσωπα της μεταμοντέρνας, διεθνιστικής Αριστεράς ζητούσαν να αποκαλείται η ΠΓΔΜ με το συνταγματικό όνομά της, που είναι «Μακεδονία». Δεν γνωρίζουμε αν ως μέλος του υπουργικού συμβουλίου θα υπέγραφε εκ νέου ένα τέτοιο κείμενο, βέβαιο όμως είναι ότι κάποια στιγμή θα κληθεί να απαντήσει επ’ αυτού.
Το αντιμνημονιακό παρελθόν της διαγράφηκε μεμιάς το βράδυ της υπουργοποίησης καθώς έκλεισε άρον άρον τον λογαριασμό της στο twitter. Για κακή της τύχη όμως πολλά ίχνη των αναρτήσεών της είχαν κρατηθεί από τρίτους.

«Ολοι μαζί ανατρέπουμε τις πολιτικές της τρόικας και των Μνημονίων» έγραφε παλαιότερα η κυρία Αχτσιόγλου σε μια από τις πολλές επαναστατικές αναρτήσεις που διέγραψε από το twitter. Σχετικά ήταν επίσης βίντεο στα οποία εμφανίζεται να απορρίπτει τους νόμους των δανειστών και να τάσσεται υπέρ του δικαίου, που, όπως τότε έλεγε, «το φτιάχνουν οι λαοί».

Το βίντεο που έγινε viral ήταν από τις 16 Ιανουαρίου του 2015, όταν κλιμάκιο υποψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τους απεργούς της Coca-Cola στη Μακεδονία. Εκεί η κυρία Αχτσιόγλου πήρε τον λόγο και είπε: «Οι ομαδικές απολύσεις, η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, η μετακίνηση και το κλείσιμο των επιχειρήσεων από τη μια νύχτα στην άλλη δεν είναι το δίκαιο. Αυτά είναι οι νόμοι τους, αλλά δεν είναι το δίκαιο. Το δίκαιο το φτιάχνουν οι λαοί, δεν το φτιάχνουν οι τεχνοκράτες της τρόικας. Τόσον καιρό συνέβαινε αυτό γιατί ήμασταν σκυφτοί. Ηρθε η ώρα να
σηκώσουμε το κεφάλι. Αν σηκώσουμε το κεφάλι, αυτοί θα είναι σκυφτοί».

Η Εφη Αχτσιόγλου γεννήθηκε το 1985 στα Γιαννιτσά και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στα 31 χρόνια της πέτυχε να ολοκληρώσει τη διδακτορική διατριβή της, να ανοίξει δικηγορικό γραφείο ακολουθώντας τα χνάρια του δικηγόρου πατέρα της, να γίνει επιστημονική συνεργάτις στο Ευρωκοινοβούλιο και να είναι δύο φορές υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Ο τελευταίος σταθμός πριν από την εκτόξευσή της στην υπουργική καρέκλα ήταν η ανάληψη της διεύθυνσης του υπουργικού γραφείου του Γιώργου Κατρούγκαλου και η άμεση εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Ορισμένοι πικρόχολοι βρίσκουν ομοιότητες της κυρίας Αχτσιόγλου -στην εξωτερική εμφάνιση και στο τεχνοκρατικό, αυστηρό ύφος- με την Ντέλια Βελκουλέσκου.

Ο «Λευκός Ιππότης» που την προώθησε και την υπερασπίζεται

Το 2014 η Εφη Αχτσιόγλου εγκατέλειψε το δικηγορικό γραφείο που διατηρούσε και μετακόμισε στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εργαστεί ως επιστημονική συνεργάτις στην ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Στη βελγική πρωτεύουσα η Εφη Αχτσιόγλου γνωρίστηκε με τον τότε ευρωβουλευτή Γιώργο Κατρούγκαλο.
Μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 και την αποδοχή από τον Γιώργο Κατρούγκαλο να παραιτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να γυρίσει στην Αθήνα προκειμένου να αναλάβει το υπουργείο Εργασίας, η κυρία Αχτσιόγλου επέστρεψε μαζί του. Προφανώς, αυτή η κοινή πολιτική διαδρομή πυροδότησε σχόλια, άκρως σεξιστικά -είναι αλήθεια-, στα οποία με ιπποτικό τρόπο πρώτος ύψωσε ασπίδα ο κ. Κατρούγκαλος.
O νέος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απαντώντας στα δημοσιεύματα έκανε λόγο για βρόμικο πόλεμο εναντίον του ίδιου και της διαδόχου του στο υπουργείο: «Υπάρχει ένας συνεχής και εκτεταμένος βρόμικος πόλεμος απέναντι στην κυβέρνηση, με διαδοχικά επιλεγόμενους στόχους. Ο όρος «δολοφονία χαρακτήρων» που έχουμε επιλέξει δεν είναι τυχαίος. Εδώ όμως υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας. Ο παράγοντας ο σεξιστικός. Δυστυχώς, εξακολουθεί να υπάρχει η αντίληψη στην Ελλάδα ότι αν κάποιος δεν γίνει 50-60 χρονών, και ειδικά αν είναι γυναίκα, δεν έχει δυνατότητα να έχει ούτε δημόσιο λόγο ούτε να δοκιμάζει τις δυνάμεις της σε κάποιο αξίωμα. Αυτό είναι μια διαχρονική σταθερά της Ελλάδας, που απλώς προστέθηκε σε αυτή την τακτική βρόμικου πολέμου που μας γίνεται, και κατέληξε σε αυτά τα χυδαία και άθλια αποτελέσματα».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα