Τι συμβαίνει τελικά στο νεκροτομείο του ΑΠΘ;

Εχει μπει λουκέτο εδώ και έναν χρόνο λόγω έλλειψης προσωπικού, ωστόσο εκδίδονται πιστοποιητικά-μυστήριο

Από τη
Ρίτα Μελά

Λουκέτο έχει μπει για περισσότερο από έναν χρόνο στο νεκροτομείο του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής του ΑΠΘ, που λειτουργούσε επί 70 χρόνια. Σύμφωνα με την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία (ΕΙΕ), τον Ιανουάριο του 2016 η διεύθυνση του εργαστηρίου έστειλε έγγραφο στα αρμόδια υπουργεία, ανακοινώνοντας το κλείσιμο του νεκροτομείου λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ωστόσο, έπειτα από 17 ολόκληρους μήνες η κατάσταση εξακολουθεί να είναι η ίδια, με το εργαστήριο να υπολειτουργεί.
Σημειώνεται πως το εργαστήριο του ΑΠΘ κάλυπτε όλα τα περιστατικά θανάτων από την ανατολική Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, ενώ η Ιατροδικαστική Υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν αρμόδια για τη δυτική Θεσσαλονίκη και τους όμορους νομούς.
Τους τελευταίους μήνες, όμως, όλες οι νεκροτομές και οι ιατροδικαστικές πράξεις συνωστίζονται την Ιατροδικαστική Υπηρεσία που εδρεύει στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, καθώς το νεκροτομείο του ΑΠΘ έχει κατεβάσει ρολά.

Πάντως, αυτό που προκαλεί ερωτήματα είναι το γεγονός πως η διεύθυνση του εργαστηρίου του ΑΠΘ φέρεται ότι έχει εκδώσει πιστοποιητικό, στο οποίο αναφέρεται ότι ειδικευόμενος γιατρός έχει διενεργήσει το 2016 και το 2017 ικανοποιητικό αριθμό νεκροτομών! Μάλιστα, το πιστοποιητικό βεβαιώνει ότι στο ίδιο διάστημα ο ειδικευόμενος συμμετείχε και σε αυτοψίες εγκληματικών ενεργειών. Δηλαδή στη διάρκεια αυτών των 17 μηνών που το εργαστήριο δεν διενεργεί νεκροτομές ο διευθυντής του εργαστηρίου φέρεται ότι βεβαιώνει πως ο ειδικευόμενος ιατρός παρακολουθούσε σε αυτό και νεκροτομές και αυτοψίες.

«Δυστυχώς οι αρμόδιοι συνεχίζουν να αδιαφορούν για τα τεράστια προβλήματα του εργαστηρίου, στο οποίο ύστερα από 70 χρόνια λειτουργίας μπήκε λουκέτο» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΙΕ και συμπληρώνει: «Στο εργαστήριο έχουν θητεύσει λαμπροί επιστήμονες της Ιατροδικαστικής και εξέχοντες ακαδημαϊκοί δάσκαλοι».

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που η εν λόγω υπηρεσία απασχολεί τη δημοσιότητα. Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» που δημοσιεύτηκε στις 12 Οκτωβρίου 2016, την παρέμβαση του εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης είχε προκαλέσει καταγγελία, βάσει της οποίας στο Εργαστήριo Ιατροδικαστικής του ΑΠΘ πραγματοποιούνταν εκτός του νόμιμου ωραρίου ιατροδικαστικές πράξεις και «χρεώνονταν» πολύ ακριβότερα από το προβλεπόμενο κόστος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img