Οριακή φάση η απόφαση του ΣτΕ για τις άδειες TV
Από εδώ και πέρα η μπάλα «καίει», που λένε και οι συνάδελφοι αθλητικογράφοι όταν πρέπει να περιγράψουν οριακή φάση δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη αγώνα και κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για το κρίσιμο σουτ. Αυτή ειδικά η μπάλα «καίει» για όλους:Και για το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο καλείται να λάβει μία απόφαση που θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις. Και για την κυβέρνηση, της οποίας ο σχεδιασμός κινδυνεύει να καταρρεύσει έως την επόμενη Τετάρτη – άραγε, θα προλάβει να κάνει παρέλαση; Και για την αντιπολίτευση, που μπορεί να βρεθεί από τη μια μέρα στην άλλη από την άνεση της κριτικής στα ζόρια της δεύτερης αξιολόγησης, συνυπεύθυνη για τις ομαδικές απολύσεις.
Πρόκειται για στιγμή οριακή, περισσότερο σοβαρή από όσο μπορούμε να υποπτευθούμε. Αν η χώρα κατρακυλήσει στη δίνη της αστάθειας και σε ανεξέλεγκτες εξελίξεις που προκαλεί μόνη της -χωρίς να κουνήσουν το δαχτυλάκι τους οι δανειστές-, ένα σας βεβαιώ: Κανείς δεν θα συγχωρέσει κανέναν, η Ιστορία θα είναι αμείλικτη με όλους τους πρωταγωνιστές.
Τα πράγματα, κατά τη γνώμη μου, είναι «απλά»: Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να γνωμοδοτήσει για έναν νόμο τον οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των νομικών θεωρεί αντισυνταγματικό. Θα γνωμοδοτήσει όμως σε real time και επί πραγματικών καταστάσεων: Οι πολιτικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να συννενοηθούν για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης -στο οποίο ανήκει η αρμοδιότητα της αδειοδότησης- μέρες πριν από την κρίσιμη Διάσκεψη της προσεχούς Δευτέρας. Ενισχύει αυτό το ναυάγιο την άποψη του εισηγητή, ο οποίος δικαιολογεί την εκχώρηση της αρμοδιότητας του ΕΣΡ στον υπουργό-καναλάρχη με το επιχείρημα της ανωτέρας βίας; Λογικά, ναι. Αφού δεν τα βρίσκουν, το κράτος δεν μπορεί να λειτουργεί στο κενό.
Ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας δηλώνει επίσης ότι σε περίπτωση αρνητικής απόφασης θα επιστρέψει τα 255.000.000 στους καναλάρχες. Συνάδει αυτή η εξέλιξη με την έννοια του δημοσίου συμφέροντος; Λογικά, όχι. Το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει τα λεφτά αυτά να μείνουν στα ταμεία, τη στιγμή μάλιστα που το κράτος σπάει κουμπαράδες για να πληρώνει συντάξεις. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, έχει κανείς την εντύπωση ότι σε περίπτωση που το δικαστήριο γνωμοδοτήσει πως ο νόμος είναι αντισυνταγματικός η κυβέρνηση θα μακροημερεύσει; Την επόμενη μέρα θα πέσει! Και μετά θα πάμε είτε σε απευθείας κάλπες είτε στο πανηγύρι της κυβέρνησης ειδικού σκοπού, με αρμοδιότητα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη διεξαγωγή εκλογών. Να γιατί «καίει» η μπάλα σε καιρούς που γίνεται χαμός στη γειτονιά μας.
Mανώλης Κοττάκης