Ψηφιακές επενδύσεις

Το χάσμα δεξιοτήτων και η ευκαιρία της ΕλλάδαςΑπό τη
Βάσω Κόλλια

Εκτός από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, η μεταμόρφωση που υφίσταται τα τελευταία χρόνια η αγορά εργασίας είναι καταλυτική, με μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ προσφερόμενων θέσεων εργασίας και ποσοστού ανεργίας. Ενώ η ανεργία των νέων πλησιάζει στο 50%, ένας στους τρεις εργοδότες στην Ελλάδα της κρίσης δηλώνει ότι αντιμετωπίζει δυσκολία στην κάλυψη θέσεων εργασίας λόγω έλλειψης δεξιοτήτων. Το γεγονός ότι οι εταιρίες αντιμετωπίζουν δυσκολία στην πρόσληψη ατόμων με τις σωστές ψηφιακές δεξιότητες είναι η απόδειξη ότι υπάρχει χάσμα δεξιοτήτων, το οποίο διευρύνεται, σύμφωνα με την Digital Europe.

Οι νέες τεχνολογίες μπορούν -παρά την οικονομική κρίση- να προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης! Κατά τα προσεχή έτη, το 90% των θέσεων εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα απαιτεί κάποιο επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιτροπής, ο τομέας νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) θα έχει πάνω από 500.000 κενές θέσεις εργασίας το 2020 στην Ευρώπη, λόγω της έλλειψης ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων, καθώς και της αναντιστοιχίας στις δεξιότητες.
Η οικονομία του διαδικτύου δημιουργεί πέντε θέσεις εργασίας για κάθε δύο μη δικτυακές θέσεις εργασίας που χάνονται. Εκτιμάται ότι το 50% της αύξησης της παραγωγικότητας απορρέει από τις επενδύσεις στην τεχνολογία των πληροφοριών και των επικοινωνιών.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της τεχνολογίας αυξάνονται κατακόρυφα στην Ευρώπη, ο κλάδος των εφαρμογών (apps) στην Ε.Ε. δημιουργεί έσοδα 17,5 δισ. ευρώ και 1.800.000 θέσεις εργασίας.

Η άμεση συνεισφορά των ψηφιακών τεχνολογιών στο ευρωπαϊκό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κυμαίνεται στο 7%-9%, με αυξητικές τάσεις.
Επιπλέον, οι νέες τεχνολογίες υποστηρίζουν έμμεσα την ανάπτυξη όλων συνολικά των τομέων της οικονομίας. Σήμερα οι συναφείς κλάδοι προσφέρουν εργασία σε 7.000.000 ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία του πρώτου ψηφιακού προγράμματος στην ιστορία της Ενωσης, της «Ψηφιακής Ευρώπης», ύψους 9,2 δισ. ευρώ. Στόχος είναι η προσαρμογή του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το διάστημα 2021-2027 στις εντεινόμενες ψηφιακές προκλήσεις. Η πρόταση της επιτροπής επικεντρώνεται σε πέντε τομείς: υπερυπολογιστές, τεχνητή νοημοσύνη, κυβερνοασφάλεια, ψηφιακές δεξιότητες και ευρεία χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί παρά να είναι και ψηφιακή. Η ελληνική οικονομία με όχημα τις ΤΠΕ μπορεί να εισέλθει σε τροχιά ψηφιακής ανάπτυξης, ενισχύοντας ακόμη και τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα. Η χώρα μας μπορεί να αξιοποιήσει τα δύο βασικά ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, το προικισμένο ανθρώπινο δυναμικό και την προνομιακή της θέση, και να γίνει πόλος έλξης για επενδύσεις σε τεχνολογική ανάπτυξη σε διεθνές επίπεδο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα