Ιδιαίτερα ανησυχητικό γεγονός για την πορεία της Ελλάδας η αδυναμία των πολιτών να καταφύγουν στη ΘέμιδαΑπό τον
Γιώργο Κ. Στράτο*
Αν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για την πιο δραματική, θλιβερή είδηση που αφορά τη Δικαιοσύνη και τη σχέση της με την κοινωνία στην πατρίδα μας. Συμφώνως με έρευνα που βρίσκεται ήδη στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το 70% των πολιτών αδυνατεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη λόγω του κόστους της, ενώ από το σύνολο των υποθέσεων που τελικά φθάνουν στα δικαστήρια τα τελευταία πέντε χρόνια, το 70% αφορά διαφορές πολιτών με το Ελληνικό Δημόσιο και τις τράπεζες και μόλις το 30% αφορά διαφορές μεταξύ ιδιωτών.
Τα στοιχεία συνοδεύουν την τελική έκθεση του Αυστριακού δικαστή, δρος Γκίντερ Βαλχσχόφερ, μόνιμου εμπειρογνώμονα της Αυστριακής Τεχνικής Βοήθειας της Ε.Ε., η οποία αφορά τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων που συντελέστηκαν στη Δικαιοσύνη την τελευταία δεκαετία.
Τι είναι η «Αυστριακή Τεχνική Βοήθεια για την αναθεώρηση του ελληνικού δικαστικού συστήματος»; Τον Ιούνιο του 2015, για να αποκατασταθεί το «εθνικό μας φιλότιμο», η Task Force αντικαταστάθηκε από την Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (Structural Reform Support Service – SRSS), η οποία ιδρύθηκε ως μόνιμη υπηρεσία της Ε.Ε. και τελεί υπό τη διοίκηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, του σκληρού Λετονού Βάλντις Ντομπρόφσκις.
Γενικός διευθυντής της SRSS είναι ο Ολλανδός Μάρτιν Φέρβεϊ, ο οποίος, κατά την εφημερίδα «Guardian», «είναι ο πραγματικός πρωθυπουργός της Ελλάδος».
Σύμβουλος του Γ. Ντάισελμπλουμ σε θέματα διαπραγμάτευσης, είχε σημαίνοντα ρόλο στις συνομιλίες με την Ελλάδα κατά τη σύνταξη του τρίτου Μνημονίου, ενώ, εκτός των άλλων, έχει διοριστεί συντονιστής της Ε.Ε. για την εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου Ε.Ε. – Τουρκίας για το Προσφυγικό. Η SRSS έχει εκπονήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση βάσει του τρίτου Μνημονίου και έχει κατανείμει την «τεχνική βοήθεια» προς την Ελλάδα σε διάφορες χώρες της Ε.Ε. Ετσι ο τομέας της Δικαιοσύνης έχει ανατεθεί στην Αυστρία, οι μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς στη Φινλανδία, οι μεταρρυθμίσεις στην κεντρική διοίκηση στη Γαλλία κ.λπ.
Αρκούντως εύγλωττα αφ’ εαυτών θεωρούμε όλα τα ανωτέρω για το τι ακριβώς συμβαίνει στην έρημη χώρα μας. Ηχηρή σιωπή, αντιθέτως, καλύπτει το αν γνωρίζουν και αν εμπλέκονται σ’ αυτές τις διαδικασίες αναθεώρησης τομέων του δικαστικού συστήματός μας οι φορείς όλων των υπηρετούντων τη Δικαιοσύνη.
Αγνωστο, επίσης, παραμένει γιατί παρ’ ημίν, παρά την προφανή μείωση του όγκου των υποθέσεων, συμφώνως με τον δείκτη αποτελεσματικής επίλυσης εμπορικών διαφορών της έκθεσης Doing Business για το 2019 της Παγκόσμιας Τράπεζας, απαιτείται τριπλάσιος χρόνος για την εκδίκαση μιας υπόθεσης και την εκτέλεση της απόφασης, καθώς και διπλάσιος χρόνος για την ολοκλήρωση της πτωχευτικής διαδικασίας, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.
Η απομάκρυνση των πολιτών από τις διαδικασίες της Δικαιοσύνης, πολλώ δε μάλλον η αδυναμία τους να καταφύγουν σε αυτές, για όποιον λόγο κι αν συμβαίνει αυτό, δεν χωρεί αμφιβολία ότι αποτελεί ένα εξαιρετικά ανησυχητικό γεγονός για την πορεία της πατρίδας μας, των θεσμών της, για την ποιότητα της δημοκρατίας μας εν τέλει.
Ζητήματα απείρως σημαντικότερα από τα της επιβίωσης όσων ασχολούμαστε με αυτήν. Στο πλαίσιο των καθηκόντων μας είναι να το υπενθυμίζουμε κι αυτό σε όσους έχουν δυσκολίες αντίληψης ως προς τα κίνητρα του ενδιαφέροντός μας.
*Δικηγόρος – δημοσιογράφος