Μέλη ΜΚΟ σε κύκλωμα που έμπαζε στα νησιά παράνομους μετανάστες

Ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Ασφάλειας Μυτιλήνης εξαρθρώθηκε κύκλωμα που μετέφερε παράνομα από την Τουρκία εκατοντάδες μετανάστες προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, στο οποίο συμμετείχαν τέσσερις αλλοδαποί μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε θέματα μετανάστευσης, μαζί με άλλους έξι αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών.

Η δράση του κυκλώματος χρονολογείται από τις αρχές Ιουνίου του 2020, σε συνεργασία με οργανωμένες σπείρες στην Τουρκία που αναλάμβαναν τη διακίνηση αλλοδαπών προς την ελληνική επικράτεια με το πρόσχημα της ανθρωπιστικής δράσης. Αποκαλύφθηκε από την επίμονη έρευνα σε συνεργασία με την ΕΥΠ, την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, τις Διευθύνσεις Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, Αλλοδαπών Αττικής και Εγκληματολογικών Ερευνών και υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος στη Χίο, στη Σάμο και τη Λέσβο.

Τα μέλη των ΜΚΟ λειτουργούσαν μέσα από κλειστές ομάδες που επικοινωνούσαν με τα κυκλώματα στην Τουρκία μέσω διαδικτυακών εφαρμογών και συγκεκριμένης τηλεφωνικής εφαρμογής. Έτσι, πληροφορούνταν για τους χώρους συγκέντρωσης των μεταναστών στα τουρκικά παράλια και τον χρόνο που θα ξεκινούσαν προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, το γεωγραφικό μήκος και πλάτος όπου θα έπλεαν τα σκάφη που θα τους μετέφεραν, τον αριθμό των αλλοδαπών και τον τελικό προορισμό τους.

Παράλληλα, έδιναν στους δουλεμπόρους λεπτομέρειες για τις επιχειρησιακές κινήσεις των σκαφών της Ελληνικής Ακτοφυλακής, τις θέσεις στρατιωτικών εγκαταστάσεων και τους χώρους δομών διαμονής αλλοδαπών στα νησιά, ενώ τους έστελναν και φωτογραφίες στρατιωτικών οχημάτων! Μετά την άφιξη των αλλοδαπών σε ελληνικό έδαφος τους έδιναν οδηγίες πώς να κρυφτούν σε δύσβατες περιοχές ή ακόμη και μέσα σε δομές υγειονομικής υποστήριξης, ώστε να μην εντοπίζονται.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε από την Ασφάλεια Μυτιλήνης δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών στο ελληνικό έδαφος, κατασκοπία και παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη ώσπου να προσδιοριστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας των μελών των ΜΚΟ, αλλά και οι διασυνδέσεις τους σε Ελλάδα και Τουρκία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα