Παρέμβαση του Ι. Φιλιππάκη στην Επιτροπή για τις υποκλοπές

Ζητεί να εξεταστούν λόγω συνάφειας των υποθέσεων και οι παρακολουθήσεις 17 βουλευτών, του ιδίου, στελεχών της «δημοκρατίας» και άλλων προσώπων

Παρέμβαση μέσω επιστολής έκανε ο εκδότης της εφημερίδας «δημοκρατία» Γιάννης Φιλιππάκης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως στις 2 το μεσημέρι, έπειτα από αίτημα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη -όπως διέρρευσε-, ώστε να διερευνηθεί η απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκου Ανδρουλάκη.

Στην παρέμβασή του ο κ. Φιλιππάκης ζητεί να εξεταστούν παράλληλα από την επιτροπή, λόγω συνάφειας των υποθέσεων, και οι υποκλοπές/hacking των λογαριασμών ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) τόσο 17 βουλευτών όσο και του ιδίου, στελεχών της εφημερίδας, δικηγόρων και άλλων προσώπων. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η παράλληλη διερεύνηση είναι απαραίτητη «για την προστασία των θεσμών, το κύρος της Βουλής των Ελλήνων και την Ελευθερία του Τύπου».

Τα στοιχεία που αποδεικνύουν τις παραπάνω υποκλοπές περιέχονται τόσο στην ένορκη κατάθεση που έδωσε ο Βρετανός δικηγόρος της «δημοκρατίας» David Ηooper στην ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου όσο και στα αντίστοιχα υπομνήματα που κατέθεσε ο Βρετανός δικηγόρος στον Αρειο Πάγο.

Τα στοιχεία αυτά, που βρίσκονται στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης, αποδεικνύουν τη διάπραξη εγκληματικών υποκλοπών/hacking την περίοδο 2015-2016, όταν η «δημοκρατία» διερευνούσε τη «λίστα Λαγκάρντ». Επίσης, υπάρχει πλήθος άλλων ενδείξεων που εδραιώνουν την εικόνα ότι οι παρακολουθήσεις στην πραγματικότητα συνεχίστηκαν μέχρι τον Αύγουστο του 2019, οπότε και συνελήφθη στη Νέα Υόρκη, από το FBI, ο φυσικός αυτουργός τους, ο Ισραηλινός ντετέκτιβ Αβιράμ Αζάρι. Οπως αποκάλυψε στις ελληνικές Αρχές ο κ. Hooper, τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν τόσο στο πλαίσιο της συνεργασίας που είχε με το FBI για τη διερεύνηση της υπόθεσης όσο και μέσω των επαφών του με το εξειδικευμένο ινστιτούτο Citizens Lab, του πανεπιστημίου του Τορόντο, αλλά και στελέχη του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Thomson Reuters.

Οπως υπογραμμίζει ο κ. Φιλιππάκης στην επιστολή του, «λόγω της ταχύτητας ολοκλήρωσης της ανακριτικής διαδικασίας από την κυρία Αλεβιζοπούλου, δεν ήταν δυνατή η δρομολόγηση δικαστικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ για την αποκάλυψη περισσότερων στοιχείων της λεγόμενης “ελληνικής πτυχής” του διεθνούς δικτύου παρακολουθήσεων με κεντρικό πρόσωπο τον Αζάρι, ο οποίος είναι προφυλακισμένος από το 2019, ομολόγησε την ενοχή του ενώπιον του Δικαστηρίου της Νότιας Περιοχής της Νέας Υόρκης στις 20 Απριλίου 2022 και η ποινή κάθειρξής του θα ανακοινωθεί στις 4.30 μ.μ. της 19ης Οκτωβρίου 2022».

Υπενθυμίζουμε πως την υπόθεση, που είχε έρθει στο φως μέσα από την κατάθεση και τα στοιχεία που προσκόμισε ο κ. Hooper, έφερε στο φως η «δημοκρατία» τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, οι βουλευτές που είχαν πέσει θύματα υποκλοπών τη χρονική περίοδο 2015-2016, μέσω hacking, ήταν οι: Μάκης Βορίδης, Αθανάσιος Δαβάκης, Ολγα Κεφαλογιάννη, Βασίλειος Οικονόμου, Ιωάννης Δέδες, Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Ανδρέας Μαρίνος, Δημήτριος Κυριαζίδης, Παύλος Βογιατζής, Ροδούλα Ζήση, Αθανάσιος Μπούρας, Θεόδωρος Πάγκαλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Ελενα Ράπτη, Δώρα Αυγερινοπούλου, Διονύσης Σταμενίτης, Γεώργιος Μαυρωτάς.

Θύματα ήταν ακόμη:

• Ο ίδιος ο Ντέιβιντ Χούπερ και μέλη της οικογένειάς του.
• Ο Ανταμ Σπέκερ, Βρετανός επίσης δικηγόρος της «δημοκρατίας».
• Τα βρετανικά δικηγορικά γραφεία 5 RB.
• Ο σερ Μάικλ Τάγκεντχατ, συνταξιούχος δικαστικός και νυν συνεργάτης στα δικηγορικά γραφεία της 5 RB.
• Ο εκδότης της «δημοκρατίας» Γιάννης Φιλιππάκης.
• Οι τότε δημοσιογράφοι της «δημοκρατίας» Ν. Ελευθερόγλου και Αν. Κούτρα.
• Ο Αλέξανδρος Τάρκας, εξωτερικός αρθρογράφος της «δημοκρατίας», και συγγενικά του πρόσωπα.
• Ο Εμμανουήλ Μαργωμένος, δικηγόρος του κ. Φιλιππάκη.
• Ο Κωνσταντίνος Καμάρας, αρθρογράφος της «δημοκρατίας».
• Ο Ιωάννης Παρίσης, υποστράτηγος ε.α. του Ελληνικού Στρατού και συνεργάτης του κ. Τάρκα.

Στη Βουλή η υπόθεση Ανδρουλάκη, με την υποκρισία όλων να σοκάρει

Ο κύβος ερρίφθη: Υπό την πίεση της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση αναγκάζεται να φέρει την υπόθεση της απόπειρας παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη στη Βουλή, με την υποκρισία όλων των πλευρών να περισσεύει.

Κι αυτό διότι τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΠΑΣΟΚ, που σήμερα ωρύεται, είχαν δεχθεί ως αποδεικτικό υλικό στην προανακριτική επιτροπή τις περιβόητες «κασέτες» του Σάμπυ Μιωνή, που αποτελούσαν καταφανέστατα προϊόν υποκλοπής.

Επίσης, όταν προ μηνός η «δημοκρατία» με αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της έφερε στο φως ότι στα χέρια των αμερικανικών Αρχών βρίσκονται στοιχεία για «κοριούς» σε 17 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, δικηγόρων αλλά και δημοσιογράφων και στελεχών της εφημερίδας μας, τηρήθηκε σιγήν ιχθύος.

Κώφευαν

Και στις δύο περιπτώσεις οι περισσότερες πτέρυγες, που σήμερα κόπτονται, κώφευαν και σιωπούσαν. Η α λα καρτ ευαισθησία τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης, προεξάρχοντος του ΠΑΣΟΚ, εγείρει -αν μη τι άλλο- πλήθος ερωτημάτων.
Σε κάθε περίπτωση, μετά τις τελευταίες εξελίξεις η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας συνεδριάζει σήμερα, στις 14.00, κεκλεισμένων των θυρών. Επί τάπητος τίθενται η υπόθεση Ανδρουλάκη αλλά και οι καταγγελίες του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Στη συνεδρίαση θα κληθεί ο διοικητής της ΕΥΠ, ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ενώ παρόντες θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Η συνεδρίαση θα είναι απόρρητη, καθώς έτσι προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής, λόγω της παρουσίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Καθυστερημένα

Είχαν προηγηθεί σχετικά αιτήματα από το ΠΑΣΟΚ και -ομολογουμένως, καθυστερημένα- από τον ΣΥΡΙΖΑ, κι έτσι χθες νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο της Βουλής και του ζήτησε να ορίσει τη σχετική συνεδρίαση «το ταχύτερο δυνατόν». Εν τω μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία με την οποία καταργείται η επίμαχη διάταξη για τη μη ενημέρωση του θιγόμενου από παρακολούθηση, στην προσπάθειά του να χτίσει κοινό μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ.

Κι αυτό διότι η Χαριλάου Τρικούπη, καθόλα καιροσκοπικά, αναθεώρησε κατόπιν εορτής και ύστερα από τις καταγγελίες Ανδρουλάκη τη θέση του, με τον Χάρη Καστανίδη να υποστηρίζει ότι κακώς είχε υπερψηφιστεί από το κόμμα η σχετική τροπολογία τον Μάρτιο του 2021.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα