«Πράσινο φως» σε Εξεταστική (από τη Βουλή) για τις υποκλοπές!

Αρραγές μέτωπο από την αντιπολίτευση με 142 «ναι». Οι 157 βουλευτές της Ν.Δ. δήλωσαν «παρών». Την κλήτευση και του Μητσοτάκη θα ζητήσει το ΠΑΣΟΚ

Aνοίγει η αυλαία της κοινοβουλευτικής διερεύνησης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, με την Ολομέλεια να ανάβει το πράσινο φως για τη συγκρότηση Eξεταστικής Eπιτροπής. Η αντιπολίτευση έχτισε αρραγές μέτωπο υπέρ της σύστασης Eξεταστικής, καθώς «ναι» στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. είπαν οι 142 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση, το ΜέΡΑ25, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές (απουσίαζε μόνο ο Παναγιώτης Κουρουμπλής).

Οι 157 βουλευτές της Ν.Δ., από την άλλη, δήλωσαν «παρών», λέγοντας πως δεν μπορούν να κάνουν δεκτό το σκεπτικό της πρότασης, επιμένοντας στα περί δεκαετούς διερεύνησης, μη θέλοντας ωστόσο να δείξουν ότι αντιτίθενται στη συγκρότησή της. Σημειωτέον πως η Εξεταστική θα έχει μόλις έναν μήνα διορία προκειμένου να ολοκληρώσει τις εργασίες της, με δυνατότητα παράτασης. Η πολύωρη συνεδρίαση στην Ολομέλεια είχε μεν εντάσεις, πλην όμως κύλησε ομαλά, δεδομένης και της παντελούς απουσίας υπουργών.

Είναι χαρακτηριστικό πως στα υπουργικά έδρανα βρισκόταν όλη την ημέρα μόνο ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας. Πιο πολύ, όμως, από την -αναμενόμενη- απουσία του υπουργικού συμβουλίου αίσθηση και ποικίλα σχόλια προκάλεσε η απουσία του Ανδρέα Λοβέρδου. Ο βουλευτής επέλεξε να απουσιάσει και να ψηφίσει με επιστολική ψήφο, με την Κοινοβουλευτική του Ομάδα να δηλώνει ενήμερη για την απουσία του, η οποία ωστόσο σε κάθε περίπτωση δεν εξηγήθηκε…

Η Ν.Δ. τελικώς επέλεξε το «παρών», αν και αρχικώς είχε διαφανεί πως θα καταψηφίσει, προφανώς σε μια προσπάθεια να εκμηδενιστεί το ενδεχόμενο παρεκκλίσεων από την κομματική γραμμή, όπερ και εγένετο. Πάντως, αν και οι βουλευτές που πήραν τον λόγο στήριξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν έλειψαν και οι -έστω λιγοστές- στιγμές αυτοκριτικής, με τον εισηγητή του κόμματος Δημήτρη Καιρίδη, παρόλο που επέμεινε στα περί νόμιμης επισύνδεσης, να μιλά για «βαρύ ατόπημα που δικαιολογημένα ερέθισε τα αντανακλαστικά των δημοκρατικών πολιτών», καθώς και για «βάναυση παραβίαση της ιδιωτικότητας» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος, όπως και οι υπόλοιποι βουλευτές της Ν.Δ. επέμειναν στην ανάγκη χρονικής διεύρυνσης, με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. να ξεκαθαρίζει τη στάση του εξαρχής. Εισηγούμενος την πρόταση του κόμματός του ο Χάρης Καστανίδης σημείωσε πως «η Εξεταστική Επιτροπή δεν διερευνά περιόδους, αλλά υποθέσεις, εκείνη των κυρίων Ανδρουλάκη και Κουκάκη, αλλά και του ΚΚΕ».

Όσο για τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Μιχάλη Κατρίνη, ξεκαθάρισε πως «δεν μπορεί να μείνει στο απυρόβλητο ο πρωθυπουργός», κατηγορώντας τον πως έχει στον νου του τη συγκάλυψη αυτής της σκοτεινής υπόθεσης, ενώ επεσήμανε πως το κόμμα του δεν θα δεχθεί συμψηφιστικές λογικές και αοριστίες περί έρευνας σε βάθος δεκαετίας, όπως αυτές που επικαλείται η Ν.Δ. Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. ανακοίνωσε, διά στόματος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Κώστα Σκανδαλίδη, πως θα κληθεί και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

Σκληρή στάση την ίδια ώρα κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Γιάννη Ραγκούση να μιλά για επιτελικό παρακράτος κι όχι για μεμονωμένες περιπτώσεις παρακολουθήσεων, εκφράζοντας ταυτοχρόνως τον φόβο πως η Ν.Δ. θα ακρωτηριάσει τη λειτουργία της Εξεταστικής, όπως ακριβώς έπραξε και στην Εξεταστική για την υπόθεση της λίστας Πέτσα. Όσο για τον εισηγητή του κόμματος Γιώργο Κατρούγκαλο, υποστήριξε πως «η σήψη έχει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη», ο οποίος, όπως είπε, ευθύνεται και για τις παρακολουθήσεις και για την έκπτωση του κράτους δικαίου.

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Παύλου Πολάκη, που υποστήριξε ειρωνικά, αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πως «μας άκουγε όλους για να ξέρει, μην έχετε καμία αμφιβολία».

Μάλιστα, ασκώντας συνολική κριτική στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την κατηγόρησε πως έδιωξε τη Βασιλική Θάνου επειδή ετοίμαζε το πόρισμα για το πρακτορείο «Αργος», σχολιάζοντας με νόημα πως «ακόμη να βγει αυτή η απόφαση με τον καινούργιο που έχετε διορίσει…». Σημειωτέον πως οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων θα έχουν λίγες ημέρες διορία προκειμένου να στείλουν στον Κώστα Τασούλα τη λίστα με τους βουλευτές που θα την απαρτίζουν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα