Το Διοικητικό Πρωτοδικείο υποχρεώνει το Ελληνικό Δημόσιο να αποζημιώσει ασθενή που υπέστη θρόμβωση εξαιτίας του (υποχρεωτικού) εμβολιασμού για Covid
Την πρώτη απόφαση για αποζημίωση πολίτη ο οποίος υποστήριξε ότι υπέστη θρόμβωση εξαιτίας του εμβολίου της AstraZeneca εξέδωσε η ελληνική Δικαιοσύνη. Η απόφαση -όπως πληροφορείται η «δημοκρατία»- εκδόθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και με αυτή το Ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται να καταβάλει στον προσφεύγοντα -πρόκειται για άνδρα- το ποσό των 50.000 ευρώ ως αποζημίωση.
Η απόφαση έρχεται περίπου 4,5 χρόνια μετά την έναρξη των εμβολιασμών κατά του Covid-19 στην Ελλάδα και ανοίγει τον δρόμο και σε άλλους πολίτες που ενδεχομένως βρέθηκαν αντιμέτωποι με παρενέργειες του συγκεκριμένου εμβολίου, ώστε να αποζημιωθούν από τα ελληνικά δικαστήρια, όπως έχει συμβεί εξάλλου και στο εξωτερικό με αντίστοιχες δικαστικές αποφάσεις, αλλά και κυβερνητικά προγράμματα αποζημιώσεων.
Κατά τις πληροφορίες, με την απόφαση που εξέδωσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο έκανε δεκτή την αγωγή του προσφεύγοντα στο σύνολό της, ο οποίος επικαλέστηκε σοβαρή βλάβη στην υγεία του αφότου έλαβε το εμβόλιο της AstraZeneca (θρόμβωση) και έκρινε πως το ελληνικό κράτος όφειλε να είχε μεριμνήσει για την ασφάλεια των συγκεκριμένων εμβολίων με σκοπό την αποφυγή όποιων παρενεργειών αυτά μπορεί να έχουν για τους εμβολιαζομένους. Την είδηση της έκδοσης της σημαντικής αυτής απόφασης για αποζημίωση πολίτη στην Ελλάδα από τη βλάβη που υπέστη μετά τον εμβολιασμό του με το φαρμακευτικό σκεύασμα της AstraZeneca έκανε γνωστή μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Instagram ο Παναγιώτης Δαβίλας, επιχειρηματίας, πρώην αντιδήμαρχος Γαλατσίου.
Ο κ. Δαβίλας, ο οποίος είναι, μεταξύ άλλων, γνωστός στα social media για τον πύρινο λόγο του κατά των εμβολίων, με αφορμή την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης κάλεσε μάλιστα τους ακολούθους του που έχουν υποστεί βλάβες στην υγεία τους από το συγκεκριμένο εμβόλιο να προσφύγουν στην ελληνική Δικαιοσύνη και να αποζημιωθούν. Υπενθυμίζεται ότι από περίπου έναν χρόνο η AstraZeneca είχε ανακοινώσει ότι αποσύρει από την αγορά το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού, επικαλούμενη μειωμένη ζήτησή του. Στη σχετική ανακοίνωσή του ο φαρμακευτικός κολοσσός απέδιδε τη μείωση της ζήτησης του εμβολίου του σε πλεόνασμα διαθέσιμων επικαιροποιημένων αντίστοιχων σκευασμάτων που στοχεύουν τις νέες μεταλλάξεις του ίου. Η εταιρία ανέφερε ακόμα πως 3 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που παρασκεύασε παρασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και, σύμφωνα με ανεξάρτητους υπολογισμούς, σώθηκαν πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές μόνο τον πρώτο χρόνο.
Πάντως, μερίδα της αγοράς σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της εταιρίας είχε αποδώσει την απόφασή της για απόσυρση του εμβολίου της στην ύπαρξη σοβαρής παρενέργειας, γνωστής ως θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας. Αξιοσημείωτο είναι δε πως και η ίδια η AstraZeneca σε νομικό έγγραφο που είχε υποβάλλει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας τον Φεβρουάριο του 2014 είχε, εμμέσως πλην σαφώς, παραδεχτεί ότι το εμβόλιό της μπορεί «σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει TTS, δηλαδή θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας». Σύμφωνα ακόμα με τους ισχυρισμούς της εταιρίας, ο «αιτιολογικός μηχανισμός (σ.σ.: πρόκληση της θρομβολίας) δεν είναι γνωστός και το TTS μπορεί, επίσης, να προκληθεί και με την απουσία του εμβολίου AstraZeneca ή οποιουδήποτε εμβολίου».
Η εταιρία είχε αναγκαστεί να προβεί στη συγκεκριμένη παραδοχή όταν ο Βρετανός Τζέιμι Σκοτ, μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και πατέρας δύο παιδιών, την οδήγησε στα δικαστήρια, διεκδικώντας καταβολή αποζημίωσης για βλάβη που, όπως υποστήριξε, είχε προκληθεί στην υγεία του εξαιτίας του εμβολίου της AstraZeneca. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Σκοτ έμεινε με μόνιμο εγκεφαλικό τραύμα, αφού ανέπτυξε θρόμβο αίματος και αιμορραγία στον εγκέφαλο, που τον εμπόδισε να εργαστεί. Η αιμορραγία εκδηλώθηκε αφότου ο Σκοτ έλαβε το συγκεκριμένο εμβόλιο, τον Απρίλιο του 2021. Το νοσοκομείο είχε μάλιστα προειδοποιήσει τρεις φορές τη γυναίκα του ότι ο άντρας της επρόκειτο να πεθάνει.
Το Ηνωμένο Βασίλειο το έβαλε στο… ράφι, ο ΠΟΥ συνεχίζει να το θεωρεί «ασφαλές»!
Σήμερα το εμβόλιο της AstraZeneca -που είχε αναγγελθεί κατά την κυκλοφορία του από τον Μπόρις Τζόνσον ως «θρίαμβος για τη βρετανική επιστήμη»- δεν χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο σκεύασμα «ασφαλές και αποτελεσματικό για όλα τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω», αναφέροντας πως η αρνητική επίδραση που οδήγησε στη νομική ενέργεια (δηλαδή τις αγωγές κατά της εταιρίας) ήταν «πολύ σπάνια». Να σημειωθεί ότι η AstraZeneca είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρία στο Ηνωμένο Βασίλειο, με χρηματιστηριακή αξία άνω των 170 δισεκατομμυρίων λιρών, ενώ ο διευθύνων σύμβουλός της είναι το πιο ακριβοπληρωμένο αφεντικό μεταξύ των εταιριών του FTSE 100, με κέρδη κοντά στα 19 εκατομμύρια λίρες!