Ο Λέων 14ος, κατά κόσμον Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ, είναι ο νέος ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Θεωρείται μετριοπαθής και συνεχιστής του Φραγκίσκου
Ο λευκός καπνός που βγήκε από την καμινάδα της στέγης της Καπέλα Σιξτίνα σήμαινε πως η διαδικασία εκλογής του νέου Ποντίφικα -μετά την τέταρτη ψηφοφορία- είχε ολοκληρωθεί. Και οι χιλιάδες πιστοί, που από νωρίς χθες είχαν κατακλύσει την πλατεία έξω από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, ανέμεναν να ακούσουν το όνομα του νέου επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και διαδόχου του αποδημήσαντος Φραγκίσκου. Τελικά, λίγη ώρα αργότερα το βράδυ της Πέμπτης, εμφανώς συγκινημένος, ο νέος Πάπας Λέων 14ος, κατά κόσμον Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ, βγήκε, όπως ορίζει το πρωτόκολλο, στο μπαλκόνι της Βασιλικής και χαιρέτησε το πλήθος, που τον επευφημούσε με τη φράση «Ζήτω ο Πάπας».
«Ειρήνη σε όλους, αδελφοί και αδελφές. Αυτός είναι ο πρώτος χαιρετισμός του Αναστάντος Κυρίου και αυτός ο χαιρετισμός ας φτάσει στις οικογένειές σας, σε όλη τη Γη. Η ειρήνη ας είναι μαζί σας. Αυτή είναι η ειρήνη του Αναστάντος Κυρίου, μια ειρήνη ταπεινή και επίμονη, προέρχεται από τον Θεό που μας αγαπά όλους απεριόριστα» ήταν τα πρώτα λόγια του 69χρονου, γεννημένου στο Σικάγο των ΗΠΑ, καρδιναλίου, μετά την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Του πρώτου Αμερικανού -και τέταρτου μη Ιταλού- Πάπα που εκλέγεται, με την ανάδειξή του να φαντάζει απολύτως συντονισμένη με την εποχή που χαρακτηρίζεται και από την παρουσία Τραμπ στον Λευκό Οίκο, αν και ο ίδιος δεν συγκαταλεγόταν στα «φαβορί». Ο Τραμπ πάντως ήθελε έναν Αμερικανό Πάπα – έσπευσε άλλωστε να τον συγχαρεί δημοσίως. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος δεν θεωρείται συντηρητικός, μια και είναι κοινωνικά πιο ευαίσθητος, περισσότερο κοντά στη νοοτροπία του Φραγκίσκου, ενώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η αμερικανική Δεξιά τον χαρακτηρίζει «μαλακό στις θέσεις του».
«Ο Θεός σάς αγαπά όλους»
«Θυμόμαστε ακόμα την αδύναμη φωνή του Πάπα Φραγκίσκου που ευλόγησε τη Ρώμη, όλο τον κόσμο, το πρωί του Πάσχα. Επιτρέψτε μου να συνεχίσω εκείνη την ευλογία. Ο Θεός σάς αγαπά όλους. Το κακό δεν θα υπερισχύσει. Χωρίς φόβο, ενωμένοι, χέρι χέρι, προχωρούμε. Είμαστε μαθητές του Κυρίου, ο κόσμος χρειάζεται το φως του. Είναι η γέφυρα για να φτάσει σε μας ο Θεός και η αγάπη του. Βοηθήστε μας να οικοδομήσουμε γέφυρες με διάλογο, με συναντήσεις, ενωμένοι όλοι, ως ένας μόνο λαός. Πάντα με ειρήνη. Πάπα Φραγκίσκε, σε ευχαριστούμε» ανέφερε απευθυνόμενος στους πιστούς, λέγοντας επίσης ότι δίνει άφεση αμαρτιών, όπως έκαναν και οι προκάτοχοί του όταν ανέλαβαν το αξίωμά τους. Την πρώτη ευλογία του Ποντίφικα έλαβαν μάλιστα οι πάνω από 200.000 άνθρωποι που έσπευσαν στο Βατικανό για να τον υποδεχθούν.
Ο -πρώην πια- καρδινάλιος Πρέβοστ, που θεωρείται μετριοπαθής και συμφιλιωτικός, ήταν επίσκοπος στο Τσικλάγιο, στο βορειοδυτικό Περού, από το 2015 μέχρι το 2023, ενώ εκείνη ήταν η χρονιά που ο Φραγκίσκος τον έφερε στη Ρώμη και τον έκανε επικεφαλής του γραφείου του Βατικανού, το οποίο επιλέγει ποιοι ιερείς θα υπηρετήσουν ως επίσκοποι σε όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι είχε λόγο στην επιλογή πολλών σημερινών επισκόπων, ενώ οι γνωρίζοντες ορθώς υπογραμμίζουν πως «στη βάση της επιλογής, είχε και γνώση των πεπραγμένων τους». Αλλωστε, ο Φραγκίσκος ήταν αυστηρός με τους «φακέλους» των ανθρώπων της Ιεραρχίας, καθώς τα σκάνδαλα που βάραιναν τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ήταν πολλά – και σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο καταγγελιών σεξουαλικών παρενοχλήσεων και κακοποιήσεων ανηλίκων σε ιδρύματα. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πάντως το 2023 στο Βατικανό ο Πρέβοστ είπε: «Το έργο μας είναι να διευρύνουμε τη σκηνή μας και να γνωστοποιήσουμε σε όλους ότι είναι καλοδεχούμενοι στην Εκκλησία».
Μένει να φανεί τώρα αν ο νέος Πάπας θα μεταβεί στη Νίκαια στα τέλη Μαΐου για να συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο -όπως είχε συμφωνηθεί με τον Φραγκίσκο-, επ’ ευκαιρία των 1.700 ετών από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο. Οι λεπτομέρειες της συνάντησης έχουν συμφωνηθεί και μένει να καθοριστεί αν ο νέος Πάπας θα παρευρεθεί ή θα επιλέξει να στείλει κάποιον εκπρόσωπό του.
Ο συμβολισμός με το όνομα και η κληρονομιά του προκατόχου του
Ο τελευταίος Πάπας που επέλεξε το όνομα «Λέων» ήταν ο Λέων ΙΓ’ (1878-1903), ο οποίος έμεινε στην Ιστορία γιατί εκείνη την εποχή αφιέρωσε το έργο του σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης – ενώ συχνά πυκνά του αποδίδεται πως έθεσε τα θεμέλια για τη σύγχρονη Καθολική Εκκλησία. Ο νέος Πάπας Λέων ΙΔ’, όμως, έρχεται να καθίσει στον θρόνο σε μια εντελώς διαφορετική εποχή, και όλοι τώρα περιμένουν να δουν τις πρώτες κινήσεις του, αλλά και το αν θα επιλέξει να συνεχίσει στο μονοπάτι που διάνοιξε ο προκάτοχός του Φραγκίσκος.
Ο Πρέβοστ γεννήθηκε στο Σικάγο, στις 14 Σεπτεμβρίου 1955, και ήταν γιος του Λούις Μάριους Πρέβοστ και της Μίλντρεντ Μαρτίνεζ. Ολοκλήρωσε τις δευτεροβάθμιες σπουδές του στο μικρό ιεροδιδασκαλείο του Τάγματος του Αγίου Αυγουστίνου το 1973, ενώ το 1977 απέκτησε πτυχίο Βιοεπιστημών στα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο Βιλανόβα. Το 1985 συμμετείχε στην αποστολή των Αυγουστινιανών στο Περού και υπηρέτησε ως καγκελάριος της Εδαφικής Προλατρείας του Τσουλουκανάς από το 1985 έως το 1986. Το 1988 επέστρεψε στο Περού, όπου για τα επόμενα 10 χρόνια διηύθυνε το ιερατικό σεμινάριο των Αυγουστινιανών στο Τρουχίγιο. Αμέσως μετά εξελέγη επαρχιακός της αυγουστινιανής επαρχίας του Σικάγου και επέστρεψε στις ΗΠΑ για να αναλάβει το αξίωμα στις 8 Μαρτίου 1999.
Το 2000 ο Πρέβοστ επέτρεψε στον πατέρα Τζέιμς Ρέι, Αυγουστινιανό ιερέα που είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα από το 1991 λόγω καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, να κατοικεί στο μοναστήρι St John Stone στο Σικάγο. Στις 6 Φεβρουαρίου 2025, ο Φραγκίσκος τον προήγαγε σε καρδινάλιο-επίσκοπο, αναθέτοντάς του την Υπομητροπολιτική Επισκοπή του Αλμπανο στην επαρχία της Ρώμης. Εχει δεχθεί επικρίσεις από υποστηρικτές επιζώντων κακοποίησης κληρικών για τον χειρισμό του σε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του στο Αυγουστινιανό Τάγμα και στο Περού.