Διπλωματικός πυρετός για τον τερματισμό του πολέμου. Ο Ουκρανός πρόεδρος «σήκωσε το γάντι» του Ρώσου ομολόγου του για συνάντηση στην Τουρκία την Πέμπτη. Θρίλερ με την κατάπαυση του πυρός
Εξελίξεις έπειτα από καιρό διπλωματικής στασιμότητας έφερε το Σαββατοκύριακο στο ουκρανικό ζήτημα, καθώς η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε εκεχειρία 30 ημερών χωρίς όρους από σήμερα, 12 Μαΐου, με την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, απειλώντας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με την επιβολή νέων «μαζικών» κυρώσεων, αν αποτύχει να συμμορφωθεί. Η ανακοίνωση έγινε από τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Ουκρανίας, έπειτα από μία συνάντησή τους στο Κίεβο, στη διάρκεια της οποίας είχαν τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο Τραμπ.
Ο Ρώσος πρόεδρος από την πλευρά του αντιπρότεινε απευθείας διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη στις 15 Μαΐου, αλλά δεν απάντησε στο τελεσίγραφο του Κιέβου και των δυτικών συμμάχων του, βάζοντας μάλιστα στο παιχνίδι την Τουρκία. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είδε θετικά τη ρωσική πρόταση και δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε συνομιλίες με τη Ρωσία – αλλά μόνο εφόσον ο Βλαντιμίρ Πούτιν συμφωνήσει στην άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει. «Αναμένουμε από τη Ρωσία να επιβεβαιώσει εκεχειρία -πλήρη, διαρκή και αξιόπιστη- από τις 12 Μαΐου. Ανέφερε ακόμη: «θα περιμένω προσωπικά τον Πούτιν την Πέμπτη. Ελπίζω αυτή τη φορά να μη βρουν οι Ρώσοι νέους λόγους αναβολής και υπεκφυγής».
Οι δηλώσεις του Ζελένσκι υποστηρίχτηκαν και από ηγέτες όπως ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Κρίστοφερ Λούξον, ο οποίος έγραψε ότι «η Νέα Ζηλανδία στηρίζει μία δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία – ξεκινώντας με πλήρη και άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε επίσης τη στήριξή του στην πρόταση για εκεχειρία και επαίνεσε την ιδέα των συνομιλιών ως «πιθανώς σπουδαία μέρα για Ρωσία και
Ουκρανία».
Αεροπορικές επιδρομές
Το βράδυ του Σαββάτου οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν νέες αεροπορικές επιδρομές, εξαπολύοντας περισσότερα από 100 drones σε στόχους σε όλη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου. Επίσης, χερσαίες επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες φορές τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο. Ο επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι, Αντρίι Γερμάκ, τόνισε ότι «η Ρωσία δεν πρέπει να κρύβει την πρόθεσή της να συνεχίσει τον πόλεμο πίσω από λόγια. Εκεχειρία πρώτα για 30 ημέρες, και όλα τα υπόλοιπα μετά». Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησε, λέγοντας πως «δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις όσο μιλούν τα όπλα».
Ο Πούτιν, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους στο Κρεμλίνο, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι «ανοιχτή σε σοβαρές συνομιλίες με την Ουκρανία», αλλά επιμένει σε συνομιλίες που θα επικεντρωθούν στις «ριζικές αιτίες» της σύγκρουσης. Πρότεινε επανέναρξη των άμεσων διαπραγματεύσεων που διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2022, χωρίς προϋποθέσεις, και πρόσθεσε ότι «δεν αποκλείεται η επίτευξη νέας εκεχειρίας». Υπενθυμίζεται πως οι προηγούμενες συνομιλίες κατέρρευσαν μετά τη σφαγή αμάχων από ρωσικές δυνάμεις στα περίχωρα του Κιέβου, μεταξύ άλλων στην πόλη Μπούτσα.
Στην Ουάσινγκτον ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ ανακοίνωσε δικομματική στήριξη σε νομοσχέδιο που θα επιβάλει «συντριπτικές» νέες κυρώσεις και δασμούς σε χώρες που αγοράζουν ρωσικά προϊόντα, εάν ο Πούτιν δεν συμμετάσχει σε σοβαρές συνομιλίες, ενώ έτοιμη να αυστηροποιήσει τις κυρώσεις δήλωσε και η Ευρωπαϊκή Ενωση διά στόματος της επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Παρά τη διάθεση για διάλογο, η Ρωσία δεν δέχεται εξωτερικές πιέσεις, τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.