Κρίσιμες οι αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από Fitch και Scope

Η πορεία της χώρας στο μικροσκόπιο των διεθνών οίκων

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθεί ο χορός των αξιολογήσεων από τους διεθνείς οίκους για το πρώτο εξάμηνο του 2025. Εχουν προηγηθεί τρεις αναβαθμίσεις, από τη Moody’s και την DBRS τον Μάρτιο και από τον S&P τον περασμένο Απρίλιο. Την ερχόμενη Παρασκευή, 16 Μαΐου, ο Fitch θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του για το ελληνικό αξιόχρεο και έπειτα από δύο εβδομάδες, στις 30 Μαΐου, θα ακολουθήσει ο Scope. Οι αξιολογήσεις τους θα γίνουν εν μέσω θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας, με ρυθμό ανάπτυξης που αναμένεται το 2025 να παραμείνει υψηλότερος από εκείνον της ευρωζώνης και πρωτογενή πλεονάσματα πολύ πάνω από τον στόχο, λόγω των υψηλών εσόδων από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ο Fitch έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα (BBB – με σταθερές προοπτικές) τον Νοέμβριο του 2023, αλλά δεν προχώρησε σε κάποια αναβάθμιση της αξιολόγησης ή των προοπτικών πέρυσι. Αντίθετα, ο S&P, που έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα λίγο πριν από τον Fitch (Οκτώβριο του 2023), προχώρησε πέρυσι στην αναβάθμιση των προοπτικών της σε θετικές και φέτος τον Απρίλιο αναβάθμισε το αξιόχρεό της σε ΒΒΒ. Στην αναβάθμιση σε ΒΒΒ, εντός δηλαδή της επενδυτικής βαθμίδας, είχαν προχωρήσει νωρίτερα επίσης ο DBRS και ο Scope. Και οι τρεις αυτοί οίκοι τόνισαν ιδιαίτερα την ταχύτερη από την αναμενόμενη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Προσαρμογή

Τα έσοδα από τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής -όπως η σύνδεση ταμειακών μηχανών με POS και την ΑΑΔΕ, η υποχρεωτική χρήση POS από όλες τις επαγγελματικές ομάδες, το myDATA κ.ά.- έχουν πλέον μόνιμο χαρακτήρα, κάτι που διευκολύνει τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο S&P τον Απρίλιο. O S&P σημείωσε ότι αναβάθμισε την Ελλάδα λόγω της αταλάντευτης δημοσιονομικής πειθαρχίας της. Επιπλέον, σημείωσε ότι οι προβλέψεις του εξακολουθούν να δείχνουν θετικά κέρδη από την ανάπτυξη για το δημόσιο ταμείο και ότι «αυτό δίνει στην κυβέρνηση ουσιαστική δημοσιονομική ευελιξία για τη λήψη επιλεκτικών μέτρων».

Το γεγονός ότι λίγες ημέρες μετά η Eurostat ανακοίνωσε πως το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας πέρυσι ήταν 4,8%, δηλαδή διπλάσιο από τον στόχο, έχει ενισχύσει τις προσδοκίες για τη μείωση του δημόσιου χρέους και αυτό προφανώς θα ληφθεί υπόψη στις αξιολογήσεις, τόσο στις επικείμενες από τον Fitch και τον Scope όσο και αυτές που θα ακολουθήσουν στο β’ εξάμηνο του έτους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img