Ο Ζελένσκι προκάλεσε δημοσίως τον Πούτιν να προσέλθει στις ειρηνευτικές συνομιλίες, που έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη 15 Μαΐου
Διπλωματικός πυρετός επικρατεί εν όψει των συνομιλιών Μόσχας – Κιέβου στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη, καθώς η προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να οδηγήσει σε ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία φαίνεται να φτάνει σε κρίσιμο σημείο. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκάλεσε δημοσίως τον Βλαντίμιρ Πούτιν να προσέλθει στις ειρηνευτικές συνομιλίες, που έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη 15 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, κίνηση που ήρθε έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο εντατικής διπλωματίας.
Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι θα βρεθεί προσωπικά στην Τουρκία, αποδεχόμενος την πρόταση του Κρεμλίνου για άμεσες συνομιλίες, παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία προτίθεται να σταματήσει τις επιθέσεις της. «Ελπίζω αυτήν τη φορά ο Πούτιν να μην ψάξει για δικαιολογίες. Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε, να τελειώσουμε αυτόν τον πόλεμο» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή σκιάζεται από έντονες αμφιβολίες και πολιτικές εντάσεις. Ο Ζελένσκι και οι Ευρωπαίοι ηγέτες απαιτούν άμεση κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών από τη Ρωσία, προειδοποιώντας για σφοδρές νέες κυρώσεις σε περίπτωση άρνησης. Αν και οι ΗΠΑ φέρεται ότι υποστηρίζουν αυτήν τη γραμμή, ο πρόεδρος Τραμπ έχει υιοθετήσει πιο ήπιους τόνους στις δημόσιες δηλώσεις του.
«ΚΑΝΤΕ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΡΑ!!!» έγραψε σε ανάρτησή του στο Truth Social, προσθέτοντας τη Δευτέρα πως ήταν «πολύ επίμονος» να πραγματοποιηθεί η συνάντηση, την οποία χαρακτήρισε «πολύ σημαντική». Παράλληλα ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ ανακοίνωσε ότι έχει διακομματική στήριξη για ένα νομοσχέδιο που προβλέπει «συντριπτικές» κυρώσεις στη Ρωσία, με δασμούς 500% σε εισαγωγές από χώρες που συναλλάσσονται με τη Μόσχα στον ενεργειακό τομέα. Η διπλωματική κινητικότητα κορυφώθηκε με τη συνάντηση των ηγετών της λεγόμενης «Συμμαχίας των Προθύμων» (Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και Πολωνίας) στο Κίεβο, όπου εξέφρασαν ανοιχτά την υποστήριξή τους στον Ζελένσκι και ζήτησαν να σταματήσουν οι ρωσικές επιθέσεις έως τη Δευτέρα, προειδοποιώντας για νέες κυρώσεις από κοινού με τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής η Ρωσία όχι μόνο δεν τήρησε κατάπαυση του πυρός, αλλά εκτόξευσε 108 drones, από τα οποία 55 καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αεράμυνα. Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Αντρίι Σιμπίχα δήλωσε ότι «οι Ρώσοι αγνοούν πλήρως την πρόταση για πλήρη και διαρκή κατάπαυση του πυρός» κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Λονδίνο με υπουργούς Εξωτερικών από την Ε.Ε. και τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις.
Ομάδα Βαϊμάρης
«Συζητήσαμε πώς θα ενισχύσουμε περαιτέρω τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για την υποστήριξη της Ουκρανίας στη συνεχιζόμενη άμυνά της κατά του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας» αναφέρεται στην κοινή δήλωση της ομάδας Βαϊμάρης. «Η Ουκρανία θα πρέπει να είναι σίγουρη για την ικανότητά της να συνεχίσει να αντιστέκεται με επιτυχία στη ρωσική επιθετικότητα με τη δική μας υποστήριξη» αναφέρεται σε κοινή δήλωση. Η Μόσχα από την πλευρά της διατείνεται πως είναι ανοιχτή σε συνομιλίες, χωρίς όμως να αποδέχεται καμία μορφή πίεσης. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει έτοιμος να διαπραγματευτεί χωρίς προϋποθέσεις, ωστόσο απαιτεί την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας σε τέσσερις ουκρανικές περιοχές που η Ρωσία προσάρτησε το 2022, παρά το γεγονός ότι δεν τις ελέγχει πλήρως. Επιπλέον, το Κρεμλίνο διατηρεί την αξίωση για αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους, πρόταση που φέρεται ότι εξετάζει θετικά η κυβέρνηση Τραμπ.
Το ερώτημα που πλανάται είναι εάν αυτή η ρωσική «προσφορά ειρήνης» είναι πράγματι ειλικρινής ή πρόκειται για τακτικισμό. Οπως αναφέρουν αναλυτές του BBC, η πρόταση ενδέχεται να στοχεύει στην εξασφάλιση χρόνου για τη Ρωσία και στη διάσπαση της δυτικής ενότητας υπέρ της Ουκρανίας. Αν η Μόσχα καταφέρει να εμφανιστεί διεθνώς ως δύναμη «ειρηνικής διάθεσης», ενώ συνεχίζει τις επιχειρήσεις της στο πεδίο, ενδέχεται να αποκομίσει διπλωματικά οφέλη και να επηρεάσει θετικά τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ υπό την ηγεσία Τραμπ, που διατηρεί μια πιο ευέλικτη στάση. Την ίδια ώρα η Τουρκία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς φιλοξενεί τις συνομιλίες, με τον πρόεδρο Ερντογάν να εκφράζει ελπίδα για «μόνιμη λύση». Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με το CNN Turk, ακόμα και η φυσική παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ στις συνομιλίες της Πέμπτης, κάτι που δεν διέψευσε κι ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, και που θα προσδώσει ιδιαίτερο βάρος στις εξελίξεις.