«Πόρτα» Δένδια στη συμμετοχή της Τουρκίας στα εξοπλιστικά της Ε.Ε.

Σε αντίθεση με την ήπια αναφορά του Μητσοτάκη πριν από μία εβδομάδα στο Βερολίνο

Σαφές και καθαρό μήνυμα στους Ευρωπαίους ομολόγους του να μη συμμετάσχει η Τουρκία στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης έστειλε χθες από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Σε αντίθεση με την ήπια αναφορά του πρωθυπουργού στο θέμα πριν από μία εβδομάδα στο Βερολίνο, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, ο κ. Δένδιας ήταν απόλυτος και κατηγορηματικός, λέγοντας πως «δεν νοείται να μετέχουν αδιάκριτα στο ευρωπαϊκό εγχείρημα χώρες που απειλούν άλλες χώρες, και μάλιστα μέλη της Ε.Ε.», και αναρωτήθηκε «πώς θα υπερασπιστούμε την Ευρώπη, εάν ο εχθρός βρίσκεται εντός των τειχών;».

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. συνεδρίασε χθες και, σύμφωνα με τον υπουργό, μεταξύ άλλων θεμάτων, όπως αυτό της Ουκρανίας, στην ατζέντα ήταν η προσπάθεια να επανεξοπλιστεί η Ευρώπη, ώστε να έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό της, να υπερασπίσει έναν χώρο δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασίας του ανθρώπου. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως «πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως τονίσει ότι είναι απαραίτητο σε αυτό το εγχείρημα να συμμετέχουν χώρες οι οποίες σέβονται και ασπάζονται το αξιακό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και ξεκαθάρισε: «Δεν νοείται να μετέχουν αδιάκριτα στο ευρωπαϊκό εγχείρημα χώρες που απειλούν άλλες χώρες, και μάλιστα μέλη της Ε.Ε., που δεν αναγνωρίζουν άλλες χώρες, και μάλιστα μέλη της Ε.Ε., που δεν ασπάζονται τους ίδιους κανόνες δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν μπορούμε να υπερασπίσουμε την Ευρώπη, εάν ο εχθρός βρίσκεται εντός των τειχών».

Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός ενώπιον του κ. Μερτς πριν από μία εβδομάδα είχε πει πως «ενδεχόμενες μελλοντικές αμυντικές συνεργασίες πρέπει να πληρούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις», σημειώνοντας ότι «οι προϋποθέσεις αυτές έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι τρίτες χώρες οι οποίες θέλουν με κάποιον τρόπο να συνδεθούν αμυντικά με την Ευρώπη θα πρέπει να δείχνουν, αν μη τι άλλο, μια υψηλή συμμόρφωση ως προς την κοινή πολιτική εξωτερικών και ασφάλειας ή -γιατί όχι;- να υπογράψουν και μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Ε.Ε.».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img