Η συντριπτική πλειονότητα των κρατών-μελών ενέκρινε το ευρωπαϊκό εξοπλιστικό πρόγραμμα SAFE, δίχως να εξαιρεί την Τουρκία από τη «χρυσή πίτα» των 150 δισ. ευρώ!
Η φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη κατάντησε πια αδιάφορος ψίθυρος, την ώρα που η Τουρκία έχει καταστεί προνομιακός-στρατηγικός εταίρος του ευρωπαϊκού μπλοκ, που με τη σειρά του αντιλαμβάνεται τον «σουλτάνο» Ερντογάν όχι βεβαίως ως απειλή για τα ελληνικά -άρα και τα ευρωπαϊκά- συμφέροντα, αλλά ως «παίκτη» μέσω του οποίου οι μεγάλες δυνάμεις θα προωθήσουν τα μετα-ιμπεριαλιστικά τους σχέδια τόσο στη νοτιοανατολική Ευρώπη όσο όμως και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Τι κι αν η Αθήνα, διά στόματος του υπουργού Aμυνας Νίκου Δένδια, τόνιζε -δίχως όμως να αναφέρεται ευθέως στην Τουρκία (άραγε, γιατί αυτή η αποφυγή;)- πως «δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε την Ευρώπη εάν ο εχθρός βρίσκεται εντός των τειχών»; Τι κι αν ο Ελληνας υπουργός προσέθετε ότι «δεν νοείται να μετέχουν αδιάκριτα στο ευρωπαϊκό εγχείρημα χώρες που απειλούν άλλες χώρες, και μάλιστα μέλη της Ε.Ε., που δεν αναγνωρίζουν άλλες χώρες, και μάλιστα μέλη της Ε.Ε., που δεν ασπάζονται τους ίδιους κανόνες δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων»; Οι φόβοι, οι ενστάσεις, οι αντιρρήσεις της ελληνικής πλευράς όχι μόνο δεν βρήκαν την παραμικρή -έστω και τυπική- ανταπόκριση, αλλά πετάχτηκαν στα σκουπίδια με τον πιο εμφατικό τρόπο, καθώς η συντριπτική πλειονότητα της Ε.Ε. ενέκρινε το πρόγραμμα SAFE (Security Action for Europe) σχετικά με τον επανεξοπλισμό της, δίχως να εξαιρεί τη διαρκώς προκλητική Τουρκία από τη «χρυσή πίτα» των 150 δισ. ευρώ.
Από το δανειακό δηλαδή εργαλείο που στοχεύει στην ενίσχυση της άμυνας της Ευρώπης και, βάσει όσων προβλέπονται, κάθε κράτος-μέλος δικαιούται μερίδιο, υπό την προϋπόθεση πως η προμήθεια θα είναι κατά 65% ευρωπαϊκή και κατά 35% παραγωγής τρίτης χώρας. Η πόρτα για την Τουρκία ανοίγει διάπλατα βέβαια και λόγω της πρόβλεψης που υπάρχει στο πρόγραμμα να μπορούν να συμμετάσχουν και οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες και μέλη του ΝΑΤΟ. Επίσης, εταιρίες από τρίτες χώρες δεν αποκλείονται από τις προμήθειες, εφόσον έχουν έδρα και παραγωγή στην Ε.Ε. και συμμορφώνονται με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Σημειώνεται πως στο 65% συμπεριλαμβάνονται, εκτός από κράτη-μέλη της Ε.Ε., και η Ουκρανία, αλλά και χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, όπως η Νορβηγία.
«Πολύτιμος συνεργάτης»
Κάπως έτσι, λοιπόν, η Τουρκία μπήκε στο παιχνίδι, εκμεταλλευόμενη το γεγονός πως οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν πλέον την Αγκυρα ως έναν κρίσιμο και εξαιρετικά πολύτιμο συνεργάτη, καθώς, πέρα από τη «δυνατή» αμυντική της βιομηχανία, η γειτονική μας χώρα διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος στρατό του ΝΑΤΟ. Δίχως να παραγνωρίζεται βέβαια και ο αναβαθμισμένος ρόλος της τόσο στο Ουκρανικό, λόγω της στενής σχέσης που διατηρεί και με τις δύο πλευρές, όσο όμως και στο Μεσανατολικό, με την επιρροή της στη νέα συριακή κυβέρνηση.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με πανηγυρικό της μήνυμα στο Χ, εκθείασε τη συμφωνία και έδωσε τα εύσημα στην πολωνική προεδρία της Ε.Ε. για το α’ εξάμηνο του 2025. «Εξαιρετικά νέα – το Δάνειο Βιομηχανικής Ετοιμότητας για την Αμυνα, SAFE, έχει συμφωνηθεί από τα κράτη-μέλη. Η Ευρώπη αναλαμβάνει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της άμυνα σε έναν όλο και πιο επικίνδυνο κόσμο. Αυτό σημαίνει υπερσύγχρονες ικανότητες – για την Ενωσή μας, για την Ουκρανία, για την ήπειρό μας στο σύνολό της. Πολλές ευχαριστίες στην @POLAND25EU για την υποστήριξη αυτής της κρίσιμης πρωτοβουλίας» έγραψε η επικεφαλής της Κομισιόν.
Αξίζει να σημειωθεί πως η τελική έγκριση θα πρέπει να δοθεί από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 27 Μαΐου, ενώ το γεγονός πρέπει να λογίζεται ως αναπότρεπτο πια, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να την εμποδίσουν, καθότι αποφασίστηκε η συμμετοχή τρίτων χωρών να εγκρίνεται με ειδική πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία.