Νέες αποκαλύψεις για τα μέλη του κυκλώματος με τα υποτιμολογημένα κινεζικά πατίνια, ποδήλατα, υποδήματα και ρούχα
Yπερπολυτελείς βίλες στην Αθήνα, στη Σαντορίνη και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων αγόραζαν τα μέλη του κυκλώματος με τα υποτιμολογημένα κινεζικά πατίνια, ποδήλατα, υποδήματα και ρούχα, για να «ξεπλένουν» τα κέρδη τους σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και άλλων ευρωπαϊκών κρατών από τη μη καταβολή των αναλογούντων δασμών και φόρων.
Τα μέλη του κυκλώματος απέσυραν σημαντικά χρηματικά ποσά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή προχωρούσαν σε πολλαπλές διατραπεζικές μεταφορές για να εξαφανιστούν τα ίχνη του βρόμικου χρήματος, διαθέτοντάς τα σε νόμιμες δραστηριότητες. «Μαύρα» κεφάλαια διοχετεύονταν σε διάφορες μορφές επενδύσεων, όπως η αγορά ακινήτων υψηλής αξίας. Τουλάχιστον ένα από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα αγόρασε το 2022 πολυτελή κατοικία στη Βούλα αξίας άνω των 350.000 ευρώ. Το ίδιο πρόσωπο είχε αγοράσει σπίτι άνω των 100 τ.μ. σε τουριστική περιοχή της Σαντορίνης, χρησιμοποιώντας το ως εξοχική κατοικία, αλλά και για βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Κερδοσκοπία
Στην κατοχή του βρέθηκε και τρίτο ακίνητο, στο Ελληνικό, σε κομβικό δρόμο κοντά στην παραλιακή ζώνη. Οι Αρχές ερευνούν όλες τις πτυχές της υπόθεσης που αφορά τη νομιμοποίηση των εσόδων τους από τις παράνομες δραστηριότητες της υποφορολόγησης των εισαγόμενων εμπορευμάτων. Η σπείρα κερδοσκοπούσε επί τέσσερα χρόνια δηλώνοντας ψευδώς χαμηλότερες τιμές ή κατηγορίες προϊόντων, ενώ έπρεπε να υπόκεινται σε υψηλότερους δασμούς και ΦΠΑ. Δηλώνοντας πλασματικές χαμηλές τιμές στο Τελωνείο Πειραιά, κατέβαλλαν μικρότερα ποσά σε σχέση με τα χρήματα που όφειλαν να καταβάλουν.
Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τελωνειακοί και εκτελωνιστές οι οποίοι δεν προέβαιναν σε καμία αναπροσαρμογή της δηλωθείσας αξίας κατά τη διαδικασία του εκτελωνισμού των εμπορευμάτων. Οι τιμές που δηλώνονταν ήταν μικρότερες από το 50% της πραγματικής αξίας… Μια άλλη πτυχή της κομπίνας αποτελεί η κατάχρηση του τελωνειακού καθεστώτος 42, το οποίο προβλέπει απαλλαγή από τον ΦΠΑ κατά την εισαγωγή, υπό την προϋπόθεση ότι τα αγαθά θα μεταφερθούν σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Στην πραγματικότητα, τα προϊόντα ποτέ δεν έφευγαν από την Ελλάδα, αλλά διοχετεύονταν στη χώρα και πωλούνταν στη «μαύρη αγορά» χωρίς την καταβολή του ΦΠΑ του 24%. Για να πετύχουν τον σκοπό τους χρησιμοποιούσαν εικονικές εταιρίες-βιτρίνα στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, εμφανίζοντας ότι είναι οι εισαγωγείς. Οι τελωνισμοί γίνονταν μέσω του καθεστώτος 42 ή 40, χωρίς να καταβάλλεται ο προβλεπόμενος φόρος. Μάλιστα, χρησιμοποιούσαν στοιχεία και διευθύνσεις από προηγούμενες μεταφορές εμπορευμάτων μέσω του Τελωνείου Πειραιά στα οποία είχε δοθεί πράσινο φως κατά τον τελωνειακό έλεγχο.
Οι ελεγκτικές Αρχές διαπίστωσαν πως οι εταιρίες-βιτρίνα λειτουργούσαν μόνο στα χαρτιά, χωρίς πραγματική δραστηριότητα. Δεν διέθεταν φυσική παρουσία ή λειτουργούσαν με παραπλανητικά στοιχεία. Στις 8 Νοεμβρίου 2022 έγινε έλεγχος σε δηλωμένη διεύθυνση κατοικίας εμπλεκομένου στην οδό Πειραιώς στο κέντρο της Αθήνας. Οπως διαπιστώθηκε, επί τουλάχιστον δύο χρόνια δεν διέμενε εκεί κανένα άτομο με τα συγκεκριμένα στοιχεία…
Στο ισόγειο του κτιρίου λειτουργούσαν καταστήματα λιανικής, ενώ στους επάνω ορόφους στεγάζονταν μια αδελφότητα θρησκευτικού χαρακτήρα, διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και ανενεργά γραφεία του ΕΦΚΑ. Σε άλλη διεύθυνση, επί της οδού Ρουμπέση, που είχε δηλωθεί ως έδρα ατομικής επιχείρησης, ο χώρος βρέθηκε κλειστός και χωρίς καμία ένδειξη εμπορικής δραστηριότητας, αν και σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα ICISnet φέρεται να έχει πραγματοποιήσει 139 εισαγωγές από την Κίνα μέσω του Γ’ Τελωνείου Πειραιά, κάνοντας εκτεταμένη χρήση του τελωνειακού καθεστώτος 42 για απαλλαγή από τον ΦΠΑ.
Οι εισαγωγές από ανύπαρκτες εταιρίες
Η αξία των εισαγωγών από την ανύπαρκτη εταιρία μόνο για το έτος 2017 είχε ανέλθει σε 1.413.077 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση, εταιρία που ιδρύθηκε το 2018 και εμφανίζεται ενεργή δεν εντοπίστηκε πουθενά στην Ελλάδα! Το δίκτυο χρησιμοποιούσε και εταιρίες με έδρα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.