Νομοσχέδιο κατόπιν εορτής για το Σινά

Το ελληνικό κράτος προσπαθεί να διορθώσει την αμέλεια με τη σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, το οποίο ίσως να είχε αποτρέψει τη σημερινή κρίση

Σχεδόν κατόπιν εορτής, και ενώ η διεθνής θέση της Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Σινά κλονίζεται σοβαρά μετά την πρόσφατη απόφαση αιγυπτιακού δικαστηρίου, το ελληνικό κράτος σπεύδει να «διορθώσει» τη χρόνια αμέλεια. Το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού φέρνει στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει τη σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνορθόδοξη Ιερά Βασιλική Αυτόνομη Μονή του Αγίου και Θεοβάδιστου Ορους Σινά στην Ελλάδα». Ενα θεσμικό καταφύγιο το οποίο ίσως να είχε αποτρέψει τη σημερινή κρίση. Το σχέδιο νόμου δόθηκε προς δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει έως την Τρίτη 22 Ιουλίου 2025, στις 10.00.

Πρόκειται για μια νομοθετική πρωτοβουλία που είχε αναγγελθεί από την ελληνική κυβέρνηση ήδη από τις αρχές του έτους, ωστόσο αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και επικαιρότητα λόγω των τελευταίων εξελίξεων. Η απόφαση του Εφετείου της Ισμαηλίας, στα τέλη Μαΐου, ήρθε να θέσει υπό αμφισβήτηση το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά, προκαλώντας εύλογη ανησυχία τόσο στον εκκλησιαστικό όσο και στον διπλωματικό κόσμο. Υστερα από εκτεταμένες επαφές και συνεννοήσεις μεταξύ των διπλωματικών Αρχών Ελλάδας και Αιγύπτου, η ελληνική πλευρά προχωρά πλέον σε ένα κρίσιμο βήμα: Με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση, η Μονή Σινά αποκτά επίσημη νομική υπόσταση στην Ελλάδα ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Οπως είχε επισημάνει και ο υπουργός Εξωτερικών σε παλαιότερη τοποθέτησή του, το νομικό αυτό κενό ήταν ένα ζήτημα που εκκρεμούσε επί σειρά ετών και καθιστούσε δυσχερή την εκπροσώπηση και την προστασία της μονής στη χώρα μας.

Ο σκοπός

Οπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, σύμφωνα με το άρθρο 1, ο σκοπός του αναφορικά με τη Μονή Σινά είναι:

α) η εκπροσώπηση στην Ελλάδα του αυτοτελούς θρησκευτικού νομικού προσώπου με την επωνυμία «Ελληνορθόδοξη Ιερά Βασιλική Αυτόνομη Μονή Αγίας Αικατερίνης του Αγίου και Θεοβάδιστου όρους Σινά», το οποίο ιδρύθηκε περί το έτος 549 στο όρος Σινά, όπου έκτοτε εδρεύει και λειτουργεί συνεχώς και αδιαλείπτως με τον ίδιο σκοπό, αναφέρεται στην παρ. 8 του άρθρου 18 του Συντάγματος ως «Ιερά Μονή Σινά» και διοικείται από την Ιερά Σιναϊτική Αδελφότητα, σύμφωνα με τους θείους και ιερούς κανόνες και τους θεμελιώδεις κανονισμούς της,

β) η υποστήριξη του έργου της μονής και

γ) η διαχείριση της ανατεθείσας περιουσίας της μονής προς το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνορθόδοξη Ιερά Βασιλική Αυτόνομη Μονή του Αγίου και Θεοβάδιστου Ορους Σινά στην Ελλάδα», προς εκπλήρωση των σκοπών της.

Σύμφωνα με το άρθρο 2, αντικείμενο του Μέρους Α΄ είναι η σύσταση και η οργάνωση της διοίκησης και της λειτουργίας του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με επωνυμία «Ελληνορθόδοξη Ιερά Βασιλική Αυτόνομη Μονή του Αγίου και Θεοβάδιστου όρους Σινά στην Ελλάδα» προς επίτευξη του σκοπού του άρθρου 1.

Συνολικά, η νομοθετική ρύθμιση για τη Μονή Σινά συμπεριλαμβάνει 20 άρθρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, με το παρόν σχέδιο νόμου «επιλύεται οριστικά το θεμελιώδες πρόβλημα της νομικής προσωπικότητας της Ι.Μ. Σινά στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια κρίσιμη μεταρρύθμιση για την υλοποίηση της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης για την ενδυνάμωση και υποστήριξη της Ορθοδοξίας στην Ανατολή». Εν κατακλείδι, με τη θέσπιση της νομικής προσωπικότητας της Μονής Σινά στην Ελλάδα, το ελληνικό κράτος επιχειρεί να προσφέρει -καθυστερημένα αλλά ουσιαστικά- τη θεσμική θωράκιση ενός ιστορικού και πνευματικού βαρύνουσας σημασίας ιδρύματος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα