Ο νυν και ο τέως πρωθυπουργός επιδόθηκαν σε ανταλλαγή σκληρών εκφράσεων για το ποιος από τους δύο είναι ο πιο ευνοημένος από τα οικονομικά και τα μιντιακά συμφέροντα
Μια σύγκρουση από το παρελθόν -αλλά, όπως φαίνεται, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον- αναβίωσε χθες μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Την αρχή έκανε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, για να απαντήσει αργότερα ο κ. Τσίπρας με ανάρτηση στα social media. Το αποτέλεσμα ήταν να παρακολουθήσουμε ένα πρωτοφανές ξεκατίνιασμα δύο ανθρώπων που από το 2015 διαδοχικά έχουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους για το ποιος από τους δύο είναι ο πιο ευνοημένος από τα οικονομικά και τα μιντιακά συμφέροντα.
Εμφανώς πιεσμένος ο πρωθυπουργός, τόσο από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ όσο κι από το Μεταναστευτικό, και με φόντο τις φήμες περί επιστροφής Τσίπρα με νέο κόμμα, πήρε αφορμή από τη συζήτηση γύρω από τα πρακτικά του Συμβουλίου Αρχηγών του 2015 και επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι «ζητά απεγνωσμένα να ξεπλυθεί από τον ολέθριο ρόλο του», ενώ έκανε λόγο για «γνωστά κέντρα, πρόθυμα πλυντήρια μιας από τις πιο μαύρες εποχές της πρόσφατης Ιστορίας». «Αδικος ο κόπος, όσα νέα λογότυπα κι αν σχεδιάσουν και όσα ονόματα κι αν του αλλάξουν» είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως ο κ. Τσίπρας «ως πρωθυπουργός πήγε πίσω την πατρίδα του, καταδικάστηκε 5 φορές στις εκλογές και ως απλός βουλευτής έχει μηδενική κοινοβουλευτική δραστηριότητα».
«Εκτός από τα πρακτικά των αρχηγών, υπάρχουν και τα πρακτικά των πολιτών στην κάλπη. Εκείνα που δηλώνουν σε διαδοχικές εκλογές ότι αυτή η κυβέρνηση, παρά τα λάθη, μπορεί να οδηγήσει τον τόπο μπροστά» είπε. Ακολούθως επιτέθηκε σε μέσα ενημέρωσης, υποστηρίζοντας: «Αυτό ενοχλεί κάποια συμφέροντα και ΜΜΕ, που προτιμούν τον πρωθυπουργό όμηρο των δικών τους πιέσεων. Δεν θα σας κάνω τη χάρη. Για αυτό σπεύδουν με ενθουσιασμό ορισμένα κέντρα και ΜΜΕ να βγάλουν από τη ναφθαλίνη τον παλιό αρχηγό, να του δώσουν νέα αποστολή». Και πρόσθεσε: «Εχουν δοκιμάσει με διάφορους τρόπους τις αντοχές αυτής της κυβέρνησης χωρίς αποτέλεσμα. Αυτό θα επαναληφθεί και τώρα».
Η απάντηση
Λίγη ώρα αργότερα απάντησε ο πρώην πρωθυπουργός. «Σήμερα στη Βουλή ακούσαμε από τα χείλη του πρωθυπουργού το συντομότερο ανέκδοτο: ότι τον πολεμάνε τα συμφέροντα. Θα ήταν πολύ αστείο όλο αυτό, αν δεν ήταν κωμικοτραγικό» σημείωσε και επεσήμανε: «Πριν από έξι χρόνια παρέλαβε μια χώρα έξω από τα Μνημόνια της χρεοκοπίας, με 37 δισ. ευρώ “μαξιλάρι” στα δημόσια ταμεία, με ρυθμισμένο το δυσβάσταχτο χρέος της και αποκατεστημένη τη διεθνή της αξιοπιστία. Και κατάφερε σήμερα, παρά τον πακτωλό των ευρωπαϊκών κονδυλίων που διαχειρίστηκε, να την μετατρέψει εκ νέου σε μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Που εισπράττει χλεύη ακόμα και από τους πολέμαρχους της Λιβύης, ενώ η σχέση της με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αφορά σχεδόν αποκλειστικά την ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Αυτή την καταστροφική πορεία για τη χώρα δεν μπορεί πλέον να την κρύψει πίσω από τους μύθους που κατασκεύασε για το παρελθόν. Ούτε πίσω από τα εκατοντάδες εκατομμύρια που μοίρασε προεκλογικά για να εξασφαλίσει την εκλογική του νίκη. Μετά την ύβρη έρχεται η Νέμεσις».
Ο κ. Τσίπρας έκλεισε την ανάρτησή του υπογραμμίζοντας: «Να ξεπλυθεί ζητάει όποιος είναι λερωμένος. Εγώ, πάντως, δεν είμαι σίγουρα. Μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο για τον εαυτό του;» Κατά του κ. Τσίπρα μίλησε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Τον χαρακτήρισε κρυμμένο στο λαγούμι του και απόντα από τη Βουλή, από την οποία παίρνει μόνο τη βουλευτική αποζημίωση, ενώ «κάποιοι προσπαθούν να τον αναστήσουν». «Αυτό κάνει και ο Μητσοτάκης – το ένα ζόμπι νίβει το άλλο…» είπε.
Ο Μητσοτάκης κάνει λίγα και πολύ αργά για το Μεταναστευτικό
«Πολύ λίγα, πολύ αργά» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αποφάσισε να κινητοποιηθεί κατόπιν εορτής για το Μεταναστευτικό και αφότου τον στρίμωξαν οι ασφυκτικές εικόνες με τους εκατοντάδες μετανάστες στην Κρήτη, που έχουν κατακλύσει τα δελτία ειδήσεων. Στον απόηχο τόσο της εκρηκτικής κατάστασης στο Μεταναστευτικό όσο και του διπλωματικού φιάσκου στη Βεγγάζη, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σειρά αυστηρών, σύμφωνα με την κυβέρνηση, μέτρων, μεταξύ άλλων για την τρίμηνη αναστολή της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου για όσους καταφθάνουν από τη βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα.
«Πρόκειται για μια απαραίτητη προσωρινή αντίδραση, η οποία στηρίζεται στη νομική επιχειρηματολογία που είχαμε χρησιμοποιήσει και στη μεταναστευτική εισβολή στον Εβρο το 2020. Οσοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται. Η έκτακτη κατάσταση απαιτεί έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης» υποστήριξε, ενώ αναφερόμενος στους διασωθέντες νοτίως της Κρήτης υποστήριξε πως αυτοί θα κατευθυνθούν στο Λαύριο και από εκεί σε φυλασσόμενες δομές.
Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας και ενδεχομένως και δεύτερης μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη, ενώ υποστήριξε πως οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν με τις Αρχές της Λιβύης, ώστε να αποτρέπουν την αναχώρηση των βαρκών με μετανάστες από τις ακτές της Λιβύης ή, όταν συμβαίνει αυτό, οι βάρκες αυτές να επιστρέφουν πίσω, πριν εισέλθουν στα διεθνή ύδατα. «Η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας προς τους διακινητές και δυνητικούς πελάτες τους ότι η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει» υποστήριξε.
Σύσσωμη πάντως η αντιπολίτευση, από διαφορετική οπτική κάθε κόμμα, άσκησε σκληρή κριτική, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να ζητεί η χώρα να λειτουργήσει σκληρά, διατυπώνοντας ωστόσο επιφυλάξεις όσον αφορά τα μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διερωτώμενος εάν βοηθάει πραγματικά η αναστολή στην εξέταση του ασύλου. Για φιάσκο και στη μεταναστευτική πολιτική έκανε λόγο ο Σωκράτης Φάμελλος, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε λόγο για ομολογία αποτυχίας, υποστηρίζοντας πως το Προσφυγικό δεν αντιμετωπίζεται με κλειστά κέντρα-φυλακές και «πάγωμα» στις αιτήσεις ασύλου.