Eurostat: Στον… πυθμένα της Ε.Ε. η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, δεύτερη σε αδυναμία μετά τη Ρουμανία
Πίσω από τους αριθμούς της ευημερίας και της ανάπτυξης κρύβεται μια ζοφερή πραγματικότητα για τους Ελληνες πολίτες. Η ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί και η υπερφορολόγηση εξαντλούν το εισόδημά τους πριν καν ολοκληρωθεί ο μήνας. Οι διακοπές έχουν μετατραπεί σε είδος πολυτελείας εδώ και χρόνια, καθώς ελάχιστοι είναι εκείνοι που μπορούν να σηκώσουν το κόστος μιας ολιγοήμερης απόδρασης. Ακρως ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat): σχεδόν ένας στους δύο Ελληνες σε ποσοστό 46% δεν είχε πέρυσι την οικονομική δυνατότητα να κάνει διακοπές για μία εβδομάδα μακριά από το σπίτι του. Πρόκειται για ένα ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο της Ε.Ε., στην οποία διαμορφώνεται στο 27%.
Eισοδήματα
Αξίζει να επισημανθεί πως η μοναδική χώρα που καταγράφει υψηλότερο ποσοστό οικονομικής αδυναμίας για μία εβδομάδα διακοπών είναι η Ρουμανία (58,5%). Ωστόσο, φαίνεται πως σε καλύτερη κατάσταση από τους Ελληνες βρίσκονται οι Βούλγαροι γείτονες. Υπενθυμίζεται πως σε όλες τις τελευταίες έρευνες της Eurostat οι δύο χώρες «κοντράρονται» για την τελευταία θέση σε επίπεδο αγοραστικής δύναμης, με την τάση να μη γέρνει προς το μέρος των Ελλήνων.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν πέρυσι, το 65,62% των Ελλήνων δηλώνει εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ, δηλαδή εργάζονται με τον βασικό μισθό. Με δεδομένο πως ο πληθωρισμός διογκώνεται μήνα με τον μήνα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από την ενίσχυση των εισοδημάτων, η κατάσταση φαίνεται πως γίνεται όλο και πιο δύσκολη κάθε έτος.
Το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων προτιμά αναγκαστικά ολιγοήμερες διακοπές στο χωριό ή σε εξοχικά φίλων προκειμένου να περιορίσει κατά πολύ το κόστος. Αλλωστε, για τη μετακίνηση μιας οικογένειας σε κάποιο νησί του Αιγαίου οι τιμές είναι εξωπραγματικές και αγγίζουν ακόμα και τον βασικό μισθό. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να υπολογίσει κανείς και τις ημέρες διαμονής. Με μια αναζήτηση θα διαπιστώσει κανείς πως δύσκολα μπορεί να βρει διαθέσιμο δωμάτιο κάτω από 120-150 ευρώ τη βραδιά, με το κόστος για έξι διανυκτερεύσεις να ανέρχεται τουλάχιστον στα 700 ευρώ!
Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, τα μικρότερα ποσοστά πολιτών που δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν διακοπές διάρκειας μίας εβδομάδας αναφέρονται στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά. Τα χαμηλότερα ποσοστά βρίσκονται στο πλούσιο Λουξεμβούργο (8,9%), στη Νορβηγία (9,3%) και τη Σουηδία (11,6%).